Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού: «Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα» (VIDEO) 

Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού: «Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα» (VIDEO) 

Το 2021 ξεκίνησε η δράση μας για τα ακριτικά σχολεία της πατρίδας μας. Με την συγκινητική προσφορά των υποστηρικτών μας κατορθώσαμε να ενισχύσουμε 10 ακριτικά δημοτικά σχολεία της χώρας με τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και να εμπλουτίσουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες με λογοτεχνικά και άλλα εξωσχολικά βιβλία.

Η δράση μας το 2021 σε αριθμούς:

 • 10 ακριτικά δημοτικά σχολεία
 • 15.900€ σε αγορές τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων
 • 21 ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 • 3 διαδραστικοί πίνακες
 • 7 βιντεοπροβολείς
 • Πάνω από 250 λογοτεχνικά βιβλία

 Τα δημοτικά σχολεία που ενισχύθηκαν την περασμένη χρονιά ήταν:

 • Δημοτικό σχολείο Χυδήρων Λέσβου
 • Δημοτικό σχολείο Μανταμάδου Λέσβου
 • Δημοτικό σχολείο Κάτω Τρίτους Λέσβου
 • Δημοτικό σχολείο Πηγής Λέσβου
 • Δημοτικό σχολείο Ξηροκάμπου Λέρου
 • Δημοτικό σχολείο Φούρνων Ικαρίας
 • Δημοτικό σχολείο Θολοποταμίου Χίου
 • Δημοτικό σχολείο Τήλου Δωδεκανήσων
 • Δημοτικό σχολείο Καλπακίου Ιωαννίνων
 • Δημοτικό σχολείο Μελίτης Φλώρινας

Πατήστε τον σύνδεσμο για να δείτε τις ολοκληρωμένες δράσεις του 2021: https://gnl.gr/category/drasis/enischysi-akritikon-scholeion/

Από τις αρχές του 2022 υλοποιήσαμε την 11η αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο δημοτικό σχολείο Καστανούσας Σερρών αποστέλλοντας τεχνολογικό εξοπλισμό και βιβλία συνολικής αξίας 1.800€, την 12η αποστολή στο 2ο δημοτικό σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας αποστέλλοντας τεχνολογικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1.800€, την 13η αποστολή στο δημοτικό σχολείο Μεταξάδων Έβρου αποστέλλοντας τεχνολογικό εξοπλισμό και βιβλία συνολικής αξίας 1.300€ και την 14η αποστολή στο δημοτικό σχολείο Εξαπλατάνου Πέλλας εξοπλισμό συνολικής αξίας 2.300.

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την 15η αποστολή στο μακρινό σχολείο της Κάσου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

 • 1 βιντεοπροβολέα
 • 1 ηλεκτρονικό υπολογιστή
 • 1 πολυμηχάνημα (εκτυπωτής-σαρωτής)
 • 30 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.700 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου.

Λίγα λόγια για την Κάσο

Η Κάσος είναι  νησί του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο.  Έχει πληθυσμό 1.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την μυθολογία η Κάσος πήρε το όνομα της από τον Κάσο τον πατέρα του Κλεόχο

Έχει έξι χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, τον Εμπορειό, την Παναγία, το Πόλι και το Φρυ (πρωτεύουσα)..

Συστάδες βραχονησίδων και βράχων βρίσκονται γύρω από αυτήν. Πρώτοι κάτοικοί της θεωρούνται οι Φοίνικες. .Έχει αρχαιότατη ιστορία. Ο Όμηρος τη συμπεριλαμβάνει στα νησιά που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο. Την εποχή της επανάστασης του 1821 η Κάσος συνεισέφερε δίνοντας στον επαναστατικό στόλο όλα σχεδόν τα πλοία της, διότι ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη και πατρίδα πολλών πλοιοκτητών.  Συμμετείχε σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις, στη Συρία, στον Λίβανο και στην Κρήτη, συλλαμβάνοντας και βυθίζοντας πολλά οθωμανικά πλοία.  Λόγω αυτής της δραστηριότητας των Κασίων  καταστράφηκε από τους Τούρκους τον Ιούνιο του 1824. Η μάχη και η σφαγή της Κάσου μνημονεύονται και τιμώνται με μεγαλοπρέπεια και με προσέλευση κόσμου και επισήμων από τις Ελληνικές αρχές κάθε Ιούνιο.

Η Κάσος καταλήφθηκε το 1912 από τους Ιταλούς και παρέμεινε υπό ιταλική κατοχή μέχρι το 1944. Λίγο αργότερα ενσωματώθηκε – στις 7 Μαρτίου 1948 – με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα και η μετέπειτα ιστορία της ταυτίζεται με αυτήν των υπόλοιπων Δωδεκανήσων.

Πολλοί Κασιώτες, όπως συνέβη και στην Κάρπαθο, μετανάστευσαν στην Αμερική και την Αιγύπτο (όπου εργάστηκαν στη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ στα μέσα του 19ου αι.).

Κύρια επαγγελματική απασχόληση των κατοίκων του νησιού είναι η ναυτοσύνη και ακολουθούν η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, το ψάρεμα, η γεωργία και η μελισσοκομία. Μεγάλος είναι ο αριθμός των κατοίκων που ασχολούνται με την εμπορική ναυτιλία, αφού είναι μακρά η ναυτική παράδοση της Κάσου. Έχει περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη.

Το νησί μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτο από τον χρόνο και τα έθιμα του παρελθόντος παραμένουν ζωντανά στην Κάσο. Οι ντόπιοι, που είναι γνωστοί για τη θερμή φιλοξενία τους, συνεχίζουν να βιώνουν μια απλή και ήσυχη καθημερινότητα  γεμάτη ηρεμία. Οι παρθένες παραλίες και τα γραφικά χωριά, τα Σπήλαια ,τα Μοναστήρια, η Πεζοπορία, τα Θαλάσσια Σπορ, οι υπέροχες μαντινάδες, τα γλέντια στα πανηγύρια και τα νοστιμότατα τοπικά πιάτα είναι στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Κάσου

Το Δημοτικό Σχολείο Κάσου , από το 2010 έως και σήμερα , λειτουργεί ως εξαθέσιο και έχει δύο έδρες. Μία στο Φρυ και μία στην Aγία Μαρίνα. Στο Φρυ φοιτούν οι μικρές τάξεις,  Α΄, Β΄, Γ΄ και στην Aγία Μαρίνα οι μεγάλες, Δ΄, Ε΄, Στ΄. Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 φοιτούν 44 μαθητές και υπηρετούν 7 δάσκαλοι καθώς και ειδικότητες Φυσικής Αγωγής, Γαλλικής  και Αγγλικής Γλώσσας ,με διάθεση από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις  Κάσου. Έχει ιδρυθεί και Τμήμα Ένταξης.

Συμμετέχει  σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (βραβεύτηκε και με την Πράσινη  Σημαία ως Οικολογικό Σχολείο), Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες κατάφερε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντώνιος Τρίτσης για τη μελέτη: προσθήκη αιθουσών στο Διδακτήριο Φρυ για τη δημιουργία ενιαίου 6/θέσιου  δημοτικού σχολείου.

Έχει ιδρυθεί  και λειτουργεί Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με σημαντική συνεισφορά στη λειτουργία του σχολείου και άριστη συνεργασία με το Σχολείο καθώς επίσης και με άλλους φορείς του νησιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΦΡΥ

Στην κωμόπολη Φρυ ανεγέρθηκε κατ΄ αρχήν αστική σχολή επί της εποχής του μοναχού της μονής Αγίου Μάμαντος, Χριστοφόρου το έτος 1866 με τη συνδρομή των κατοίκων. Σε αυτήν υπηρετούσαν τέσσερις δάσκαλοι. Η παραπάνω σχολή λειτούργησε ως σχολαρχείο με 8 τάξεις. Φοιτούσαν 170 μαθητές και μάλιστα άρρενες.

Οι μαθητές ήταν από τα χωριά Παναγία, Πόλι και Φρυ.

Από το 1940 έως το 1944 με την ιταλική κατοχή, καταργήθηκε τελείως η ελληνική γλώσσα και διδάσκονταν μόνο η ιταλική.

Κρυφά πήγαιναν μερικοί μαθητές στο χωριό  Αρβανιτοχώρι και μάθαιναν τα ελληνικά από τον παπά και δάσκαλο.

Το έτος 1960 το σχολείο ανακαινίσθηκε με δαπάνη του κράτους και των αείμνηστων συμπατριωτών μας που ζούσαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το 3/Θ Δημοτικό Σχολείο Φρυ, πληρούσε όλους τους όρους της υγιεινής και της παιδαγωγικής και άνηκε στο Δημόσιο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 1862 με τη συνδρομή των κατοίκων του νησιού και την πρωτοβουλία του μοναχού Χριστοφόρου ,ο οποίος διέμενε στη μονή του αγίου Μάμαντος.

Το 1953 και 1964   έγιναν κάποιες επισκευές ενώ  το 1991- 1999 έγινε εξ ολοκλήρου αναπαλαίωση του και συντήρηση του σχολείου  .

Το συγκεκριμένο σχολείο , λειτούργησε πρώτα ως Γυμνάσιο και στη συνέχεια ως Δημοτικό.

Το διδακτικό προσωπικό αμείβονταν με καταβολή διδάκτρων από τους μαθητές, μέχρι το 1918.  Από τότε και μέχρι το 1937 , οι δάσκαλοι αμείβονταν από το μίσθωμα της Μονής Αγίου Γεωργίου Χαδιών και από τις εισπράξεις του δημοτικού φόρου.

Από το 1937 μέχρι το 1943 , είχε απαγορευθεί τελείως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, από τους Ιταλούς κατακτητές. Από τότε και μετά άρχισε να διδάσκεται και πάλι η ελληνική.

Το 1947, το σχολείο ιδρύθηκε ως δημόσιο και προήχθει σε τετρατάξιο, με απόφαση της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου.

Ο αριθμός των τάξεων , με τις οποίες λειτούργησε και από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα το σχολείο μας(Σημερινό Διδακτήριο Αγίας Μαρίνας) είναι:

1890-1937 εξαθέσιο,                     1943-1946 διθέσιο,

1947-1954 τετραθέσιο,                  1955-1962 τριθέσιο

1963-1968 διθέσιο,                        1969 -2009 τριθέσιο

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top