Με τον φόβο του λουκέτου κάθε μικρή επιχείρηση που θα ανοίξει

Με τον φόβο του λουκέτου κάθε μικρή επιχείρηση που θα ανοίξει

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (όπου μικρός σημειώστε ο έμπορος που δουλεύει μόνος, άρα είναι αυτοαπασχολούμενος, είτε διαθέτει επιχείρηση με έως και τρία άτομα προσωπικό), Ράνια Καπετάν Γιώργη, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι “κάθε μικρό κατάστημα, θα έχει κι ένα λουκέτο να κρέμεται από πάνω του όταν θα παρθεί η απόφαση για άνοιγμα”. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

“Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά στον χώρο του λιανεμπορίου και ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις. Κάποιοι μιλούν για παροχές, εννοώντας την μείωση του ενοικίου. Αυτή όμως δεν είναι πραγματική παροχή. Ο μικρός έμπορος θα νιώσει πραγματική ανακούφιση μόνο εάν μειωθούν οι φόροι του. Μόνο εάν εφαρμοστεί το αφορολόγητο. Ξέρετε τα μέλη μας φορολογούνται από το πρώτο ευρώ ενώ οι τόκοι και οι προσαυξήσεις που σημειώνονται είναι δυσβάσταχτες. Εάν δούμε αυτή τη στιγμή τα επαγγελματικά χρέη του λιανεμπορίου, τα ποσά είναι υπέρογκα” τονίζει χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου προσθέτει ακόμη, ότι τα οικονομικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων εμπορίου κρατούν ακόμη από την κρίση του χρέους καθώς οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν αποθεματικό ικανό να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στα lockdown που επιβλήθηκαν λόγω της καραντίνας. “Εμείς ως σύλλογος, για να μπορέσουμε να αντέξουμε, προτείνουμε την διαγραφή των χρεών, των τόκων και των προσαυξήσεων καθώς επίσης και των ασφαλιστικών εισφορών να διαγραφούν. Ξέρετε οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες. Οι μεγάλες επιχορηγούνται. Είτε από το ίδιο το κράτος, είτε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε από τις έδρες που έχουν δηλώσει. Ο αυτοαπασχολούμενος, έχει αυτό το ένα και μοναδικό μαγαζί που κρατάει με νύχια και με δόντια. Άρα εκείνο που πραγματικά χρειάζεται για να επιβιώσει είναι γενναίες φοροελαφρύνσεις” σημειώνει η Ράνια Καπετάν Γιώργη. 

Έρχεται βροχή από λουκέτα

Σε ερώτηση για το αν η κρίση της πανδημίας, αναμένεται να επηρεάσει το εμπόριο σε σημείο πολλά καταστήματα να φτάσουν στο λουκέτο, η πρόεδρος των Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων σημειώνει πως “ναι, δυστυχώς αυτό φαίνεται πως θα συμβεί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ είμαστε κλειστοί, τα χρέη τρέχουν. Μας έχουν δώσει μια παράταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το χρήμα, με το που θα ανοίξουμε, θα αρχίσει να ρέει άφθονο στα ταμεία ώστε να πληρώσουμε νέα και παλιά χρέη. Αντίθετα, κάθε επιχείρηση που θα ανοίξει, θα έχει κι ένα λουκέτο να κρέμεται από πάνω της”. 

To “click away” ήταν μια κοροϊδία 

Η μέθοδος του “click away” βοήθησε τα μικρά καταστήματα να βγάλουν κάποια έσοδα κατά την περίοδο των εορτών; “Όχι, σε καμιά περίπτωση. Το “click away” ήταν μια κοροϊδία. Μια κοροϊδία κυρίως για τους μικρούς η οποία εφαρμόστηκε για να επωφεληθούν οι μεγάλοι. Πέρα από το γεγονός ότι τα συνοικιακά καταστήματα δεν διέθεταν e-shops, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι απλή υπόθεση. Πώς θα πιάσει μια μικρή επιχείρηση τα μεγαθήρια. Δεν έχει στοκ. Δεν έχει τόσα είδη σε στοκ για να ανταγωνιστεί. Άρα το “click away” έρχεται και κουμπώνει μόνο στις μεγάλες πολυεθνικές. Ήταν ένα ακόμη δώρο για τους “μεγάλους”, τόνισε η Ρ. Καπετάν Γιώργη. 

“Προσέξτε, με αυτό δεν λέμε ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστούν μέτρα κατά της πανδημίας. Εμείς θέλουμε ωστόσο, η θυσία μας να έχει αντίκτυπο. Να ανοίξουν δηλαδή νοσοκομεία, να δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, να γίνουν προσλήψεις στον χώρο της υγείας” προσθέτει.  

Κάποια πράγματα στα εργασιακά ήρθαν και θα μείνουν

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτή η κρίση θα φέρει δυσβάσταχτες για τον εργασιακό χώρο αποφάσεις ανάλογες με αυτές της κρίσης του χρέους η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων αναφέρει χωρίς δισταγμό. “Αναμφίβολα. Κάποια πράγματα που πέφτουν στο τραπέζι προς συζήτηση, όπως το 12ωρο, η εργασία την Κυριακή, θα εφαρμοστούν και θα περάσουν αργά ή γρήγορα. Η προηγούμενη κρίση μας το έδειξε αυτό. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα εκμεταλλεύονται τις κρίσεις για να μπορούν να εφαρμόζουν μέτρα, που σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσαν να τα περάσουν”.  

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top