Θα πανηγυρίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αν τελικώς η κυβέρνηση, όπως φαίνεται ότι το εξετάζει, ικανοποιήσει το αίτημα για κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς θα γλυτώσουν από μία χρονοβόρα διαδικασία που κρατάει από 2-3 ημέρες, συχνότατα μία εβδομάδα, αλλά αρκετές φορές και ως ένα μήνα.
Να σημειωθεί ότι η υποβολή της βεβαίωσης ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, είχε καταργηθεί με νόμο το 2014, αλλά επανήλθε το 2017, γιατί κρίθηκε ότι λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για την είσπραξη από αυτούς, θεσμοθετημένου και μάλιστα σημαντικού εσόδου.
Η έκδοση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ όμως, δεν παύει να είναι μία διαδικασία στην οποία χρονικά σκαλώνει και καθυστερεί η μεταβίβαση ακινήτου. Το λένε οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς…..»άντε να δούμε πότε θα πάρεις το ΤΑΠ»
Πολλές φορές αυτές οι καθυστερήσεις, αφορούν ακίνητα για τα οποία αποδεικνύεται, μετά τον έλεγχο των αιτήσεων από τους δημοτικούς υπαλλήλους, ότι δεν υπάρχει οφειλή λόγω διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα (δηλωμένα και πραγματικά) των προς μεταβίβαση ακινήτων, αλλά πολλές φορές, υπάρχουν διαφορές και μάλιστα μεγάλες, που για τον πωλητή συνεπάγονται την καταβολή αναδρομικών τελών και, φυσικά, διορθωτικές πράξεις.
Ο δαίδαλος των πιστοποιητικών
Σε μία μεταβίβαση, ανάλογα φυσικά και με το ακίνητο, η συγκέντρωση δικαιολογητικών και πιστοποιητικών, είναι ένας μαραθώνιος και μία ταλαιπωρία για τον ιδιοκτήτη αλλά και όσους επαγγελματίες εμπλέκονται στις διαδικασίες, μία ταλαιπωρία που γίνεται μεγαλύτερη, όταν το ακίνητο που πωλείται είναι διαφορετικό απ’ ότι φαίνεται στα «χαρτιά».
Από αυτή τη βάσανο του ΤΑΠ, όλοι θέλουν να γλυτώσουν και πολύ περισσότερο οι υπάλληλοι των Δήμων που πρέπει να κάνουν τους ελέγχους, να ξεσκονίζουν τα συμβόλαια και τα σχέδια και συχνά πρέπει να τα βγάζουν πέρα με ελλιπείς φακέλους. Φυσικά τέτοιες περιπτώσεις «προβληματικών ΤΑΠ» ρίχνουν πίσω και τη διεκπεραίωση των υπολοίπων αιτημάτων που κατατίθενται στα αρμόδια τμήματα.
Ψηφιακά η βεβαίωση ΤΑΠ
Και η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι μία: Η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης ΤΑΠ, να γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος, ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.
Δεν μπορούμε αβίαστα να μιλάμε για κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ, γιατί μέσα από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο κάθε Δήμος, εισπράττει ένα πολύ σημαντικό μέρος των ιδίων πόρων του, με τους οποίους χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες που παρέχει στους δημότες του.
Γεγονός είναι ότι τα πράγματα για τα Τμήματα ΤΑΠ των Δήμων και για όλους όσοι ήθελαν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, δυσκόλεψαν πολύ τους τελευταίους μήνες του 2021, επειδή ο κόσμος «έτρεχε» να προλάβει να κάνει μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές, όπως και με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα βεβαίωση μηχανικού, δίχως την πολύ πιο απαιτητική διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
400 αιτήματα την ημέρα για ΤΑΠ!
Όπως είπε στο GRTimes.gr o Aντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, το Δεκέμβριο του 2021, το Τμήμα ΤΑΠ του Δήμου έφθασε να παραλαμβάνει ως και 400 αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ την ημέρα! Το Τμήμα, πρόσθεσε ο κ. Κούπκας, δεν είναι υποστελεχωμένο, αλλά με τέτοιο αριθμό αιτημάτων, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο όλα να ικανοποιηθούν εντός του 2021.
Όμως η Τεχνολογία υπάρχει και όπως έχει αποδειχθεί κατά την τελευταία διετία, όταν η Πολιτεία θέλει, μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα για τον πολίτη αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αν αντικαταστήσει τις παρωχημένες τεχνολογικά διαδικασίες που εφαρμόζονται, με ψηφιακές, αυτοματοποιημένες.
Αυτοματοποιημένη, ψηφιακή υπηρεσία
Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, μέσω της Πλατφόρμας Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ, αφού η συγκεκριμένη εφαρμογή επικοινωνούσε με το περιουσιολόγιο(Ε9) της ΑΑΔΕ, αλλά και με τον ΔΕΔΔΗΕ; Δεν θα μπορούσαν , μέσω της συγκεκριμένης Πλατφόρμας και ενδεχομένως με κάποιες απαιτούμενες ρυθμίσεις, να συνδέονται και οι συμβολαιογράφοι που πρέπει να έχουν τη βεβαίωση ΤΑΠ για να προχωρήσουν στη σύνταξη μίας πράξης;
Aδυνατούμε να πιστέψουμε, ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει κάνει τόσα μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης του δημοσίου, δεν μπορεί να δώσει λύση, οπωσδήποτε και θα μπορεί.
«Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι στέλνω την αίτηση ηλεκτρονικά και κάποιος υπάλληλος πρέπει να την επεξεργαστεί. Ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την φορολογική μας δήλωση.
«Πρέπει να πάμε σε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή αλλαγή όπου το αίτημα θα διεκπεραιώνεται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά», τόνισε ο κ. Κούπκας.