Μετακλητοί εργάτες γης: Με προβλήματα και καθυστερήσεις η διαδικασία

Μετακλητοί εργάτες γης: Με προβλήματα και καθυστερήσεις η διαδικασία

Σε «αγώνα δρόμου» για άλλη μια χρονιά, επιδίδονται οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, για να εξασφαλίσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό μετακλητών εργατών γης. Που εντοπίζουν τα προβλήματα φέτος, εκπρόσωποι παραγωγών που μιλούν στο GRtimes.gr.

Μέσα Μαΐου, τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιών και ενώ πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες σε μια σειρά από καλλιέργειες, ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, ο απαραίτητος αριθμός μετακλητών εργατών γης, διαδικασία που και φέτος επηρεάζεται μεταξύ άλλων από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στον νομό Λάρισας, όπως δηλώνει στο GRtimes.gr, ο αντιδήμαρχος Αγιάς και πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλης Κρανιώτης, ενώ χρειάζονται περίπου 1000 εργάτες, φέτος προβλέφθηκαν μόλις 150 θέσεις, αριθμός που καλύφθηκε στις πρώτες 3 μέρες που ξεκίνησε η διαδικασία.

Ειδικά στον δήμο Αγιάς, όπως τονίζει ο κ. Κρανιώτης, απαιτούνται τουλάχιστον 500 άτομα για να καλυφθούν οι πολύ μεγάλες ανάγκες και αυτό γιατί έπρεπε ήδη να μαζεύονται οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών, ενώ πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα αραιώματα στις καλλιέργειες μήλων.

«Υπάρχει αναταραχή και ανησυχία, γιατί είμαστε, όχι στο παρά ένα, αλλά στο και ένα για κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ο κόσμος αγωνιά για το τι θα γίνει και η διαδικασία καθυστερεί» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας.

Ο ίδιος τονίζει πως σήμερα οι παραγωγοί αναμένουν να ενημερωθούν από τον Περιφερειάρχη, για την ανταπόκριση που είχε το αίτημα τους προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις. Για τον νομό Λάρισας, ζητήθηκαν 1000 εργάτες γης και όλοι περιμένουν να δουν εάν το συγκεκριμένο αίτημα ικανοποιηθεί.

«Βέβαια θα έχουμε μια «χρονοκαθυστέρηση», μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις και να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία… Έχουμε καθυστέρηση και υπάρχει αγωνία στον κόσμο» τονίζει ο κ. Κρανιώτης.

Κ. Μακεδονία: Επαρκείς οι θέσεις, πρόβλημα με τον αριθμό εργατών/στρέμμα

Σε Ημαθία, Πέλλα και Χαλκιδική, τους νομούς δηλαδή που είναι σε άμεση προτεραιότητα, οι συνολικές θέσεις που επιτρέπονται είναι επαρκείς, αναφέρει στο GRTimes.gr, o o κ. Χρήστος Γιαννακάκης,  πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και επικεφαλής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων.

Το πρόβλημα όπως λέει, είναι ότι υπάρχει μια δέσμευση, ειδικά στα ροδάκινα, για έναν εργάτη/ 25 στρέμματα. «Είναι μια πρόβλεψη που δεν μας ικανοποιεί και έχουμε ζητήσει να τροποποιηθεί και να κατέβει στα 5-7 στρέμματα/εργάτη» δηλώνει ο κ. Γιαννακάκης, κάνοντας γνωστό ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο, το οποίο διαπραγματεύεται με το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ υπάρχουν και οι σχετικές εισηγήσεις για να γίνει η τροποποίηση άμεσα.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που παρατηρήθηκε φέτος, δημιουργώντας καθυστέρηση, αφορά στο ότι οι Διευθύνσεις Μεταναστευτικής Πολιτικής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ζητούσαν δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης “ΕΑΕ”) , διαδικασία που δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί, καθώς άργησαν να ξεκινήσουν οι δηλώσεις. «Ζητήσαμε να γίνει αποδεκτή η δήλωση του ΟΣΔΕ 2020 και σήμερα ήρθε η οδηγία προς τις Διευθύνσεις Μεταναστευτικής Πολιτικής, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να αποδέχονται τις δηλώσεις του 2020. Άρα λοιπόν σήμερα απλοποιείται η διαδικασία και θα επιταχυνθεί, οπότε μένει να δούμε πόσους εργάτες ανά πόσα στρέμματα θα δικαιούμαστε» τονίζει ο κ. Γιαννακάκης.

Και μοριακά και rapid test στα σύνορα

Στην περυσινή καλλιεργητική περίοδο, οι μετακλητοί εργάτες γης έπρεπε κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα, να μπουν σε καραντίνα επτά ημερών στα καταλύματα που τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους, οι οποίοι και ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση της.

Φέτος ωστόσο, οι εργάτες μπορούν να έρχονται έχοντας κάνει το PCR (μοριακό), ενώ στα σύνορα γίνονται και rapid test.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι στην Ημαθία εργάστηκαν περίπου 3500-4000 μετακλητοί εργάτες γης, στην Πέλλα γύρω στις 12.000 και στη Χαλκιδική περίπου 6.000.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ