«Λουκέτο» στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και στην ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων λόγω ν/σ

«Λουκέτο» στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και στην ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων λόγω ν/σ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Χωρίς σχολική στέγη αναμένεται να μείνουν από το ερχόμενο καλοκαίρι, 57 μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης η οποία εδρεύει στα Χανιά, με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου 4823/2021 του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο υπερψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με αυτό, το ανώτατο όριο μαθητών καθιερώνεται στους 60 για τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και τα εκκλησιαστικά λύκεια, ενώ από τις δέκα συνολικά εκκλησιαστικές σχολές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, δίνεται περιθώριο τριών ετών στις οκτώ από αυτές, κάτι όμως που δε συμβαίνει στις σχολές των Χανίων και των Ιωαννίνων. Γι’ αυτές το «λουκέτο» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτές οι δύο σχολές έχουν εξαιρεθεί από τις όποιες «ευεργετικές» διατάξεις υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο. Είναι κάτι που το ρωτάμε και εμείς, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει ακόμη» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, Θωμάς Παναγιώτου.

Ο τελευταίος μάλιστα προσθέτει ότι «οι αριθμοί μαθητών που απαιτούνται είναι πολύ δύσκολο να «πιαστούν». Πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε όλες τις άλλες σχολές είναι πολύ δύσκολο», ενώ σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση επιλέγει με την ψήφιση του νομοσχεδίου να κλείσει τις συγκεκριμένες σχολές, συμπληρώνει ότι «όπως τη δεκαετία του ’90 έκλεισαν τα κλασσικά λύκεια, έτσι και τώρα κλείνουν τα εκκλησιαστικά. Σ’ αυτό το ερώτημα πάντως είναι προτιμότερο να απαντήσουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης και οι Μητροπολίτες».

Περίπου τριάντα παιδιά στο οικοτροφείο

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου στο οικοτροφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, αυτή την εποχή φιλοξενούνται περίπου 30 άτομα. «Αυτά τα παιδιά επειδή προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές, συνήθως μένουν στις εγκαταστάσεις όλη την εβδομάδα. Φεύγουν μόνο την Παρασκευή το μεσημέρι και επιστρέφουν την Κυριακή το βράδυ» σημειώνει επί του θέματος, ο διευθυντής της Σχολής.

Όσο για το τι θα απογίνουν οι μαθητές που ουσιαστικά από το καλοκαίρι θα πρέπει να βρουν άλλη σχολική στέγη, ο κ. Παναγιώτου προσθέτει ότι «κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετακομίσουν, είτε στη Πάτμο, είτε στην Αθωνιάδα, ακόμη και στα Ιεροσόλυμα, ενώ κάποια άλλα ενδεχομένως να εγκαταλείψουν οριστικά το σχολείο. Ξέρετε, αυτά τα παιδιά επειδή έχουν ιδιαίτερη όρεξη να ακολουθήσουν την ιερατική ζωή, τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στα ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, επειδή γνωρίζουν πως θα δεχθούν bullying».

Δεν εισακουστήκαμε καθόλου  

Σε ερώτηση για το αν έχει υπάρξει κινητοποίηση της Σχολής προς την κατεύθυνση να μην κατεβάσει οριστικά ρολά, ο Θωμάς Παναγιώτου, σημειώνει στο GRTimes, ότι μέχρι σήμερα «έχουμε στείλει δεκάδες επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Έχουμε στείλει επιστολές και πριν από την ψήφιση του νόμου, αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε καθόλου».

Μ. Ράπτη: Ελπίζουμε σε ένα θαύμα του Θεού

Το ίδιο ακριβώς ζήτημα με την Σχολή της Κρήτης αντιμετωπίζει και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» στα Ιωάννινα, η οποία επίσης το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να κλείσει.

Να σημειωθεί ότι η Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων ιδρύθηκε το μακρινό 1911 από το Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σπυρίδωνα Βλάχο και λειτούργησε ως Ιεροδιδασκαλείο σε μια υπέροχη περιοχή.

Έχει πλούσια εκπαιδευτική ιστορία και έναν αιώνα εκπαιδευτικής προσφοράς, καθώς ο αρχικός σκοπός της ίδρυσής της ήταν η μόρφωση Ιερέων και Διδασκάλων για την εξυπηρέτηση, κατά κύριο λόγο, των περιοχών της Ηπείρου και των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας γενικότερα.

«Από την εποχή ακόμη που το νομοσχέδιο βρισκόταν υπό διαβούλευση έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα προκειμένου να βάλουμε «φρένο» σε αυτή την απόφαση. Υπάρχουν τουλάχιστον 350 δημοσιεύματα που αναφέρονται στις Ακαδημίες. Πλέον ελπίζουμε σε ένα θαύμα του Θεού. Ελπίζουμε μήπως δοθεί κάποια παράταση, αν και ο χρόνος πλέον είναι αμείλικτος. Σύμφωνα με τις βουλές που υπάρχουν σε συνεργασία με την Εκκλησία, στις 31 Αυγούστου η ιστορική Ακαδημία Βελλάς θα κλείσει» αναφέρει στο GRTimes η πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων και καθηγήτρια, Μαρία Ράπτη.

Η τελευταία σε ερώτηση για το τι θα γίνει το καλοκαίρι με τα άτομα που φοιτούν στην Ακαδημία, τονίζει ότι «έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε στην Αθήνα, είτε στην Κρήτη μετά από τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν. Ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα πράξουν, γιατί αυτή τη στιγμή φερειπείν υπάρχουν τέσσερις φοιτητές από την Κρήτη, οι οποίοι προς το παρόν δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί, αλλά θέλουν να συνεχίσουν εδώ στα Ιωάννινα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ