Με αυτοδιαγνωστικά τεστ επιστρέφουν στη διά ζώσης εκπαίδευση τα Λύκεια

Με αυτοδιαγνωστικά τεστ επιστρέφουν στη διά ζώσης εκπαίδευση τα Λύκεια

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα Λύκεια με μαθητές και καθηγητές να προσέρχονται αφού προηγουμένως έχουν αρνητικό self-test που έχουν προμηθευτεί δωρεάν από το φαρμακείο.

Αργά χθες το  βράδυ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η θετικότητα στα self-tests ήταν σε ποσοστό 0,27%.

Από τις 8 χθες το πρωί σε σύνολο 149.930 καταχωρημένων αποτελεσμάτων, θετικά τεστ δηλώθηκαν από 408 άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας (236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό).

Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν σήμερα στα σχολεία.

Επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων – Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών την Παρασκευή, όπου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα των τριών περιοχών, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από σήμερα (Δευτέρα 12 Απριλίου) στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (με click in shop και click away) και Θεσσαλονίκης (μόνο με click away), καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 36,4 στην Αχαΐα και 36,3 στην Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που στην Κοζάνη είναι 59,3. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε βάθος δύο εβδομάδων η εικόνα της Κοζάνης είναι σαφώς χειρότερη.

Άλλες αλλαγές ως προς τα περιοριστικά μέτρα

Από σήμερα (Δευτέρα 12 Απριλίου) επαναλειτουργούν τα καταστήματα  ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/κερματοδέκτη, που παραμένουν κλειστά.

Το λιανικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί με click away & click inside, αίρεται όμως το πλαφόν των 20 ατόμων και η αναλογία πληθυσμού-εμβαδού είναι:

  • Για επιφάνειες έως 500 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25τμ
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων, για κάθε 100τμ πλέον των 500 επιτρέπεται ένας ακόμα πελάτης

Σχεδιασμός εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στην καθιερωμένη ενημέρωση που γίνεται κάθε Δευτέρα.

Από τον Ιούνιο ο εμβολιασμός των «υγιών σαραντάρηδων»

Τον Ιούνιο υπολογίζεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι υγιείς σαραντάρηδες, όπως είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας πως «εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ποσοστό όσων δεν εμβολιάζονται, κάλεσε τους ηλικιωμένους να εμβολιστούν. «Θέλω να απευθύνω για μία ακόμη φορά έκκληση στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μέσα στο Μάιο αναμένεται σημαντική υποχώρηση της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να δείξει σημάδια υποχώρησης η πανδημία, επεσήμανε πως «το πότε ακριβώς δεν είναι γνωστό. Ελπίζουμε μέσα στον Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση». Όσον αφορά στο ποσοστό ανοσίας του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας εξήγησε ότι «από 10% στα τέλη του 2020, οπωσδήποτε έχει αυξηθεί σημαντικά με την κυκλοφορία του ιού από τότε, στο τρίτο κύμα που διανύουμε. Ο συνδυασμός της ανοσίας αυτής με τον εμβολιασμό, αλλά και άλλους παράγοντες που τόνισε και ο καθηγητής Τσιόδρας, όπως η βελτίωση του καιρού και η συμμόρφωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης».

Selftesting

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν rapid test πέρυσι το καλοκαίρι, εφάρμοσαν ειδικούς αλγόριθμους για στοχευμένα τεστ, και έθεσε στους κόλπους της ΕΕ την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αντίστοιχα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και όσον αφορά τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων. Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που διανέμουν δωρεάν τεστ μέσω των φαρμακείων.

Ακόμα και στη Γαλλία, όπου τα υπόλοιπα τεστ καλύπτονται ασφαλιστικά, τα self-tests διατίθενται με χρέωση. Στη Γερμανία διατίθενται μέχρι και από τα σουπερμάρκετ -αλλά έναντι αντιτίμου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί τη στρατηγική μαζικής δωρεάν διάθεσης που πρώτη επέλεξε η Ελλάδα.

Ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών για τα τεστ αυτοδιάγνωσης

Η ζήτηση που έχει καταγραφεί είναι μεγάλη. Μέχρι την Παρασκευή είχαν διατεθεί 246.700 self-tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια.

Χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως τα στοιχεία του Σαββάτου έδειξαν ότι «περίπου 380.000 με 400.000 άτομα είχαν προμηθευτεί τα τεστ και κατ’ επέκταση ότι εξελίχθηκε πολύ καλά η διαδικασία του εφοδιασμού τόσο των φαρμακείων όσο και των πολιτών».

Διεύρυνση της περιμέτρου για τα selftests

Ο σχεδιασμός όσον αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων περιλαμβάνει -μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς- το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρεμπόριο και την εστίαση (στο τμήμα εκείνο που η εστίαση είναι ανοιχτή). Θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία διάθεσής τους θα είναι απρόσκοπτη έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την προμήθεια τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων τεστ ακόμα.

Αστυνομική φύλαξη προσώπων – Πλαίσιο και κινήσεις για αλλαγές

Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει παλιό. Κορμός του είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1991 που, παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις, περιέχει ασάφειες και εξαιρέσεις. Κοινός τόπος είναι ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την άσκηση του δικαιώματος με βέλτιστο τρόπο και θα ορίζει με σαφήνεια ποιοι δικαιούνται φύλαξης, πόση φύλαξη, για πόσο καιρό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό θα γίνει με το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης της Αστυνομίας που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Επισημαίνουν ότι «θα προβλέπει ένα σύστημα αμερόληπτο, αυξημένης αποτελεσματικότητας, σταθερής λογοδοσίας και διαφάνειας της διοίκησης, αξιοποιώντας και τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Θα νομοθετηθεί ο μέγιστος αριθμός, το πλήθος του σώματος φύλαξης. Αλλαγή του αριθμού θα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με αυξημένες εγγυήσεις, όταν συντρέχουν καταστάσεις κρίσης ασφάλειας», Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται προσφυγή και στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες. Και προσθέτουν πως «σε όλη την Ευρώπη η υπηρεσία φύλαξης αποφασίζει ποια πρόσωπα θα διατεθούν στη φύλαξη, αποκλείεται δηλαδή η δυνατότητα επιλογής από τον αιτούντα. Υπάρχει επίσης σαφέστατη διάκριση μεταξύ ολοήμερης και διακεκομμένης φύλαξης, που παρέχεται μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων των επωφελουμένων».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ