Long Covid: Μαρτυρία σοκ στο GRTimes – Δεν μπορώ να σηκώσω ούτε σακούλα

Long Covid: Μαρτυρία σοκ στο GRTimes – Δεν μπορώ να σηκώσω ούτε σακούλα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ολοένα και αυξανόμενα είναι στη χώρα μας τα κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίζουν συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο με επακόλουθες διαταραχές του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, καρδιαγγειακές, γαστρεντερικές και ψυχικής υγείας διαταραχές, αδιαθεσία, κόπωση, μυοσκελετικό πόνο, αναιμία, ανοσμία και αγευσία.

«Ουσιαστικά και εμείς που το αντιμετωπίζουμε, ψάχνουμε ακόμη να βρούμε τι γίνεται και η όποια πληροφόρηση αντλούμε προέρχεται είτε από την Αμερική, είτε από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα, τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε περί τίνος πρόκειται» αναφέρει στο GRTimes.gr η παθολόγος γιατρός και μέλος της διαδικτυακής κοινότητας «Long Covid: Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης», Ιωάννα Κοτσαμίδη, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέβαλλε την παραίτησή της από το Νοσοκομείο Κοζάνης, εξαιτίας των συμπτωμάτων του Long Covid από τα οποία υποφέρει μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι νόσησε τον περασμένο Νοέμβριο.

«Δυστυχώς η ελληνική ιατρική κοινότητα δεν είναι ακόμη ενήμερη, δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες, δεν έχουν καταγραφεί επίσημα τα κρούσματα. Τώρα, έχουν αρχίσει να στήνονται ιατρεία γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια καινούργια μάστιγα. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα υπάρχει ένα ιατρείο, το οποίο όμως  ασχολείται μόνο με περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί. Εγώ έχω νοσηλευτεί, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι πολλοί ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί και δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, διότι οι γιατροί δεν είναι ενημερωμένοι. Εμείς λοιπόν, πρέπει να πείσουμε και την ιατρική κοινότητα. Στο εξωτερικό όπως είπα υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν πλάνα και προσπάθειες για θεραπεία. Στην Ελλάδα κανείς ακόμη, δεν ψάχνει τι έχουμε» προσθέτει.

Τα συμπτώματα που βιώνω στη μετά-Covid εποχή 

Η Ιωάννα Κοτσαμίδη νόσησε από κορωνοϊό στις 29 Νοεμβρίου, οπότε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ευτυχώς όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έκτοτε όμως ταλαιπωρείται από μια σειρά συμπτωμάτων. «Νοσηλεύτηκα για μία εβδομάδα επειδή εμφάνισα πνευμονία. Έχω και άσθμα οπότε ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Βγήκα μετά από εφτά ημέρες νοσηλείας όμως στη συνέχεια τα προβλήματα επιδεινώθηκαν. Πάθαινα κρίσεις άσθματος, αντιμετώπισα και θέματα απώλειας συγκέντρωσης. Δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί κάποιος να εμφανίσει τόσα συμπτώματα, κάποιος που έχει νοσήσει και ήταν ασυμπτωματικός στον Covid-19».

Εξηγώντας στο γιατί έφτασε στο σημείο να υποβάλλει παραίτηση από τη δουλειά της, η οποία ήταν και η μοναδική, τόνισε ότι συχνά τα άτομα με σύνδρομο «Long Covid» αντιμετωπίζουν την αμφισβήτηση από τους συναδέλφους τους. Συχνά μας λένε ότι μεγαλοποιούμε το θέμα, ακόμη και ότι έχουμε έναν τρόπο για να λουφάρουμε. Το αντιμετώπισα κι εγώ, από δικούς μου συναδέλφους. Δεν πίστευαν τίποτα και με έφτασαν στο σημείο να υποβάλλω την παραίτησή μου. Εμένα, έναν νοσοκομειακό γιατρό που ήμουν στην πρώτη γραμμή, που έκανα τα πάντα για να βοηθήσω στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ελπίζω κανένας από αυτούς να μη βρεθεί στη δική μου θέση».

Προσθέτει επίσης, ότι «προσπαθούσα να είμαι λειτουργική αλλά δεν τα κατάφερνα πάντα. Αντιμετωπίζω εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία. Έχω επισκεφθεί δεκάδες γιατρούς μέχρι σήμερα γιατί είχα αγχώδεις διαταραχές και μετατραυματικό στρες. Αφότου νόσησα με κορωνοϊό άλλαξε όλη μου η ζωή. Εκτός δουλειάς, δεν μπορώ να σηκώσω ούτε μια σακούλα από το σούπερ – μάρκετ. Όλοι οι ασθενείς με Long Covid είμαστε αγχωμένοι και δεν χρειαζόμαστε μόνο έναν γιατρό. Εγώ μέχρι σήμερα έχω επισκεφθεί δεκάδες γιατρούς. Γιατρούς οι οποίοι πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεν χρειάζονται μόνο παθολόγοι και πνευμονολόγοι.

Πρέπει κι εμείς να αισθανθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Να γίνει γνωστό το πρόβλημά μας. Υπάρχουν πολλοί σαν κι εμάς και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε κι άλλους, καθώς το νέο κύμα θα αφορά κυρίως νέους που θα χρειαστούν βοήθεια. Που θα χρειαστεί να πείσουν τους εργοδότες τους ότι δεν είναι καλά. Και δεν είναι καλά, γιατί ο κορωνοϊός τους πήγε βήματα πίσω στη ζωή τους. Που δεν μπορούν να κάνουν πράγματα που έκαναν πριν. Να πάνε ένα σούπερ – μάρκετ, να σηκωθούν από τον καναπέ. Ναι, γιατί υπάρχουν και αυτές οι μέρες, που δεν μπορούμε να σηκωθούμε από τον καναπέ».

Να μας βοηθήσει η Πολιτεία

Η κα. Κοτσαμίδη δεν παραλείπει να ζητήσει και την ουσιαστική βοήθεια της Πολιτείας στην καταπολέμηση του προβλήματος. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα καινούργιο σύνδρομο, αλλά με πολλά συμπτώματα. Για αυτό και η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά. Να γίνουν ομάδες γιατρών, να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για να μπορούμε να βοηθηθούμε. Πρέπει να μας αναγνωρίσουν. O Covid αφήνει κατάλοιπα και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η ομάδα της κας. Ιασωνίδου στο Facebook όπου μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό που αντιμετωπίζουμε. Η ομάδα είναι σημαντική, αλλά χρειάζονται και άλλα πολλά περισσότερα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι λέει για ανεμβολίαστους και αρνητές   

Η Ιωάννα Κοτσαμίδη είναι πλήρως εμβολιασμένη. Έλαβε την πρώτη δόση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τη δεύτερη. «Όταν έλαβα την πρώτη δόση ένιωσα ότι βίωνα ξανά τον κορωνοϊό, τις ημέρες που νοσηλεύτηκα, αλλά το εμβόλιο με βοήθησε. Αν και υπάρχουν υποτροπές, έχω λιγότερη κόπωση. Με βοήθησε πολύ στη συγκέντρωση, στις απώλειες μνήμης. Οργανικά ωστόσο, εξακολουθώ να έχω πολλά προβλήματα» αναφέρει στο GRTimes το μέλος της διαδικτυακής ομάδας Long Covid.

Ενώ σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός, υπογραμμίζει ότι «σε αυτά τα άτομα θέλω να πω o ιός υπάρχει, βρίσκεται εκεί έξω και συνεχίζει το έργο του. Κάποιοι τον πέρασαν χωρίς συμπτώματα, κάποιοι άλλοι όμως, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Ο κορωνοϊός είναι εδώ και αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι το μόνο που έχουμε για να τον αντιμετωπίσουμε. Ας μην καθυστερούμε περισσότερο».

Η ομάδα Long Covid στο Facebook που της άλλαξε τη ζωή

Τέλος, η Ιωάννα Κοτσαμίδη αναφέρθηκε και στον πολύ σημαντικό ρόλο της διαδικτυακής ομάδας «Long Covid: Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης» που ίδρυσε η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου από τη Θεσσαλονίκη. «Την ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Είναι ένας άνθρωπος που το έχει βιώσει και μας βοήθησε ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει πρώτα ως ασθενείς να θεραπευτούμε και στη συνέχεια να βοηθήσουμε και τους άλλους».

Λουκίδης: Θα το παρακολουθήσουμε μέσα από ενιαίο πρωτόκολλο

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 14% των ανθρώπων που νόσησαν από Covid-19 καταλήγουν με εμμένοντα συμπτώματα σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι που νόσησαν από τον κορωνοϊό παγκοσμίως ακόμη κι αν ήταν ασυμπτωματικοί στο διάστημα της νοσηλείας τους, εντούτοις ταλαιπωρούνται από αυτά σε βάθος χρόνου.

Στην Ελλάδα επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων Long Covid δεν έχει ακόμη. Όχι τουλάχιστον επίσημα. «Συνολικά στοιχεία προς το παρόν δεν έχουμε στα χέρια μας, διότι το ζήτημα απασχολεί πολλές και διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες. Ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμώ, ότι θα έχουμε μια γενικότερη προσέγγιση τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αριθμούς» σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης.

Προσθέτει δε, ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο εκδηλώνεται σε αρκετούς ανθρώπους πλέον, οι οποίοι «νιώθουν κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, δεν έχουν γεύση, δεν έχουν όσφρηση και μπαίνουν σε καθεστώς τρίμηνης παρακολούθησης αρχικά και αν χρειαστεί και εξάμηνης. Πιθανότατα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία να ανακοινώσουμε στο επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΠΕ. Επίσης το ζήτημα απασχολεί έντονα και το υπουργείο Υγείας. Βασικός μας στόχος είναι να δούμε πως θα το παρακολουθήσουμε με ενιαίο πρωτόκολλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top