Μάτι: Έρχεται νέο αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Μάτι: Έρχεται νέο αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει στα χέρια του ο 6ος τακτικός ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης.

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς με τους 102 νεκρούς, δείχνουν εγκληματικά λάθη και ολιγωρία και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε τρίτο αίτημα για αναβάθμιση της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα αλλά και σε διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων με νέα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καινούργιο αποδεικτικό υλικό έχει ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία, αναμένεται να οδηγήσει στην επαναδιατύπωση για τρίτη φορά του αιτήματος του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης και της έκθεσης σε βαριά σωματική βλάβη.

Επιπλέον, φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες και για άλλα πρόσωπα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πλην όσων ήδη κατηγορούνται για την τραγωδία.

Υπενθυμίζεται πως ο 6ος τακτικός ανακριτής δύο φορές στο παρελθόν έχει ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για θανατηφόρα έκθεση κατά συρροή και έκθεση από την οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες στους παθόντες.

Από την έως τώρα έρευνα φαίνεται να έχουν προκύψει τα εξής δεδομένα:

Υπήρξε πλήρης απουσία εναέριας επιτήρησης στην περιοχή, η οποία θεωρείται μάλιστα υψηλής επικινδυνότητας από τις 11:00 έως τις 19:00.

Παρότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι διέθεταν επίγεια και εναέρια μέσα είτε δεν τα αξιοποίησαν στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Μάτι είτε τα χρησιμοποίησαν σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπήρξε κινητοποίηση των διαθέσιμων δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ

Μόνο ένα από τα δέκα διαθέσιμα ελικόπτερα Σινούκ αξιοποιήθηκε για την πυρκαγιά στο Μάτι

Δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα σχέδιο εκκένωσης από τις 17.30 έως τις 17.45 ξεκινώντας από τον Ν. Βουτζά και εν συνεχεία στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Ουδέποτε δόθηκε εντολή στις σωστικές λέμβους της 1ης ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα να μεταβούν στην περιοχή.

Από την αξιολόγηση των νέων στοιχείων ο ανακριτής φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν το πρώτο 40λεπτο της πυρκαγιάς, από τις 16:50 έως τις 17:30, επιχειρούσαν στην περιοχή τρία εναέρια μέσα και την επόμενη μία ώρα, δηλαδή έως 18:30 ακόμα τρία, ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί.

Για το λόγο αυτό, καταλογίζει μάλιστα ενδεχόμενο δόλο σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία, όπως σημειώνει, εξέθεσαν όχι μόνο σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά τους άφησαν και αβοήθητους.

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει ανακύψει από την έρευνα του ανακριτή είναι για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιήθηκαν τα μισθωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά και δόθηκε εντολή για μεσοστάθμευση των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο Ελευσίνας, το οποίο όμως από τις 14:27 την ημέρα της πυρκαγιάς ήταν κλειστό λόγω των ισχυρών ανέμων και όχι σε κάποιο άλλο κοντινό αεροδρόμιο, όπως στο Τατόι, στην Πάχη Μεγάρων, στο ελικοδρόμιο Νέας Μάκρης ή στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ