Ολική ανατροπή και στους προϋπολογισμούς των δήμων, φέρνει η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Δίχτυ ασφάλειας για τους δήμους από την πολιτεία, ζητάει μέσω του GRTimes ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας. «Σε κάποιο βαθμό, μέχρι το Πάσχα θα είμαστε εντάξει», αναφέρει ο δήμαρχος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, για τις ενισχύσεις που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Εκτός από τα νοικοκυριά, το ενεργειακό κόστος έχει καταστεί δυσβάσταχτο πλέον και για τους δήμους όλης της χώρας, που μετά από δύο χρόνια πανδημίας βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να ανατρέπονται για άλλη μια φορά και τα ταμειακά διαθέσιμα να εξανεμίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος, αερίου και καυσίμων.
Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, δήμοι όπως ο κεντρικός της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν σε μια γενναία μείωση δημοτικών και άλλων τελών, επιχειρώντας να απαλύνουν όσο μπορούσαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που έφερε ο κορωνοϊός. Κάτω από αυτήν την αφετηρία, η “έκρηξη” των τιμών στην ενέργεια τους βρήκε σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένους, με μειωμένα πλέον έσοδα αλλά και εξαιρετικά αυξημένα έξοδα.
Μιλώντας στο GRTimes, o αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που είχε πάρει ο δήμος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε:
- Μείωση δημοτικών τελών κατά 30% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Απαλλαγή 100% καθ` όλη τη διάρκεια όλων των lockdown στα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που ήταν κλειστά με κρατική εντολή.
- Απαλλαγές στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα και τα εμπορεύματα.
- Αναστολή κατά 100% σε όλα τα μισθώματα επιχειρήσεων που νοίκιαζαν σε δημοτικά ακίνητα.
- Παράταση σε ρυθμίσεις
- Ρυθμίσεις χωρίς τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε ο κ. Κούπκας, οι δήμοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το τεράστιο ενεργειακό κόστος, με περίπου διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και περίπου τριπλάσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου. “Κανένας δεν μπορούσε να εκτιμήσει την ενεργειακή “καταιγίδα” που θα χτυπούσε μέσα στο 2022 και η “καταιγίδα” αυτή μας χτυπάει σε πάρα πολλά σημεία” τονίζει μεταξύ άλλων.
“Σημαντικά, αλλά όχι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν”
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε πλέγμα τριών μέτρων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων, που περιλαμβάνουν, την έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, πρόσθετη στήριξη 14 εκ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές και επιμήκυνση όλων των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως και τα 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, τα παραπάνω μέτρα είναι σημαντικά και κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι αρκετά και απαιτούνται πολλά περισσότερα κονδύλια. “Πρέπει η πολιτεία να ανοίξει ένα δίκτυ ασφάλειας σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να μπορούμε αδιατάρακτα να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε την πλήρη δήλωση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, στο video που ακολουθεί:
Δ. Παπαστεργίου: “Μια καλή αρχή” τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Μέχρι το Πάσχα θα είμαστε εντάξει
Η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων, αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων στην προσεχή γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, την Παρασκευή 18 Μαρτίου.
Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, οι δήμοι, με τις έκτακτες ενισχύσεις θα αντέξουν μέχρι το Πάσχα, ωστόσο, καθώς η αγορά της ενέργειας είναι ραγδαία εξελισσόμενη, η κατάσταση θα εξετάζεται μήνα μήνα.
“Ασφαλώς και δεν φτάνουν για όλη τη χρονιά (οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο Σ. Πέτσας)… Με τα δεδομένα που περίπου ξέρουμε μεσοσταθμικά, νομίζω πως με τα χρήματα αυτά σε κάποιο βαθμό, μέχρι το Πάσχα θα είμαστε εντάξει. Γιατί είναι και μια επιπλέον δόση σχολικής ΚΑΠ που θα προκαταβληθεί. Άρα και άλλα 24 εκατομμύρια. Δηλαδή αν στο πρώτο τετράμηνο πάρουμε 150 εκ, γιατί τόσα θα είναι, είναι μια καλή αρχή” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η κατάσταση θα βελτιωθεί αν μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ενώ αν αυτό αυξηθεί θα χρειαστεί να αναζητηθούν ίσως και άλλα μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, η περίοδος της πανδημίας και ειδικά το 2021, ήταν μεν δύσκολη ωστόσο τη συγκεκριμένη χρονιά οι δήμοι πήραν 3-4 δόσεις ΚΑΠ, ανάλογα και με τα έξοδα που έκαναν. “Δεν νομίζω ότι «ματώσαμε». Ότι ήταν δύσκολη περίοδος, ήταν… Αλλά οικονομική στήριξη υπήρχε. Πιο πολύ με ανησυχεί ότι δεν περνούν τα υπόλοιπα θεσμικά ζητήματα” δήλωσε.
Υπογράμμισε τέλος, πως φέτος οι ΚΑΠ είναι κατά 6% αυξημένοι και του χρόνου θα είναι αυξημένοι κατά 15%. “Άρα νομίζω πως τηρουμένων των αναλογιών, γιατί οι εποχές δεν είναι εύκολες για κανέναν, ούτε και για το Ελληνικό κράτος, η αυτοδιοίκηση στηρίχθηκε οικονομικά. Το θέμα είναι να λύσουμε και τα υπόλοιπα θεσμικά ζητήματα που έχουμε” κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΕΔΕ: Το ενεργειακό κόστος απειλεί με κατάρρευση τα οικονομικά των Δήμων
ΚΕΔΕ: Θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για την οικονομική στήριξη των δήμων