Λιβανός: Πρώτη δύναμη στην αγροτική οικονομία η Κεντρική Μακεδονία (VIDEO)

Λιβανός: Πρώτη δύναμη στην αγροτική οικονομία η Κεντρική Μακεδονία (VIDEO)

Για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, συζήτησαν σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στην έδρα της περιφέρειας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης 

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε συνεισφορά στο ΑΕΠ του πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι παράγεται το 26% του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή το 1/4 της αγροτικής παραγωγής. “Για αυτόν τον λόγο η σημερινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί όχι μόνο αναβαθμίζει της δυνατότητες και τις προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας να συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα δίνει και στην εθνική μας οικονομία μια σημαντική ενίσχυση”, ανέφερε.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε εξαιρετική την συνεργασία που έχει όλο αυτό το διάστημα με το νέο υπουργό και τους συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι “τα προβλήματα και οι προκλήσεις κυρίως για την περιοχή μας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας είναι τεράστιες”.

“Εμείς έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο συγκεκριμένος τομέας να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα μας, διότι μέσα από τον πρωτογενή τομέα αυξάνονται οι εξαγωγές, μέσα από τις εξαγωγές δημιουργείται εισόδημα και πολλές καλές θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και βέβαια αυξήσαμε τις εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης κατά 50%, κάτι που δείχνει την δυναμική της περιοχής την οποία σχεδιάζουμε με τα επόμενα μας βήματα να τονωθεί ακόμα περισσότερο”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τέλος, επισήμανε ότι συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό στόχο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει η πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα κάτι το οποίο περνάει κυρίως και από τον πρωτογενή τομέα, όπως είπε.

Όπως είπε ο Σπήλιος Λιβανός, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη δύναμη στην αγροτική οικονομία σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε μοντέλο ανάπτυξης. Έχει, όπως ανέφερε, καλές εταιρίες και συνεργάτες, η οποίες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα με πολλές να είναι αμιγώς εξαγωγικές. “Δείχνουνε, δηλαδή, τον δρόμο, όχι μόνο και για άλλους στον ιδιωτικό τομέα και  κίνημα το οποίο φιλοδοξούμε να χτίσουμε στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά δίνουνε το παράδειγμα για το σύνολο της χώρας, στο πως πρέπει να αναπτύσσονται αυτές οι εταιρείες, με τι δυνατότητα καθετοποίησης και προοπτικές να στέλνουν τα προϊόντα σε όλων τον κόσμο και να μας κάνουνε υπερήφανους για αυτά”, τόνισε.

Ένα από τα πολλά, όπως είπε, που μπορεί να εργαστεί το υπουργείο με την ΠΚΜ είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι αποτελούν κεντρικό πυλώνας της πολιτικής και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα από την άνοδο στην τιμή του γάλακτος στους Έλληνες παραγωγούς, επειδή διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ορθολογισμού, νομιμότητας, στήριξης στην Έλληνα παραγωγό και ένα πλαίσιο κάλυψης και προστασίας των καταναλωτών. “Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα και θα είναι από τα βασικά πεδία που θα κάνουμε δουλειά μαζί”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την στήριξη των παραγωγών από τις φυσικές καταστροφές ο κ. Λιβανός ανέφερε, ότι όλοι δυστυχώς βιώνουμε τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και η Κεντρική Μακεδονία υπέστη φυσική καταστροφή σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, διαβεβαιώνοντας στη συνέχεια ότι το κράτος θα φανεί αρωγός και σύμμαχος στους αγρότες και τους παραγωγούς.

Μιλώντας για την νέα ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους η διαχείρισή της, πως θα δοθούν δηλαδή τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να “πιάσουνε τόπο” και πως θα διαμορφωθεί το σύνολο της αγροτικής πολιτικής. Το θέμα αναμένεται να παρουσιαστεί και να μπει σε διαβούλευση σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα “Ν. Γερμανός” παρουσία φορέων, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τέλος, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Λιβανός, κάθε εβδομάδα θα βρίσκεται είτε ο ίδιος είτε κάποιο άλλος μέλος της ηγεσίας του υπουργείο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε “να μπορούμε να δουλεύουμε τα θέματα στο πεδίο και να βλέπουμε επιτόπου τα ζητήματα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ