Μαθητές δημοτικού «τραγούδησαν» στη νοηματική για τον κωφό συμμαθητή τους

Ελλάδα   | 25/06/2019 | 01:30

Η ετήσια καλοκαιρινή γιορτή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας έκρυβε φέτος μια μικρή και συνάμα συγκινητική έκπληξη. Στην πραγματικότητα φανέρωσε μια αλήθεια… Παρουσίασε το αληθινό πρόσωπο μιας ζωής δύσκολης μεν, συναρπαστικής δε, που αποφάσισαν να προσφέρουν δύο γονείς στο κωφό παιδί τους.

Ολα ξεκίνησαν όταν στη σχολική γιορτή μια μαθήτρια εκφώνησε τα τραγούδια που οι γονείς «θα …δουν και σίγουρα δε θα ακούσουν». Προς στιγμή οι παρευρισκόμενοι έδωσαν την ερμηνεία ότι η μαθήτρια έκανε λάθος στο ρήμα που χρησιμοποίησε. Η μαθήτρια, όμως, διατύπωσε σωστά την πρόταση και στα επόμενα δέκα λεπτά οι μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μαζί με τον 11χρονο κωφό μαθητή Παναγιώτη δεν τραγούδησαν, αλλά νοημάτισαν δύο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου.

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου νοημάτισαν το τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού «Ν’ αγαπάς». Αμέσως μετά ο μαθητής της Δ΄ τάξης Παναγιώτης Ξανθόπουλος «τραγούδησε» μαζί με τους συμμαθητές του στη νοηματική το τραγούδι «Εγώ κι εσύ μαζί». Είναι η στιγμή που όλοι αποδέχτηκαν τον έναν, κι όλοι μαζί ως ομάδα, ως σύνολο, επικοινώνησαν μεταξύ τους, και με τους γονείς που παρακολουθούσαν. Μέσα από αυτά τα δρώμενα στάλθηκαν μηνύματα ζωής: «Δεν υπάρχει αναπηρία που δεν μπορεί να νικηθεί». «Η διαφορετικότητα δεν απομονώνει, δεν τρομάζει, δε διαχωρίζει, αλλά ενώνει». «Τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν υπάρχει θέληση, διάθεση, αγάπη και κυρίως πίστη σε αυτό που κάνουμε».

Ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος, ο 11χρονος κωφός μαθητής της Δ’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, έγινε ο πρωταγωνιστής της αποχαιρετιστήριας γιορτής του σχολείου και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που ενέπνευσε πολλούς συμμαθητές του!

Τρεις άνθρωποι πίσω από τον Παναγιώτη είναι το στήριγμά του. Οι γονείς του, η Θεοπούλα Φωτάκη και ο Σάββας Ξανθόπουλος, καθώς και η δασκάλα του στην παράλληλη στήριξη Βιλελμίνη Βαμβακίδου.

Η αναπηρία δεν είναι ντροπή

Η πρόταση για την κουβέντα μαζί τους διατυπώθηκε, αρχικά, με δισταγμό. Η αυθόρμητη, όμως, ανταπόκριση της μητέρας του και της δασκάλας του Παναγιώτη να μιλήσουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ προσέδωσε εξαρχής μια θετική αύρα στη συζήτηση που θ’ ακολουθούσε, όπου κυρίαρχο μήνυμα ήταν ένα: «Η αναπηρία δεν είναι ντροπή».

«Δεν ντράπηκα ποτέ για το παιδί μου», υπογραμμίζει, με σταθερή φωνή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η μητέρα του Παναγιώτη και συνεχίζει, «δεν φταίει αυτός που είναι κωφός, ούτε, όμως, κι εμείς. Αυτός είναι ο μαχητής, όχι εμείς, αυτός κάνει την προσπάθεια. Δεν έκρυψα ποτέ το παιδί μου, τολμώ να πω μάλιστα ότι το επέβαλα στην κοινωνία».

Η Θεοπούλα Φωτάκη είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα εξωστρεφής και δραστήριος, που μαζί με τον σύζυγό της αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανατροφή των δύο παιδιών τους, του Παναγιώτη και της Βασιλικής. Με σοκαριστική ειλικρίνεια εξομολογείται στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «δεν είχαμε ιδιαίτερες γνώσεις προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ανέκυψε. Ο Παναγιώτης γεννήθηκε πρόωρα και είχε δύο ακούοντες γονείς. Χρειάστηκε να περάσουμε ατελείωτες ώρες στο διαδίκτυο, για να βρούμε πώς θα κάνουμε τη ζωή του καλύτερη. Χρειάστηκε να διαβάσουμε πολλά βιβλία και να μιλήσουμε με ειδικούς, ώστε να ενταχθεί ισότιμα σε ένα δημόσιο σχολείο. Τα παιδιά όπως το δικό μου δεν έχουν κάποια νοητική στέρηση που να τ’ απαγορεύει να ενταχθούν σ’ ένα σχολικό περιβάλλον. Πρωταρχικό μέλημα μας ήταν και είναι η αυτονομία του Παναγιώτη. Θέλω, όταν θα φύγω εγώ, το παιδί να μπορεί να ζει μόνο του ως ενήλικας έχοντας μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, να μην εξαρτάται από ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα».

Έλλειψη κατάλληλου πλαισίου στήριξης

Το λυπηρό σε όλη τη συγκλονιστική μαρτυρία της μητέρας του Παναγιώτη είναι ότι -όπως λέει- η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια που έχει θεσπίσει την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης δεν παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη στα κωφά παιδιά της επαρχίας, που φοιτούν ή επιθυμούν να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία. Επίσης, δεν έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία μιας τάξης ένταξης για κωφά ή τυφλά παιδιά. Μετά την ολοκλήρωση της προσχολικής φοίτησης στη Σχολή Κωφών στη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης έπρεπε να επιστρέψει στην Καβάλα και να εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης. Η παράλληλη στήριξη που παρέχονταν από την πολιτεία είναι αποσπασματική, για τέσσερις με πέντε ώρες καθημερινά, με έναν δάσκαλο που αλλάζει κάθε χρόνο, με αντίκτυπο στο παιδί, και χωρίς συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Η λύση σε όλα τα παραπάνω δόθηκε από τους ίδιους τους γονείς και την εθελοντική δράση της Βιλελμίνης Βαμβακίδου, απόφοιτης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κατόχου της επάρκειας της νοηματικής γλώσσας. Είναι ο άνθρωπος που δύο χρόνια τώρα συνεργάζεται αποτελεσματικά και αρμονικά με τους δασκάλους του δημόσιου σχολείου, ώστε ο Παναγιώτης να τύχει μιας ίσης μεταχείρισης με όλα τα υπόλοιπα παιδιά και να ενταχθεί στην κοινότητα του σχολείου με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!

Τμήματα ένταξης παιδιών με αναπηρίες

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Βιλελμίνη Βαμβακίδου αναφέρεται σε αυτήν την ιδιαίτερη και πολύ σημαντική σχέση που έχει αναπτυχθεί με τον Παναγιώτη και την οικογένειά του. «Θέλω ο Παναγιώτης», τονίζει, «να μάθει ό,τι όλοι οι συμμαθητές του μέσα στο τμήμα. Η ευθύνη είναι μεγάλη, χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά, ώστε να μπορώ να κάνω το μάθημα ενδιαφέρον και όσο γίνεται καλύτερα. Για το λόγο αυτό αναζητώ συνεχώς νέα βιβλία και εκπαιδευτικές μεθόδους. Με τον Παναγιώτη μέσα στο τμήμα κάνουμε ένα διαφοροποιημένο μάθημα. Βασικός σκοπός μας στο τέλος της χρονιάς είναι ο Παναγιώτης να έχει μάθει ό,τι και τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά με διαφορετική μέθοδο, αφού στη δική μας περίπτωση το μάθημα πραγματοποιείται με οπτικό υλικό κυρίως και βέβαια στη νοηματική».

Η κ. Βιλελμίνη επισημαίνει ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο από την Πολιτεία για την παράλληλη στήριξη σε ένα κωφό παιδί στο δημόσιο σχολείο. Θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα τμήμα ένταξης κωφών, τυφλών παιδιών σε ένα γενικό σχολείο σε κάθε νομό. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αυτά, που έχουν τη νοητική ωριμότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου, θα κοινωνικοποιηθούν και κατ’ επέκταση θα ενταχθούν ομαλά μέσα στην κοινωνία. Εξομολογείται «είναι μεγάλο προτέρημα να είσαι μέλος της κοινότητας των κωφών! Δίνεις και παίρνεις πολλή αγάπη… Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος!».

Η κ. Φωτάκη δεν κρύβει ότι χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια, προκειμένου τα παιδιά και η σχολική κοινότητα να αποδεχθούν τον Παναγιώτη. Υπογραμμίζει πως, όταν ο Παναγιώτης, χρειάστηκε να αλλάξει σχολείο, η δασκάλα της Δ’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας φρόντισε να προετοιμάσει τα παιδιά για την έλευση του. Το αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας φάνηκε στο τέλος της χρονιάς, όπου ο Παναγιώτης όχι μόνο έγινε αποδεκτός, αλλά τα παιδιά ζητάνε την παρέα του.

«Να δίνουμε χρόνο στους άλλους να μας γνωρίσουν»

«Πρέπει», σημειώνει η κ. Βιλελμίνη, «να δίνουμε χρόνο στους άλλους να μας γνωρίσουν καλύτερα. Να δουν τι θέλουμε. Κι εμείς να διακρίνουμε τι θέλουν από εμάς. Χρειάζεται χρόνος να αποδείξουμε ποιοι είμαστε! Ότι δηλαδή μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα σε κάθε μάθημα, εκδήλωση, εκδρομή. Ότι θέλουμε να κάνουμε παρέες… Τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήσαμε ένα πρόγραμμα, κατά το οποίο ο Παναγιώτης σε ρόλο δασκάλου έδειχνε νοήματα στα παιδιά του νηπιαγωγείου. Χάρη στον Παναγιώτη, λοιπόν τα μικρά παιδάκια, καθώς και τα παιδιά του τμήματος και κατ’ επέκταση όλου του σχολείου, μαζί και με τους δασκάλους τολμώ να πω, έμαθαν να μιλούν άψογα στη νοηματική, να νοηματίζουν τραγούδια και να μπορούν να επικοινωνούν με τον Παναγιώτη. Θα ήθελα, επιπρόσθετα, ν’ αναφερθώ σε κάποιες σημαντικές δράσεις στις οποίες λάβαμε μέρος. Με τον Παναγιώτη συμμετείχαμε στην εκδήλωση «Λάχανα και Χάχανα», στην οποία τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης μαζί με ένα παιδί της Δ’ τάξης και τον Παναγιώτη νοημάτισαν δύο τραγούδια. Μετά από περίπου ένα μήνα λάβαμε μέρος στους «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία». Στο δρώμενο αυτό ο Παναγιώτης συμμετείχε στο σποτ που προβλήθηκε από την ΕΡΤ και δείξαμε σε παραπάνω από 500 παιδιά το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο νοημάτισαν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω προσωπικά τον καθένα ξεχωριστά για τη βοήθεια και τη συνεργασία, δασκάλους και των δύο σχολείων, διευθυντές που στάθηκαν δίπλα μας και μάς βοήθησαν και μάς βοηθάνε, ο καθένας με τον τρόπο του, όλο το διάστημα. Στόχος είναι εκτός από τη ένταξη του παιδιού στο σχολείο και στην κοινωνία, εκτός από τη δημιουργία σχέσεων, ο Παναγιώτης να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να νιώθει περήφανος για την ταυτότητά του!».

Ο 11χρονος Παναγιώτης δε διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Έχει αδυναμία στη σύγχρονη τεχνολογία, αγάπη για το παιχνίδι, αποζητάει την επικοινωνία με τους συνομηλίκους του, χαίρεται με ό,τι χαίρονται όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Το πρωταρχικό μέλημα της οικογένειας ήταν ν’ αποτρέψει την ιδρυματοποίηση του παιδιού τους και αυτό να ενταχθεί ισότιμα μέσα στην κοινωνία. Αυτό έγινε εφικτό, απέδωσε καρπούς και συνεχίζεται με πολύ προσπάθεια και κόπο σε όλα τα επίπεδα.

«Κανένα παιδί με αναπηρία δεν πρέπει να νιώθει μόνο του»

«Στο σπίτι», επισημαίνει η μητέρα του, «δεν συμπεριφερόμαστε στον Παναγιώτη ως ένα κωφό παιδί που χρίζει ειδικής μεταχείρισης. Ζει και συμμετέχει ισότιμα μαζί με όλη την οικογένεια του. Χάρη στον Παναγιώτη βγήκαμε πιο δυνατοί ως οικογένεια! Μάθαμε να μιλούμε τη νοηματική και προσπαθούμε να πούμε στον Παναγιώτη ότι η διαφορετικότητα του δεν είναι ντροπή. Του μαθαίνουμε να αποδέχεται τον εαυτό του, να μη ντρέπεται να χρησιμοποιεί τα χέρια του για να μιλήσει στους άλλους. Δεν θέλω να το λυπούνται το παιδί μου, δεν δέχομαι τον όρο καημένο. Είναι σημαντικό για τον ίδιο τ’ άλλα τα παιδιά να τον πλησιάζουν και να του ζητάνε να παίξουν. Αυτό το κατάφερε ο ίδιος του, γιατί είναι αγωνιστής και γιατί θέλει να επικοινωνεί με τα παιδιά. Όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθώ βρήκα μεγάλο τοίχο, λόγω της γραφειοκρατίας, βρήκα, όμως, και πολλή αγάπη και αποδοχή από τους ανθρώπους και τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Η κ. Φωτάκη αναφέρεται και στους λόγους που δέχθηκε να γίνει αυτή η συζήτηση: «αν καταφέρω δημοσιοποιώντας την υπόθεση του Παναγιώτη έστω και μία μητέρα να έρθει και να μου πει ότι και το δικό της παιδί είναι κωφό και επιθυμεί να γνωριστούμε, να μιλήσουμε, να συστηθούν τα παιδιά μας, να επικοινωνήσουν, τότε νομίζω πως έχω επιτύχει τον σκοπό μου. Είναι σημαντικό τα παιδιά να επικοινωνούν με παιδιά είτε είναι ακούοντα είτε κωφά είτε έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Δεν πρέπει κανένα παιδί με αναπηρία να νιώθει μόνο του, να νιώθει αποκομμένο ή να κρύβεται!».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

05:3018/07

ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ – Καλοκαιρινή περιοδεία 2019 Ελλάδα

05:0018/07

Οι ηλικιωμένες που υπήρξαν εργαζόμενες έχουν καλύτερη μνήμη Διάφορα

04:3018/07

Καρουσέλ καλλυμένο με 15 εκ. Swarovski Διάφορα

04:0018/07

Πιγκουίνοι «διέρρηξαν» κατάστημα με σούσι Διεθνή

03:3018/07

Επιπτώσεις στην υγεία μας προκαλεί η έλλειψη ύπνου Υγεία

03:0018/07

Έλαιο ρίγανης – Ποια τα οφέλη του στον οργανισμό μας Υγεία

02:3018/07

Τα βασικά συμπτώματα του Πάρκινσον Υγεία

02:0018/07

Μετακομίζει η Μόνα Λίζα; Πόσο δύσκολη είναι η μεταφορά της Διεθνή

01:0118/07

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν αστυνομικούς και εμβόλισαν περιπολικό Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

01:0018/07

Έφηβοι στα social media – Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης Υγεία

00:3018/07

Χανιά – 8ο θερινό σχολείο στην «Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία» Περιφέρειες

00:0018/07

Σύμβαση έργου με δύο παιδιάτρους στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου Υγεία

23:5017/07

Στην Αθήνα οι Θεσμοί αύριο – Συναντήσεις με υπουργούς Πολιτική

23:4917/07

Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Η αστυνομία ζητά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του 27... Ελλάδα ,Κοινωνία

23:4017/07

Φθιώτιδα: Βρήκε τον πατέρα του νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος Ελλάδα ,Κοινωνία

23:3217/07

ΠΟΥ: Συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο για τον Έμπολα Διεθνή ,Υγεία

23:3017/07

Ρέθυμνο: Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία Ελλάδα

23:2517/07

Ρέγκλινγκ: Οι στόχοι για το πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν στην πορεία του χρόνου Οικονομία

23:2017/07

ΕΡΕΥΝΑ: Μια στις δυο ελληνικές εταιρίες έχει ήδη προχωρήσει σε ψηφιακό μετασχηματισμό Τεχνολογία

23:0717/07

Εντοπίστηκε η λουόμενη ΑμεΑ στην Πιερία – Η κατάσταση της υγείας της Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

23:0017/07

Νέες ταυτότητες: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός Ελλάδα

22:4917/07

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική μας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα Κόμματα ,Πολιτική

22:3617/07

«Η Μέρκελ είναι καλά στην υγεία της και θα εξαντλήσει την θητεία της» διαβεβαιώνει ο υπ... Διεθνή

22:2217/07

«Φρένο» Λευκού Οίκου στην Τουρκία: Αδύνατη η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 Διεθνή ,Σημαντικά

22:1117/07

Κεραυνός χτύπησε αεροπλάνο στον αέρα – Είχε τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη Ελλάδα

22:0217/07

Συναγερμός στην Πιερία: Αγνοείται λουόμενη ΑμΕΑ – Σε εξέλιξη οι έρευνες Ελλάδα ,Κοινωνία

21:4717/07

Μ. Ζορπίδης για Κ. Μητσοτάκη: Πολύ θετικό το κλίμα που έχει δημιουργήσει σε αγορά και κ... Οικονομία

21:2517/07

Χανιά: Θρίλερ με εξαφάνιση άνδρα στη Γαύδο Ελλάδα ,Κοινωνία

21:1217/07

Οδηγίες της ΑΑΔΕ για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb Οικονομία ,Σημαντικά

21:0217/07

Δ. Μιχαηλίδου: Να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού Κόμματα ,Πολιτική

20:5217/07

Νέο κύμα καύσωνα θα «χτυπήσει» την Γαλλία Διεθνή

20:4217/07

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για τους ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις Οικονομία

20:3917/07

Δυσκολεύονται να βρούνε επικεφαλής για την ΕΥΑΘ Παραπολιτικά ,Σημαντικά

20:3117/07

Χατζηδάκης: Ήρθα για να συμβάλω στη σωτηρία της ΔΕΗ Κόμματα ,Πολιτική

20:2317/07

Μητσοτάκης: Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις (VIDEO) Κόμματα ,Πολιτική ,Σημαντικά

20:1217/07

Θρίλερ στην Κρήτη: Ο δολοφόνος της βιολόγου είχε επιτεθεί και σε Πολωνή Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0217/07

ΔΕΗ: Σκέψεις για αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος Επιχειρήσεις ,Σημαντικά

19:5417/07

Ιερώνυμος και Κεραμέως εστίασαν στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας -Πολιτείας Πολιτική

19:4817/07

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Το ζήτημα της ΔΕΗ είναι εθνικό Επιχειρήσεις

19:3817/07

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας Διεθνή

19:2817/07

Νέες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο Ελλάδα

19:2017/07

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 11 περιοχές της χώρας Ελλάδα

19:1017/07

Ο Δένδιας ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ στην τουρκική προκλητικότητα Πολιτική ,Σημαντικά

18:5517/07

Νέα έκκληση Βερολίνου: «Η Τουρκία να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις» Διεθνή

18:4517/07

Στο… Βollywood ο Μέγας Αλέξανδρος – Μεγάλο ενδιαφέρον από Ινδό παραγωγό Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:3017/07

Λέσβος: Σε λιγότερο από 10 μέρες έφτασαν πάνω από 900 πρόσφυγες και μετανάστες Ελλάδα ,Κοινωνία

18:2017/07

Βόλος: Μετά το φαγοπότι έγινε το φονικό Ελλάδα

18:1417/07

ΧΑΑ: Άνοδος του Γενικού Δείκτη στις 868,01 μονάδες Οικονομία

18:1117/07

ΗΠΑ: Σε ισόβια καταδικάστηκε ο «Ελ Τσάπο» Διεθνή

18:0317/07

Κάθειρξη 15 ετών σε Ρουμάνο για φόνο που έγινε πριν 25 χρόνια Κοινωνία

18:0217/07

Ένας νεκρός σε επίθεση κατά Τούρκων διπλωματών στο Αρμπίλ Διεθνή

17:5317/07

Δένδιας: H Toυρκία να επιστρέψει στη λογική Πολιτική

17:4117/07

Χρυσά αστέρια από το iTQi για προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ Επιχειρήσεις

17:3417/07

O ΣΒΕ στον Α. Γεωργιάδη για την βιομηχανική ανάπτυξη Οικονομία

17:2617/07

Μνημόσυνο για τα θύματα των Ναζί στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκη

17:2117/07

Ανακοινώθηκαν ακόμα 24 νέοι Γενικοί Γραμματείς- Στελέχωση σε χρόνο ρεκόρ Πολιτική ,Σημαντικά

17:1917/07

Εξαρθρώθηκε σπείρα ανήλικων που έκλεβαν αυτοκίνητα Κοινωνία

17:1117/07

Πρόεδρος ΝΔ Θεσσαλονίκης: Zητούν καρέκλες και αξιώματα κάποιοι που ήταν απέναντί μας Σημαντικά ,Συνεντέυξεις ,Συνέντευξεις

17:1017/07

O Kυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Πολιτική

17:0617/07

Πλαστός ο λογαριασμός Πικραμμένου στο twitter Πολιτική

17:0317/07

Κουτσούμπας: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού Πολιτική

16:5617/07

Εξετάζεται η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του ΤΑΡ Ενέργεια

16:5217/07

Εκδήλωση για τις δασικές πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους Κοινωνία

16:4917/07

Τουρκοκύπριος έδωσε μόσχευμα σε Ελληνόπουλο με καρκίνο Κοινωνία

16:4317/07

Συγκεντρώνουν υπογραφές για να ακυρωθεί η ανακήρυξη του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα Θεσσαλονίκη

16:4117/07

Προθεσμία για να απολογηθεί στον 53χρονο με το τσεκούρι Κοινωνία

16:3117/07

Θα υπερβούν τις 12.000 οι αναφορές στο Συνήγορο του Καταναλωτή Οικονομία

16:2517/07

Κρήτη: 32χρονος βρήκε θάνατο σε πηγάδι Ελλάδα

16:0917/07

Συνάντηση Γεωργιάδη με την πρέσβη του Ισραήλ Πολιτική

16:0117/07

Νέος Οικονομικός Διευθυντής της ΕΤΕ ο κ. Χρ. Χριστοδούλου Επιχειρήσεις

15:5517/07

Αύριο συναντήσεις γνωριμίας των θεσμών με τους νέους υπουργούς Πολιτική

15:4917/07

Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Στηρίζει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων Πολιτική

15:4917/07

Μικρή ανάσα αισιοδοξίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες Οικονομία ,Σημαντικά

15:3817/07

Γεννηματά: Ποια θα είναι η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ Πολιτική

15:2817/07

ΟΤΘ: Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης ‘πάει’ Λονδίνο Τουρισμός

15:2217/07

Εικοσιτρία «καρέ» από την ορκωμοσία της νέας Βουλής Παραπολιτικά

15:2217/07

Έργα 500.000 ευρώ στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας Β.Ελλάδα

15:1617/07

Εντυπωσίασαν και τράβηξαν τα φλας των φωτογράφων οι κυρίες της Βουλής (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά ,Σημαντικά

15:1317/07

Καμπάνια για τη Χαλκιδική σε Μιλάνο και Ρώμη και…άλλα πολλά Τουρισμός

14:5617/07

Χαλκιδική: Βγήκε ο ήλιος, έρχονται οι τουρίστες Σημαντικά ,Τουρισμός

14:5417/07

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι κατέθεσε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας για τη δολοφονία Φύσσα Ελλάδα ,Σημαντικά

14:4917/07

Μπακογιάννη προς Ντ. Φράνκλιν: «Ο Economist θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τη... Παραπολιτικά

14:4017/07

Παππάς σε Καραμανλή: Δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω ένα σχέδιο το οποίο δεν το γνωρίζω Κοινωνία ,Σημαντικά

14:3717/07

Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Χωρίς δικηγόρο ο 27χρονος-Τι λέει ο ιατροδικαστής (VIDEO) Ελλάδα ,Σημαντικά

14:2317/07

Ανανεωμένη κατά 40% η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ Παραπολιτικά

14:1517/07

Ορκίστηκε η νέα Βουλή- Αυτοί είναι οι 300 βουλευτές (VIDEO-Λίστα) Βουλή ,Πολιτική ,Σημαντικά

14:0417/07

Νεκρή από σηψαιμικό σοκ 17χρονη Ιταλίδα Κοινωνία

14:0217/07

Εξάρχεια: Τοξικομανής επιτέθηκε σε αστυνομικό- «Παρατράγουδα» έξω από το αστυνομικό τμήμα Κοινωνία

13:5317/07

Τα είπε με Καραμανλή ο Μητσοτάκης Παραπολιτικά

13:4817/07

Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς σήμερα στις Σέρρες Β.Ελλάδα

13:4617/07

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ Πολιτική

13:4117/07

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Ανάμεσά τους ένας αστυνομικός Κοινωνία

13:3717/07

ΣΚΡΑΤΣ – Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα Αθλητισμός

13:3717/07

Νόνη Δούνια σε GRTimes.gr: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα- Πρόκειται για μια μοναδική εμπε... Παραπολιτικά

13:3517/07

Πιερία – Λεία 5.000 ευρώ από ληστείες μέσα σ’ένα δίμηνο Κοινωνία

13:1417/07

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ρέγκλινγκ Πολιτική

13:1317/07

Πουρνό πουρνό στη Βουλή ο Θεσσαλονικιός Θεόδωρος Καράογλου Παραπολιτικά

13:1117/07

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή Πολιτική

13:0917/07

Σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας – Τα θέματα ανά ημερησ... Περιφέρειες

12:3817/07

Μητέρα επτά παιδιών η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κομισιόν! ΕΕ ,Σημαντικά

12:2317/07

Σάμος -Συνελήφθη με 347 … φυσίγγια! Κοινωνία

12:0917/07

Βουλευτίνα… 8 μηνών! (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά

11:5917/07

Θεσσαλονίκη – Συλλήψεις για ναρκωτικά και οπλοκατοχή Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:4717/07

ΕΒΖ: Η γεν. συνέλευση δεν αποφάσισε για το Σχέδιο Εξυγίανσης Επιχειρήσεις ,Σημαντικά