Μακρύγιαλος Πιερίας: Αντιδράσεις για τη λειτουργία ξενώνα προσφύγων

Μακρύγιαλος Πιερίας: Αντιδράσεις για τη λειτουργία ξενώνα προσφύγων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σε αναβρασμό είναι οι κάτοικοι στον Μακρύγιαλο Πιερίας, από την είδηση ότι στο χωριό πρόκειται να λειτουργήσει ξενώνας στον οποίο θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του GRTimes.gr ο συγκεκριμένος ξενώνας αναμένεται να λειτουργήσει στη θέση Άη Γιάννης, λίγο έξω από το χωριό, σε ακίνητο στο οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια στεγαζόταν το οικοτροφείο «Ευφροσύνη» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης Ασθενών (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α).

Το ακίνητο στο οποίο γίνονται τις τελευταίες ημέρες εργασίες, αναμένεται να φιλοξενήσει περί τις 150 οικογένειες προσφύγων από τη Συρία, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, η μίσθωση του από τον ιδιοκτήτη, θα γίνει σε ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και θα είναι για τρία χρόνια.

Κάτοικοι του χωριού προχώρησαν χθες το απόγευμα σε μια πρώτη συνάντηση για να συντονίσουν τη δράση τους και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συστηθεί επιτροπή που θα τρέξει τις νομικές και άλλες ενέργειες.

Όπως ανέφερε κάτοικος του Μακρυγιάλου στο GTRTimes.gr η λειτουργία ενός τέτοιου ξενώνα αναμένεται να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων, όπως π.χ το πως θα μετακινούνται τόσοι άνθρωποι, καθώς η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ το οποίο συχνά είναι γεμάτο, το αν και που θα πάνε τα παιδιά των προσφύγων σχολείο και το τι θα γίνει με θέματα αστυνόμευσης, δεδομένου ότι στο χωριό δεν υπάρχει τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο στη θέση Άη Γιάννης, απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του Μακρυγιάλου, βρίσκεται μπροστά σε παραλία και δίπλα από το Camping – Hotel AGIANNIS.

Κάθετα αντίθετος στον ξενώνα ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού

Την κατηγορηματική του αντίθεση, στη λειτουργία του συγκεκριμένου ξενώνα, εξέφρασε μιλώντας στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας.

Όπως είπε, ο δήμος προσπαθεί να εξελιχθεί τουριστικά και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό αν λειτουργήσει μια τέτοια δομή, ενώ μεγάλη οικονομική ζημιά ενδεχομένως υποστεί και παρακείμενο κάμπινγκ που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Μανώλας επισημαίνει πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να μη λειτουργήσει ο ξενώνας, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας όπως υπογραμμίζει, ενώ δεν αποκλείει, αν χρειαστεί, να συζητηθεί το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται κανένα απολύτως ρατσιστικό κίνητρο και υιοθετώντας τις ανησυχίες των κατοίκων, προσθέτει ότι ο ίδιος συμπονά τους πρόσφυγες για τα όσα βιώνουν, «αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα πρόβλημα από κάπου αλλού, στους κατοίκους του δήμου, οι οποίοι έχουν για εμάς την απόλυτη προτεραιότητα».

Σχολιάζοντας τέλος τη δυνατότητα επιχορήγησης από την κυβέρνηση, των δήμων που θα δεχτούν πρόσφυγες εντός των ορίων τους, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί καμία τέτοια χρηματοδότηση από το κράτος.

«Θα κάνω τα πάντα για να μη λειτουργήσει αυτός ο ξενώνας» επανέλαβε χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ