Λογαριασμοί ενέργειας: «Λυγίζουν» οι πολυκατοικίες από τα χρέη-Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Λογαριασμοί ενέργειας: «Λυγίζουν» οι  πολυκατοικίες από τα χρέη-Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Με διακανονισμούς στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και αυξημένα χρέη από τον περσινό, θα εισέλθουν στον φετινό χειμώνα ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων, καθώς και ολόκληρες… πολυκατοικίες. Οι κρύες ημέρες προβλέπονται ακόμη πιο «τσουχτερές» για τις ήδη άδειες τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον  σε απόγνωση.

Παρότι αρκετοί αναμένεται να στραφούν σε λύσεις όπως οι ξυλόσομπες για να θερμανθούν, οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου αλλά και του ρεύματος θα συνεχίσουν να «τρέχουν» λόγω των διακανονισμένων ποσών ή των ανεξόφλητων υπολοίπων, από τον προηγούμενο χειμώνα ακόμη και αν οι διακόπτες μείνουν κατεβασμένοι, με αποτέλεσμα τα έξοδα να παραμείνουν ιδιαίτερα αυξημένα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: Πολυκατοικίες: Τι συμβαίνει με περσινά «φέσια»-Θα γίνει τελικά η (επι)στροφή στο πετρέλαιο;

«Ούτε ξέρουμε πλέον ποιο είναι το ποσό που χρωστάμε. Έχουμε μπει σε έναν διακανονισμό και πληρώνουμε… τυφλά. Το κακό πλέον είναι ότι έρχεται νέος χειμώνας και θα αυξηθούν τα έξοδά μας. Πληρώναμε το φυσικό αέριο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρότι παραδοσιακά δεν ήταν “μεγάλοι” αυτοί οι λογαριασμοί. Ούτε να ζεσταθούμε δεν μπορούμε πλέον και όλο αυτό μας φθείρει!», μεταφέρει στο GRTimes ο κ. Γιώργος, κάτοικος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εμφανώς ανήσυχος για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

«Είμαστε σε διακανονισμούς στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου από τον χειμώνα του 2020. Το πρόβλημα πέρυσι έγινε πολύ μεγαλύτερο. Όταν δεν πληρώνουμε, μας το κόβουν και ξανά μανά από την αρχή, η ίδια διαδικασία. Τώρα λένε ότι έρχεται ένας πολύ ακριβός χειμώνας. Δεν ξέρω πως θα τη “βγάλουμε”. Σίγουρα θα κρυώσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουμε εμπρός την ξυλόσομπα», λέει από πλευράς του ο κ. Παράσχος, που μένει εδώ και 30 χρόνια, όπως λέει, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο-Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο και πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Κάτοικος της ίδιας περιοχής, δηλώνει ανήσυχος καθώς «δε γίνεται να αντέξουμε έναν δύσκολο χειμώνα, όταν χρωστάμε ήδη ρεύμα και φυσικό αέριο. Μόνο ο λογαριασμός του νερού μας έμεινε πλέον για να βάλουμε σε διακανονισμό!»…

Ολόκληρες πολυκατοικίες περιμένουν την παγωνιά με το ταμείο να είναι… μείων

Ίδιας φύσεως προβλήματα αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων ολόκληρων οικοδομών, που έχουν αναθέσει την τακτοποίηση των κοινόχρηστων λογαριασμών τους σε επιχειρήσεις κοινοχρήστων.

Σύμφωνα με όσα λέει στο GRTimes η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, Ελένη Ιακωβίδου, «αρκετές είναι οι πολυκατοικίες που χρωστάνε από τον περυσινό Φεβρουάριο χρήματα από λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου», ενώ καταβάλλεται ακόμη προσπάθεια από πλευράς των επιχειρήσεων κοινοχρήστων, προκειμένου τα ποσά αυτά να διακανονιστούν.

«Έχουμε θεσπίσει ένα ειδικό τμήμα το οποίο προσπαθεί να εντάξει στις διαδικασίες των διακανονισμών όλες τις πολυκατοικίες που το αιτούνται», λέει συγκεκριμένα η ίδια, δίνοντας μία εικόνα για το μέγεθος της συγκεκριμένης ανάγκης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «κατά τη θερινή περίοδο που εκλείπαν τα “βαριά” έξοδα θέρμανσης, φροντίζαμε πάντοτε να πραγματοποιούμε συντηρήσεις καυστήρων και ασανσέρ, τεχνικά έργα, μονώσεις στις ταράτσες και άλλες επισκευές οπουδήποτε τις χρειάζονταν τα κτίρια. Πλέον, κάτι τέτοιο δε γίνεται να το πράξουμε, καθώς όλα τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για να εξοφληθούν οι λογαριασμοί».

Επιπλέον, η κ. Ιακωβίδου σημειώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις κοινοχρήστων έχουν μείνει ακόμη και απλήρωτες λόγω των δυσβάσταχτων λογαριασμών ενέργειας που έπρεπε να τακτοποιήσουν ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων, προκειμένου οι ίδιοι οι ένοικοι να μη μείνουν χωρίς ρεύμα ή φυσικό αέριο, ενώ παρομοιάζει την περυσινή περίοδο με εκείνη του 2010, όταν, όπως λέει, «λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρχαν ανάλογου μεγέθους προβλήματα».

Το μέγεθος των χρεών πολυκατοικιών σε λογαριασμούς ενέργειας

Σύμφωνα με την Ελένη Ιακωβίδου, τα περισσότερα νοικοκυριά χρωστούν χρήματα σε λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος και όχι σε εκείνους του πετρελαίου.

Και παρότι τα εν λόγω ποσά διαιρούνται με τον αριθμό των διαμερισμάτων, η τιμή τους παραμένει πολλές φορές ακόμη και διπλάσια, σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων χρόνων.

Ενδεικτικά, η κ. Ιακωβίδου περιγράφει πως «οικοδομή με οκτώ διαμερίσματα που έβλεπε τους λογαριασμούς του ρεύματός της να κυμαίνονται στα 286€, πλέον καλείται να πληρώσει 674€, έπειτα μάλιστα και του ποσού λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χωρίς τη συγκεκριμένη μείωση, το ποσό αυτό θα έφτανε στα 973€».

Ανάλογο παράδειγμα υπάρχει φυσικά και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. «Εκεί, από τα 1100€ που δαπανούσε μία ολόκληρη οικοδομή οκτώ διαμερισμάτων προκειμένου να ζεσταθεί, φτάσαμε στα 1.754€», όπως γνωστοποιεί η ίδια, συμπληρώνοντας πως «έτσι, δε γίνεται προφανώς να έχουμε μηδενικά υπόλοιπα πριν τον νέο χειμώνα» και λέγοντας πως «υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι, δεν πιστεύουν πως οι λογαριασμοί είναι τόσο υψηλοί και μας ζητούν να δουν αναγραμμένα τα ποσά. Έτσι, τα σκανάρουμε και τα αναρτούμε σε εφαρμογή, προκειμένου να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι!».

Διαβάστε επίσης: Κρας Τεστ: Πόσο θα κοστίζει η θέρμανση μετά τις επιδοτήσεις

Το άγχος και η απόγνωση των ενοίκων, μάλιστα, μετατρέπεται πολλές φορές σε δυσαρέσκεια, η οποία επιβαρύνει τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων κοινοχρήστων.

«Πολλοί είναι εκείνοι που προσωποποιούν την οφειλή, νομίζοντας ότι οφείλουν τα χρήματα σε εμάς και ότι για τον λόγο αυτό τους τα ζητάμε. Πολλές φορές “τα βάζουν” μαζί μας, επειδή προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βουλή: Τροπολογία για πλαφόν κέρδους σε καυσόξυλα και πέλλετ

Θεσσαλονίκη-Θέρμανση: «Έκαναν φτερά» 20 τόνοι καυσόξυλα που θα μοιράζονταν σε κατοίκους!

Πολυκατοικίες: Τι συμβαίνει με περσινά «φέσια»-Θα γίνει τελικά η (επι)στροφή στο πετρέλαιο;

Φυσικό αέριο-Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο και πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top