Μήδεια: Ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεντροκαλλιέργιες και ζωική παραγωγή

Μήδεια: Ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεντροκαλλιέργιες και ζωική παραγωγή

Πολλά και σημαντικά προβλήματα ειδικά σε δεντροκαλλιέργειες που ήδη είχαν αρχίσει να “ζωντανεύουν” από τις υψηλές – για την εποχή – θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων, προκάλεσε η κακοκαιρία και το πυκνό χιόνι που έπεσε ανά την Ελλάδα τις μέρες της κακοκαιρίας “Μήδεια”. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Όπως αναφέρουν στο GRTimes αγρότες και επαγγελματίες της ζωικής παραγωγής σημαντικές είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε δεντροκαλλιέργειες που υπάρχουν σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως ο Τύρναβος. 

“Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών που ακολούθησαν του χιονιά, παρουσιάστηκαν κυρίως σε δεντροκαλλιέργειες και συγκεκριμένα σε ροδακινιές, αμυγδαλιές, βερυκοκιές και αχλαδιές. Σε κάποιες καλλιέργειες δε, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη” τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νικόλαος Παυλονάσιος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή των Φαρσάλων και εξηγεί πως “επειδή πριν από την κακοκαιρία είχαμε καλό καιρό και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, τα δέντρα άρχισαν να ανθίζουν. Ήρθε η κακοκαιρία και δημιούργησε τεράστια προβλήματα”. 

Σε ερώτηση για το αν έχει ξεκινήσει η καταγραφή των κτημάτων που έχουν υποστεί ζημιές, ο κ. Παυλονάσιος σημείωσε πως “έχουμε ζητήσει να έρθει κλιμάκιο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προκειμένου να κάνει εκτίμηση των ζημιών και ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που το έχουν ανάγκη”. 

Ζωική Παραγωγή: Στα νησιά δεν μπορούσαν να φτάσουν στις μονάδες τους  

Πέρα από τις καλλιέργειες, η “Μήδεια” άφησε ανοικτές πληγές και στη ζωική παραγωγή. Όπως ανέφερε στο GRTimes ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής, ο οποίος δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο, η κακοκαιρία δημιούργησε αντικειμενικές δυσκολίες κυρίως στα νησιά, όπως η Αμοργός και η Κρήτη, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν πρόσβαση στις μονάδες τους. 

“Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα δεν μπορούσαν να ταϊστούν, ενώ με τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν άντεξαν τα κοπάδια τόσο κρύο χωρίς να υποστούν απώλειες” τόνισε ο κ. Βογιατζής. Συμπλήρωσε δε, ότι εκτός του συγκεκριμένου ζητήματος είναι πολύ πιθανό πια να υπάρξει δραματική μείωση στην παραγωγικότητα των ζωών και κυρίως στο γάλα, από την στιγμή που δεν ήταν δυνατή η σίτιση αλλά και η βοσκή στο ύπαιθρο”. 

Αντίθετα στην περιοχή των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιείται σημαντικές είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. “Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικράτησαν στην περιοχή πριν ακόμη από τον χιονιά, καθώς επίσης και ο ανεμοστρόβιλος, «σήκωσε» ολόκληρες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τις κατέστρεψε ολοσχερώς. Χάθηκαν ολόκληρες παραγωγές σε κηπευτικά, ντομάτες, αγγούρια, γεγονός που σημαίνει ότι όλη αυτή η διαδικασία θα πάει πίσω ενδεχομένως και τρεις μήνες”, σημειώνει στο GRTimes o κ. Βογιατζής. 

“Ευεργετικό” το χιόνι για τα αμπέλια στην Κρήτη 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το στίγμα που δίνει στο GRTimes ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. “Μέχρι την Κυριακή ενδεχομένως οι ζημιές να αυξηθούν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που έχουμε τις βραδινές ώρες” τόνισε χαρακτηριστικά και σ’ ότι αφορά την αμπελοκαλλιέργεια συμπλήρωσε πως “αν έχουν σημειωθεί ζημιές από το ψύχος αυτές θα είναι στις πρώιμες ποικιλίες αμπελιών που είχαν ήδη ανοίξει και σε ελαιόδεντρα που λόγω των νοτιάδων σχημάτισαν τις ανθοταξίες τους. Τονίζω ωστόσο, ότι οι ζημιές θα έρθουν από τον παγετό και το ψύχος, διότι το χιόνι είναι ωφέλιμο στις καλλιέργειες της Κρήτης. Ειδικά για τα αμπέλια της ποικιλίας «σουλτανίνα» που ευδοκιμεί αυτή την περίοδο, το χιόνι ήταν ευεργετικό”. 

Αντίθετα, όπως και στα Βασιλικά σημαντικές ζημιές από κατά τόπους ανεμοστρόβιλους σημειώθηκαν σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, η καταγραφή των ζημιών στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ