Με το βλέμμα στις αυριανές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα

Με το βλέμμα στις αυριανές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα

Οι αποφάσεις για τα προσεκτικά περαιτέρω βήματα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα θα οριστικοποιηθούν μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη, όχι νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Self-tests και ψευδώς θετικά δείγματα

Το self test αποδεικνύεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού, υπογραμμίζουν πηγές. Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών που έχει τεθεί, με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, είναι 99% εγκυρότητα στα αρνητικά, ενώ υπάρχει 1% πιθανότητα για ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα σε 1,6 εκατομμύρια τεστ το ποσοστό αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά δείγματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο εάν κάποιος διαγνωστεί θετικός με self-test και το δηλώσει στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται από τον ΕΟΔΥ μέσω μοριακού τεστ ή τεστ αντιγόνου, σε δημόσια δομή.

Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα αρνητικά. Δηλαδή εφόσον κάποιος διαγνωστεί αρνητικός είναι όντως αρνητικός, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι φορείς. Αυτό έχει σημασία για την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς και για την ασφαλή επανεκκίνηση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

Στο τέλος Μαΐου ανοίγει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για τους 40-44

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες για τον εμβολιασμό με μία δόση, τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαΐκής Ένωσης όσον αφορά τους εμβολιασμούς και αιτιολόγησε την 21η θέση όσον αφορά την μία δόση, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη απορρόφηση του εμβολίου της Astra Zeneca σε άλλες χώρες.

Είπε επίσης, ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί πλέον το 58% – ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Οι παραλαβές των εμβολίων είπε ότι προχωρούν κανονικά, και στο τέλος του μήνα θα «ανοίξουν» και άλλες ηλικιακές ομάδες για εμβολιασμό. «Εμβολιάζουμε τους 40-44 ετών, τέλος Μαΐου, με όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35 -39 και 30 -34. Εντός του Ιουνίου» όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους «είναι πιθανό να ανοίξουμε και τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών έως και 30 ετών, ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων».

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τους 5.400.000 εμβολιασμούς

Όσον αφορά την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε πως «η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, με προσοχή, με αυστηρή επιτήρηση στα μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο πόλεμος συνεχίζεται. Σύμμαχοί μας στην πορεία αυτή είναι ο καιρός που επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ανοικτούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός που συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς».

Και τόνισε: «Η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην ΕΕ σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού.

Περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο. Ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση ‘Ελευθερία’».

«Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες» τόνισε επίσης η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα είπε ότι οι ανακοινώσεις που σχετίζονται είτε με την χρήση των sms, την διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κλπ θα γίνουν την Τετάρτη αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι οι δεύτερες δόσεις των συμπολιτών μας που εμβολιάζονται με Astra Zeneca είναι όλες εξασφαλισμένες και είπε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ την Πέμπτη και τα συζητηθεί η διμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είπε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στους γιατρούς είναι πάνω από 85% και στους νοσηλευτές περίπου 63% σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Κοινές απόψεις μακριά από λαϊκισμούς

Το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισπανίας αλλά και τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως ευρωπαίοι εταίροι εξέτασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός ομόλογός του Πέντρο Σάντσεθ κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας, το ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», αλλά και οι πατέντες των εμβολίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της μεταξύ τους συζήτησης.

«Και οι δυο μας κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς, τολμώντας μεταρρυθμίσεις οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα. Θα έλεγα ότι είναι ο δρόμος του κέντρου, του εκσυγχρονισμού, της αληθινής προόδου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση, με τον Ισπανό ομόλογο του, Πέντρο Σάντσεθ και τον δημοσιογράφο του Politico, Φλόριαν Έντερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Delphi Economic Forum. Υπογράμμισε ακόμη ότι, η ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Συγχαίρω τον Κυριάκο που ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους πολιτικούς που υποστήριξε ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθό. Στηρίζω και εγώ αυτήν την προσέγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και τη δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων, επεσήμανε από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top