Μετρό Θεσσαλονίκης: Διαμαρτυρία για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου (VIDEO)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Διαμαρτυρία για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Την πρόθεση τους να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εμποδίσουν την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν νωρίτερα έξω από τον υπό κατασκευή σταθμό.

Η σημερινή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), διαμαρτυρόμενος όπως αναφέρουν τα μέλη του, «για τις επιπτώσεις της καταστροφικής επιλογής της απόσπασης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο σύνολο του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης».

Όπως ανέφερε μάλιστα η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, οι αρχαιολόγοι δεν πρόκειται να γίνουν συνεργοί σε αυτό το «έγκλημα», επισημαίνοντας ότι πέρα από τη σημερινή απεργία οι συνάδελφοι της θα απέχουν από τις εργασίες στον σταθμό για όσο χρειαστεί, ενώ προανήγγειλε νέα προσφυγή στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να καταστραφεί ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και πως η απόσπαση απειλεί να «εκτροχιάσει» όλο το έργο του μετρό που μπορεί να μην παραδοθεί ούτε το 2025. Ανέφερε μάλιστα πως ο ΣΕΑ ζήτησε από την κυβέρνηση με επιστολές του, το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση μέχρι σήμερα.

Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά στο παρακάτω βίντεο:

Στη σημερινή κινητοποίηση, εκτός από τα μέλη του ΣΕΑ, συμμετείχαν μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ο οποίος με ανακοίνωση του κάλεσε τα μέλη του να παραμείνουν «αμετακίνητα στις πιέσεις, ακλόνητα στις αποφάσεις τις οποίες συλλογικά έχει λάβει» . Προειδοποίησε μάλιστα όσους εργαστούν για την απόσπαση, ότι θα θέσουν εαυτούς εκτός συλλόγου, «υπηρετώντας πολιτικές και σχεδιασμούς που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΕΚΑ.

Το «παρών» στον σταθμό Βενιζέλου έδωσαν μεταξύ άλλων βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είχε μετρό σε λειτουργία, θα ξεκινούσε και η γραμμή της Καλαμαριάς και τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου θα είχαν αρχίσει να αναδεικνύονται. Με τις επιλογές της κυβέρνησης, δεν έχουμε ούτε μετρό, ούτε αρχαία» επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα έκανε λόγο για έγκλημα που πρέπει να σταματήσει.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, τι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης και ο αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου:

Τη συμπαράσταση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, Λαϊκή Συσπείρωση, στον αγώνα των αρχαιολόγων, εξέφρασε ο επικεφαλής της περιφερειακός σύμβουλος, Σωτήρης Αβραμόπουλος, ζητώντας την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου με την παραμονή των αρχαίων. «Η σημερινή κατάσταση με την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα αρχαία, βεβαίως δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων, από την εκκίνηση του έργου μέχρι βεβαίως και τη σημερινή κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων, στις 7.30 το απόγευμα, μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου αναμένεται να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top