Μετέωρα: Κλείνουν ναοί και αρχαιολογικοί χώροι λόγω των σεισμών (ΦΩΤΟ)

Μετέωρα: Κλείνουν ναοί και αρχαιολογικοί χώροι λόγω των σεισμών (ΦΩΤΟ)

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται από το μεσημέρι της Τετάρτης με επίκεντρο την Ελασσόνα, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστή την ιστορική περιοχή των Μετεώρων. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Χθες το βράδυ, μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δύο βράχοι μικρού μεγέθους αποκολλήθηκαν από την πλευρά της Αϊάς (ο ψηλότερος βράχος των Μετεώρων) με αποτέλεσμα να φτάσουν λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Καλαμπάκας, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. 

Φωτογραφίες που ανάρτησε σήμερα στο προσωπικό προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο γιατρός Θάνος Λιάπης, δείχνουν το σημείο της αποκόλλησης αλλά και τη διαδρομή που ακολούθησαν. 

“Οι πέτρες έφτασαν μέχρι το μονοπάτι στα ριζά του βράχου, αλλά έχασαν ορμητικότητα λόγω των δέντρων που υπάρχουν και δεν έφτασαν στις πρώτες κατοικίες” ανέφερε στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας Μετεώρων, Γιώργος Θώμος, ο οποίος σήμερα εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. 

Η πρώτη εκδόθηκε έπειτα από απόφαση που πάρθηκε κατόπιν συνεννόησης με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Κρυστάλλω Μαντζανά και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, Θεόκλητο, για προσωρινό κλείσιμο των Ιερών Ναών και των Αρχαιολογικών Χώρων λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια της Εφορείας. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει πως: 

  • Επειδή ο αριθμός των μνημείων αρμοδιότητας της ΕΦΑ Τρικάλων που έχουν θιγεί από τους επαναλαμβανόμενους σεισμούς είναι μεγάλος και αυτά είναι διασπαρμένα ανά την επικράτεια, η Εφορεία θα προχωρήσει σταδιακά σε αυτοψίες με το αρμόδιο προσωπικό τις επόμενες ημέρες.
  • Λόγω της διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας και της επικινδυνότητας που αυτή προκαλεί στα μνημεία, παρακαλούμε να μην επιτρέπεται η είσοδος στους ιερούς ναούς που χρονολογούνται μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα και που προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία βάσει του Ν. 3028/2002: «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της επικινδυνότητας από το σεισμό.

“Για τους χώρους αυτούς υπήρχαν σχετικές προφυλάξεις και λόγω του κορωνοϊού, απλά τώρα υπάρχει ένας ακόμη επιπλέον λόγος” σημείωσε στο GRTimes ο κ. Θώμος. 

Απαγόρευση άθλησης και περιπάτου  στα μονοπάτια των μετεώρων 

Η δεύτερη απόφαση απόφαση που ανακοινώθηκε είναι αυτή της απαγόρευσης άθλησης στα μονοπάτια των μετεώρων έτσι ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα, από αποκολλήσεις βράχων. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

Ο δήμος Μετεώρων στα πλαίσια των ενεργειών για την αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια μετασεισμών που συνεχίζονται, συνιστά σε πολίτες που χρησιμοποιούν μονοπάτια των Μετεώρων για την άσκησή τους, το επόμενο χρονικό διάστημα και ως ότου ηρεμήσει η σεισμική ακολουθία να μην οδεύουν στα μονοπάτια που βρίσκονται στα ριζά των βράχων. 

Έχει διαπιστωθεί ότι σε διάφορα σημεία των Μετεώρων στις κορυφές των βράχων υπάρχουν επικίνδυνα κομμάτια και υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθούν. Για άλλη μια φορά συνίσταται σε όλους ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ