Μ.Βορίδης: Αποζήμιώσεις για τους πληγέντες από τους δασμούς των ΗΠΑ

Μ.Βορίδης: Αποζήμιώσεις για τους πληγέντες από τους δασμούς των ΗΠΑ

Αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που θα πληγούν από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, αλλά και την προστασία των μακεδονικών προϊόντων δια της νομικής οδού προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή θα αφορά και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από κει και μετά υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο «πρασίνισμα», το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους” αναφέρει ο κ.Βορίδης.

Για τις κυρώσεις και το πλήγμα στην φέτα και το βιομηχανικό ροδάκινο είπε:

“Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να δούμε αν τελικά οι κυρώσεις αυτές εφαρμοστούν. Πέραν αυτού, έχω σκεφθεί μια σειρά από κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου. Οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς που πλήττονται αποτελούν μια προσέγγιση του θέματος. Όχι τη μοναδική. Εξάλλου, περιμένουμε μια απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στον οποίο έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον των ΗΠΑ. Άρα, εκεί υπάρχει κάτι που μπορεί μεν, από τη μία, να επέτρεψε στον κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς, αλλά μπορεί, από την άλλη, να επιτρέψει εξίσου και στην Ε.Ε. να επιβάλει δασμούς, άρα μπορεί να μπούμε, έτσι, σε μια λογική συμψηφισμών. Να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που εξαιρέθηκε από τους δασμούς στις ελιές και αυτό είναι, αναμφισβήτητα, μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας”

Για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είπε:

Είναι αλήθεια ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός με πλήθος χρόνιων προβλημάτων, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια εμφανίζεται διαδοχικά ελλειμματικός. Όλα αυτά απαιτούν έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές, προκειμένου και οι αγρότες να απολαμβάνουν στο έπακρον τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα και η αγροτική παραγωγή να προστατεύεται και ο Κρατικός Προϋπολογισμός να μην επιβαρύνεται. Οταν περιμένουμε από τους αγρότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό καταβάλλοντας το ασφάλιστρο, πρέπει και ο ΕΛΓΑ να εμφανίζεται το ίδιο συνεπής απέναντί τους. Η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον χώρο αυτόν δεν είναι κάτι εύκολο και αυτό το μαρτυρά και η μεγάλη αναμονή στην ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, την οποία δεν κατόρθωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν ωφελεί όμως κανέναν το να «κλοτσάμε το τενεκεδάκι» για να περνάει ο καιρός και να μετακυλίεται το πρόβλημα στους επόμενους. Το ζητούμενο είναι να δοθεί λύση. Μια λύση που να βελτιώνει το πλαίσιο ασφάλισης της παραγωγής χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το κόστος για τους αγρότες. Εχω ήδη κάνει μια πρώτη σειρά επαφών με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μελετάμε τις δυνατότητες για να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εις όφελος των παραγωγών.

Πηγή: in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ