Μέχρι νεωτέρας παραμένουν στα «Τσαΐρια» οι Ρομά

Μέχρι νεωτέρας παραμένουν στα «Τσαΐρια» οι Ρομά

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Τι αναγράφεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που ακύρωσε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του δημάρχου Θερμαϊκού για την απομάκρυνση οικογενειών Ρομά, μέχρι να μεριμνήσει η Πολιτεία για την εξεύρεση νέου χώρου φιλοξενίας του καταυλισμού τους.

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ματαίωσε την άμεση απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή «Τσαΐρια» της Περαίας, μέχρι να βρεθεί νέος χώρος για την μετεγκατάσταση τους. Έκανε δεκτή και τη σχετική αίτηση ανακοπής, ακυρώνοντας το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του δημάρχου Θερμαϊκού που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων του συγκεκριμένου δήμου.

«Η απομάκρυνση τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για τη δική τους υγιεινή και ασφάλεια, όσο και για τη δημόσια υγεία , χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το πρόβλημα μετεγκατάστασης τους, που αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις γι’ αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδίως δε των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών» αναγράφεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που παρουσιάζει το GRTimes.

Επίσης ότι: «Και τούτο διότι εν όψει των αντιδράσεων των κατοίκων διαφόρων περιοχών που επιχειρούν να εγκατασταθούν, της λειτουργίας τους ως ομάδων πολυμελών οικογενειών και των πενιχρών οικονομικών τους μέσων , είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν μόνοι τους χωρίς τη συνδρομή των Αρχών, άλλη τοποθεσία να μετεγκατασταθούν. Άλλωστε, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη μετεγκατάσταση τους, πριν τη βίαιη αποβολή τους, επιτυγχάνεται αφενός η παροχή της απαιτούμενης προστασίας, αφετέρου αποφεύγεται η ανέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμών και η αυθαίρετη εγκατάσταση τους σε άλλη περιοχή, φαινόμενα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, τα οποία συμβάλλουν στην διαιώνιση του προβλήματος αναπαράγοντας τις αιτίες που το προκαλούν».

Οι Ρομά , δια των δικηγόρων τους, ζήτησαν την ανακοπή της διοικητικής αποβολής τους από την περιοχή την οποία φέρονται ότι μετέτρεψαν σε άτυπη χωματερή προβαίνοντας σε καύσεις σκουπιδιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον εδώ και χρόνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο το διοικητικό συμβούλιο Θερμαϊκού έλαβε απόφαση για τη διοικητική αποβολή των εναπομεινασών οικογενειών Ρομά που διαμένουν στην περιοχή «Τσαΐρια», ζητώντας να αποχωρήσουν άμεσα έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα των καθημερινών καύσεων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Προηγήθηκαν κινητοποιήσεις δημοτών που διαμαρτύρονται λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και εκφράζουν φόβους για την υγεία τους κ.α.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top