Μήνυμα στις γυναίκες να «Σπάσουν τη Σιωπή» τους, στην εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών ΕΑΥΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μήνυμα στις γυναίκες να «Σπάσουν τη Σιωπή» τους, στην εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών ΕΑΥΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στη βία κατά των Γυναικών, φαινόμενο που παρουσιάζει δραματική έξαρση, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Την ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των Γυναικών, με τη συστράτευση όχι μόνο των συναρμόδιων φορέων, αλλά όλης της κοινωνίας, επισήμαναν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα – στο κατάμεστο από γυναίκες αστυνομικούς – αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Καλυψώ Γούλα, Γενική  Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής  και Ισότητας  των Φύλων YΠΕΚΥΠ και η Θούλη Παράσογλου, LL.M, δικηγόρος, μέλος της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου και τέως επιστημονική συνεργάτης του περιοδικού «ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ» του ΔΣΘ.

Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, οι γυναίκες ενημερώθηκαν για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας, για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του, όπως τα Γραφεία αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, αλλά και για τους φορείς και οργανισμούς που μπορούν να απευθυνθούν τα θύματα της έμφυλης βίας. Επισημάνθηκαν επίσης βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Δόθηκαν μάλιστα συγχαρητήρια στη Γραμματεία Γυναικών της ΕΑΥΘ, για την πρωτοβουλία της να οργανώσει αυτήν την εκδήλωση, για την οποία μίλησε στο GRTimes.gr, η Μαγδαληνή Κιοσσέ, γ.γ. της Γραμματείας.

Η Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, έκανε λόγο για μια κοινή προσπάθεια, για μια συνεργασία, μέσα από την οποία θα αντιμετωπιστεί όσο γίνεται καλύτερα η βία κατά των γυναικών, προκειμένου οι γυναίκες αυτές να προστατευτούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτή η κίνηση έρχεται από τον χώρο των αστυνομικών, διότι η αστυνομία είναι το πρώτο βήμα, το πρώτο “σκαλί” που συναντά κάποιος ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας” επισήμανε μεταξύ άλλων η δικηγόρος Θούλη Παράσογλου.

Απευθυνόμενη στους αστυνομικούς, ανέφερε πως το “Σπάμε τη Σιωπή” σημαίνει και μια αυτεπάγγελτη επέμβαση και δίωξη από αυτούς, κάτι το οποίο όπως είπε, δεν είχε εμπεδωθεί επαρκώς το προηγούμενο διάστημα. Με αφορμή δε επίθεση 32χρονου σε αστυνομικό που επιχείρησε να επέμβει σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, η κ. Παράσογλου, σημείωσε “ότι η μάχη είναι έξω από κάθε πλαίσιο λογικής” με τους θύτες να μην έχουν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν είτε σε αστυνομικούς, είτε στις γυναίκες τους ή σε οποιονδήποτε άλλον.

Αναφέρθηκε δε και στην παγκόσμια χειρονομία, που εκδηλώνει την ύπαρξη κακοποιημένου ανθρώπου και σε άλλα σημάδια μικρά με τα οποία όπως είπε η κοινωνία πρέπει να εξοικειωθεί και να ευαισθητοποιηθεί.

Δείτε τι είπε η κ. Παράσογλου στην εκδήλωση:

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Αστυνομία “μπορεί και αποτελεί μέρος της λύσης των προβλημάτων και δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λύση τους”. Έφερε δε ως παράδειγμα την ίδρυση των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας, επισημαίνοντας πως το εγχείρημα είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει τα τμήματα αυτά να στελεχωθούν και με επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα και να αποφεύγονται τα μοιραία…

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης που έδωσε το παρών, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας και στον ρόλο τους στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, αλλά και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ειδικότερα της ενδοοικογενειακής βίας, όπως το “Panic Button”.

“Ο αγώνας κατά της ενδοοικογενειακής βίας είναι συνεχής και χρειάζεται τη συμβολή όλων. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου. Είναι ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις. Να μην πει κανένας “αυτό δεν με αφορά”, “αυτό δεν με νοιάζει”, να είμαστε όλοι μαζί, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, Ελληνική Αστυνομία, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς. Μαζί να δουλέψουμε για την εξάλειψη ενός φαινομένου και μιας νοοτροπίας που αποτελεί πλήγμα για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης:

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Γεώργιος Δούβαλης, ανέφερε πως η 25η Νοεμβρίου αποτελεί μεταξύ άλλων ημέρα ορόσημο για τον απολογισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

“Η ΕΛ.ΑΣ αποτελεί τον βασικό θεματοφύλακα και εγγυητή της πολιτείας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση ή απειλή κάθε είδους βίας, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής, οικονομικής ή άλλης που λαμβάνει χώρα εντός μιας οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας και όχι μόνο” σημείωσε ο κ. Δούβαλης, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε τις συγκεκριμένες δράσεις της αστυνομίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ τέλος, Γρηγόρης Γερακαράκος, στη διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε πως και η ΠΟΑΣΥ έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, με σχετικές εκδηλώσεις ήδη από το 2017. “Είμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα, με κεραίες ανοιχτές στην κοινωνία, όπως πρέπει να είναι ανοιχτή στην κοινωνία η αστυνομία μας” είπε, προσθέτοντας στη συνέχεια όμως πως ενώ όλοι ζητούν από τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους, η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τις απαραίτητες δομές για να προστατέψει τις γυναίκες, οι οποίες γυρνάνε στο “καταφύγιο της βίας”.

Δείτε τι δήλωσε αναλυτικά:

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, η πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου, Σοφία Μαντζακίδου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Γεώργιος Δούβαλης, ο Γενικός Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ασημάκης Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας, Ιωάννης Μουρατίδης, η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Δράμας, Μαρία Ζαχοπούλου ο πρόεδρος του παραρτήματος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Βορείου Ελλάδος Γεώργιος Ζάχαρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Σαρρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Δράσης «Μονοπάτια και Στόχοι», Ειρήνη Παπαδάκη και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και εμπνεύστρια της δράσης «Λύσε τη Σιωπή», Ανατολή Κωνσταντινίδου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top