Με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία-μπλόκο για τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές

Με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία-μπλόκο για τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές

Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για την οποία η κυβέρνηση είχε ζητήσει ευρεία συναίνεση, αναδεικνύοντάς τη σε μέσο για τη θεσμική θωράκιση της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που φορούν το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα τοποθετείτο με «παρών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε προχωρήσει σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές», απαλείφοντας μία ακόμη ένσταση που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Περιόρισε το θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, να την έχουν μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.

Τελικώς, υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση», σχολίασε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Τόνισε επίσης ότι: «Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μια μέρα πριν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι η ψήφιση της διάταξης για την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις αποτελεί καθήκον για όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση τόνισε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο με διαφορετικούς τρόπους ισχύει σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, αποβλέποντας -και επιμένω σε αυτό- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά τελικά στην περιφρούρηση της ίδιας της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης.

«Πράγματι, το Σύνταγμά μας -και σωστά- δεν επιτρέπει τον εξοβελισμό καμίας άποψης. Ούτε και την απαγόρευση κομμάτων. Άλλα Συντάγματα, όπως το γερμανικό ή το αυστριακό, είναι πολύ πιο αυστηρά ως προς τις δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα στα δικαστήρια να απαγορεύουν κόμματα από το να συμμετέχουν στις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Επιτάσσει, όμως, το Σύνταγμά μας την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και τη διαφύλαξη της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Και αυτήν ακριβώς τη δημοκρατική λειτουργία επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση, εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς. Να καταχρώνται τις κοινές μας ελευθερίες για να τις στερούν από άλλους και να καθιερώνουν στην πολιτική ζωή το μίσος και το αίμα».

Είπε ακόμη: «Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα. Θέλω να θυμίσω στην εθνική αντιπροσωπεία ότι αυτή η συζήτηση από πλευράς κυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες. Έχει υπάρξει ένας διάλογος με τα κόμματα, με σκοπό πάντα να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Αυτός εξακολουθεί να είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Και είμαστε ανοιχτοί και σε τροποποιήσεις, σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει κάποιες τέτοιες προτάσεις. Διότι πρέπει αυτή η διάταξη να ψηφιστεί -αν είναι αυτό εφικτό- και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει, να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος, ούτε βέβαια η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων να γίνει και πάλι όχημα βίας εναντίον των πολιτών, οδηγώντας σε ωμές δολοφονίες, σε τραυματισμούς, σε αποκρουστικά πογκρόμ.

Αυτή η διάταξη συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές του καταστατικού μας χάρτη αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που το 2015 απεφάνθη ότι είναι συνταγματική η διακοπή της χρηματοδότησης ενός κόμματος όταν η δράση του είναι αντίθετη στην ίδια τη λειτουργία του Πολιτεύματος.

Η ψήφιση, λοιπόν, αυτής της διάταξης συνιστά δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας της εθνικής αντιπροσωπείας. Η καθολική αποδοχή αυτής της διάταξης θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Ότι όλοι μας μπορούμε να έχουμε μία σκληρή, διαρκή αντιπαράθεση, αλλά πάντα -όπως τη θέλουν οι Έλληνες, όπως την απαιτεί ο πολιτικός μας πολιτισμός- με επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με μαχαίρια και με ρόπαλα».

Τα εξοπλιστικά στο επίκεντρο του της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ

Η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας στο πλαίσιο του οποίου επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων SPIKE, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι στην υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων για την προμήθεια των συστημάτων αυτών προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Από βήματος της Βουλής, ο πρωθυπουργός, την προηγούμενη μέρα, προχώρησε επίσης σε σύγκριση της αμυντικής πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται επισημαίνοντας τις συμφωνίες για τα Rafale και της Belharra, καθώς και την εξυγίανση των ναυπηγείων και της ΕΑΒ.

«Όταν παραδώσατε την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία, ποια ήταν η ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Η τουρκική Αεροπορία είχε παραγγείλει και ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα έξι από 100 αεροσκάφη F-35. Είχατε συμφωνήσει, χωρίς να έχετε νομοθετήσει ακόμα στην αναβάθμιση των Viper, που έγινε νόμος από αυτή την κυβέρνηση. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, θα παραλάβει τα υπόλοιπα 12 εντός του επόμενου έτους, προχωρά στην αναβάθμιση των Viper και ήδη έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας δεσμευτικά, γραπτά, να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας και μία μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής, εκτιμούμε, το 2028. Πού είναι η Τουρκία σήμερα; Έξω από το πρόγραμμα των F-35 και με τεράστιες δυσκολίες στην αναβάθμιση των δικών της F-16. Σε έναν βαθμό και γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της και ανέδειξε το γεγονός ότι πράγματι είναι προβληματικό μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προμηθεύεται αεροσκάφη για να κάνει υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Ποια ήταν η κατάσταση των ναυπηγείων όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα; Δύο ουσιαστικά χρεοκοπημένα ναυπηγεία. Δεν είχε το Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητα εκείνη τη στιγμή όχι να κατασκευάσει, να επισκευάσει κανένα πλοίο του, παρά μόνο τις επισκευές που μπορούσε να κάνει στους ναυστάθμους μας, ειδικά στη Σαλαμίνα. Εξυγιάναμε και τα δύο ναυπηγεία. Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει τη δυνατότητα επιλογών και ως προς την κατασκευή καινούργιων πλοίων, και ως προς τις επισκευές πλοίων.

Παραδώσατε μια ΕΑΒ στα όρια της χρεοκοπίας, έρμαιο συνδικαλιστικών πιέσεων, χωρίς κατάλληλο προσωπικό. Μία επιχείρηση η οποία όχι Viper δεν μπορούσε να φτιάξει, καλά-καλά τα βασικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορούσε να επισκευάσει. Μας παραδώσατε μία ΕΑΒ διαλυμένη. Έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 νέα στελέχη και η ΕΑΒ σήμερα είναι μία επιχείρηση η οποία είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή, όπως η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Ξεκινάμε και τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, με μειοψηφικό ποσοστό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ΕΑΒ όχι μόνο με κεφάλαια αλλά και με τεχνογνωσία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης για τις επαφές του με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου

Μητσοτάκης για τον θάνατο Βολουδάκη: Ο Μανούσος αφήνει ένα αποτύπωμα ποιότητας σε όλη τη διαδρομή του

Μητσοτάκης στο CNN: Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας – Έλληνες & Τούρκοι είμαστε φίλοι (VIDEO)

Μητσοτάκης: «Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024»-Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top