Μ. Θεοδωρίδου: Πολλοί οι προβληματισμοί από την παραλλαγή Όμικρον-Ασπίδα ο εμβολιασμός

Μ. Θεοδωρίδου: Πολλοί οι προβληματισμοί από την παραλλαγή Όμικρον-Ασπίδα ο εμβολιασμός

Στους προβληματισμούς που έχει επιφέρει στην επιστημονική κοινότητα, η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, αναφέρθηκε εκτενώς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος, είναι η ψυχραιμία» υπογράμμισε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε επιδημίες είναι πολύτιμος».

«Οι προβληματισμοί που έχουν προκύψει είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα, χρειάζεται ακόμη χρόνο για να δώσει απαντήσεις. Το πρώτο ερώτημα, αφορά τη μεταδοτικότητα, που αναμένεται να είναι αυξημένη. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2, γεγονός που δείχνει ότι επικράτησε της μετάλλαξης Δέλτα» πρόσθεσε.

Ενώ σχετικά με το αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, σημείωσε ότι ο μικρός αριθμός ασθενών ήταν κυρίως νεαρής ηλικίας, αλλά με ήπια συμπτώματα. «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις σε εμβολιασμένους, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας, ενώ ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη – μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό ειδικά στα άτομα υψηλής επικινδυνότητας. Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη, εφόσον δεν δοθούν εμβόλια και σε κράτη που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top