Μηταράκης: Δεν θα γίνει επίταξη στην ηπειρωτική χώρα

Μηταράκης: Δεν θα γίνει επίταξη στην ηπειρωτική χώρα

«Οι δύσκολες συνθήκες απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Προέχει η ασφάλεια των νησιών, άρα δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» προσθέτοντας πως «υπήρχαν δημόσιες κατάλληλες εκτάσεις αλλά θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα λόγω εγγύτητας σε κατοικημένες περιοχές». Παράλληλα δηλώνει πως δεν θα γίνουν επιτάξεις ακινήτων στην ηπειρωτική χώρα για τη δημιουργία κέντρων κράτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «τα νέα κέντρα είναι απαραίτητα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας, για την ενίσχυση της ασφάλειας των νησιών, για την μείωση των ροών και την επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στην ηπειρωτική Ελλάδα, επειδή υπάρχει πληθώρα επιλογών σε εκτάσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν». Σημείωσε δε πως «με την απόφαση μας δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα. Επισκέφθηκα ο ίδιος μέσα σε 15 ημέρες δύο φορές Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Μίλησα και άκουσα τους πάντες. Το σχέδιο μας ήταν γνωστό σε όλους. Όμως για όλες τις προτεινόμενες τοποθεσίες υπήρχαν διαφωνίες».

Όπως είπε ο υπουργός «βασικές προτεραιότητες μας είναι η μείωση των ροών καθώς και η μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Οι ροές ήταν αυξημένες τον Ιανουάριο του 2020 αλλά συγκρατημένες τον Φεβρουάριο. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί μια συντονισμένη πολιτική πολλαπλών πυλώνων και έχει 6 άξονες πολιτικών δράσεων. Ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση ροών της διαδικασίας ασύλου, αισθητή αύξηση των επιστροφών, λειτουργία κλειστών κέντρων, έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης. Η υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της κρίσης».

Και ανακοίνωσε ότι «προγραμματίζουμε νέες δομές αλλά παράλληλα θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο των υπαρχόντων ανοικτών δομών στα νησιά. Όλη η χώρα πρέπει να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη στα νησιά. Ακριβώς το ίδιο ζητάμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Χρωστάμε στα νησιά μας

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά λόγω των μεταναστών ο κ. Μηταράκης είπε:«Η χώρα χρωστάει στα νησιά μας, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που σήμερα σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της κρίσης. Μόλις πριν από δύο ημέρες υπογράψαμε την εκταμίευση του κονδυλίου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για ανταποδοτικά τέλη του 2019 και θα συνεχίσουμε ανάλογα το 2020. Επίσης, θα στηρίζουμε όλους τους δήμους που εμπλέκονται, όχι φυσικά ως κάποια συνδιαλλαγή, αλλά για να καλύψουμε την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, δουλεύουμε συστηματικά με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και όλους τους συναρμόδιους δημόσιους οργανισμούς για να λύσουμε θέματα που αφορούν στην υγεία και στα εκπαιδευτικά ζητήματα που προκύπτουν στα νησιά.

Η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει συστηματικά και ουσιαστικά μέσα στο 2020. Το μέγεθος των σχεδιαζόμενων δομών είναι κάτω από το μισό του πληθυσμού που υπάρχει σήμερα στα νησιά. Η πλήρης αποσυμφόρηση είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, συνολικά της Ευρώπης. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Δεν δεχόμαστε καμία μόνιμη παραμονή στα νησιά. Ήδη έχουμε κάνει εννέα αποστολές επιστροφών το 2020 καθώς και μεταφορά περίπου του 5% των διαμενόντων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής. Στο οργανόγραμμα του υπουργείου, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα συστήσουμε μια Διεύθυνση Επιστροφών η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι. Στόχος η επιτάχυνση των επιστροφών, με σκοπό να φτάσουμε στις 200 ανά εβδομάδα».

Ενίσχυση συνόρων

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «η ενίσχυση των συνόρων είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Οι πολιτικές που ακολουθούμε περιλαμβάνουν την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με περισσότερο προσωπικό, την ενίσχυση με πλωτά και εναέρια μέσα, καθώς και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), της νέας, δηλαδή, «ηλεκτρονικής κουρτίνας» που θα σκεπάζει το Αιγαίο.

Πέραν όλων αυτών των πολιτικών, τα πλωτά φράγματα θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά. Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς. Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, σαν να τους ενοχλεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων ιδεολογικά ως έννοιας».

Οι ΜΚΟ

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ: «Οι περισσότερες ΜΚΟ έχουν επιτελέσει σωστά το έργο τους. Αλλά από κει και πέρα πρέπει να μπουν κανόνες, να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές και των δράσεων τους. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει και ειδικός γραμματέας για την συγκρότηση και τον έλεγχο του νέου μητρώου που οργανώνουμε.

Εστιάζουμε στην αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση των παρόχων αλλά και του προσωπικού. Με την τροπολογία που ψηφίσαμε δημιουργούμε ένα «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», επιδιώκοντας τη μέγιστη διαφάνεια στην λειτουργία τους, αλλά και των προσώπων που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές.

Η ρύθμιση θα προσφέρει στην δημόσια διοίκηση και στις αρμόδιες αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες, πλέον δεν θα είναι απρόσωπες. Τέλος πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι σε όποιες περιπτώσεις προκύψει συμμετοχή οποιουδήποτε σε διακίνηση μεταναστών, θα προχωρήσουμε με αυστηρότητα σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Οι επιστροφές

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στο θέμα του μεταναστευτικού. Ήδη, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γ. Κουμουτσάκο, εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μεταβολής του Ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη να πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ήρθε για να σταματήσει τις ανεξέλεγκτες ροές στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πράγματι υπήρχε μια κατακόρυφη πτώση των ροών μετά την συμφωνία, το 2016, σε σύγκριση με το 2015. Άρα, ως προς το θέμα του περιορισμού των ροών έπαιξε καταλυτικό ρόλο η συμφωνία. Όμως, έτσι όπως ερμηνεύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε στον εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, μιλά σήμερα για αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ είναι η συμφωνία που αυτός υπέγραψε και οδήγησε σε αυτόν τον εγκλωβισμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τις επιστροφές. Ήταν η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να κάνει επιστροφές. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί ομαλά. Με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20 και υπάρχει ήδη ο κατάλογος των ασφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συγκεκριμένων εθνικοτήτων να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε σύντομο διάστημα και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία».

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13:4929/03

Ξανθός: Ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Υγεία

13:3929/03

Koρωνοϊός- Ισπανία: 838 θάνατοι σε 24 ώρες- νέα μέτρα ΕΕ ,Κορωνοϊός

13:2729/03

Θεσσαλονίκη: Δείτε την πόλη από την Κλεάνθους τώρα ( video) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

13:0029/03

KYA: Κλειστά τα καταστήματα ως τις 11 Απριλίου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:5729/03

Κικίλιας: Κρίσιμος θα είναι ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Υγεία

12:4829/03

Ζ.Γκάμπριελ: Απέτυχε η Ε.Ε. στην κρίση του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:4229/03

Χαλκιδική: Με κλεμμένες κάρτες έκανε ψώνια και αναλήψεις Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3929/03

Κορωνοϊός- Ιταλία: Παράταση της καραντίνας ΕΕ ,Κορωνοϊός

12:2729/03

Κορωνοϊός: Τέσσερις ακόμη νεκροί στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:2229/03

Koρωνοϊός: Eπαναπατρίσθηκαν οι 120 Έλληνες από το Λονδίνο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:1229/03

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:0129/03

Έξι αεροπορικές εταιρείες σε κρίση- αίτημα στήριξης Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός ,Τουρισμός

11:5129/03

Γεωργιάδης: Ξεχάστε την Πασχαλινή έξοδο Κορωνοϊός ,Πολιτική

11:3829/03

Κορωνοϊός: Η Novartis ρίχνει βάρος στην υδροξυχλωροκίνη Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός ,Υγεία

11:3229/03

Χαρδαλιάς: Συνέχιση των μέτρων σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

11:2629/03

Πέθανε ο συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι Διεθνή ,Πολιτισμός

11:2129/03

Κορωνοϊός- Ιαπωνία: Επιβεβαιώθηκαν 68 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

11:1629/03

Κορωνοϊός-Γερμανία: Κρούσματα 52.547, θάνατοι 389 ΕΕ ,Κορωνοϊός

11:0229/03

Κορωνοϊός: Έκλεισαν για απολύμανση τα ΚΥΤ Λέσβου Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:0029/03

‘Όχι’ εισαγγελέων στην παράταση του δικαστικού έτους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4629/03

Koρωνοϊός: Δωρεά 1 εκ. δολαρίων από την Κ. Τζένερ Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3929/03

Σταϊκούρας: Αύριο- μεθαύριο ολιστικό πρόγραμμα μέτρων Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:3729/03

Κορωνοϊός: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φροντίζει τα αδέσποτα ζώα Δήμοι ,Κορωνοϊός

10:2829/03

Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

10:2129/03

O Έλτον Τζον και η συναυλία «concert living room» Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Πολιτισμός

10:1129/03

Kαι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης λένε ‘όχι’ στα 600 ευρω Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

09:5729/03

Μουτζούρης: Παράταση τη μη αποδοχής αιτήσεων ασύλου Ελλάδα ,Περιφέρειες

09:5329/03

M. Kέλλης για Covid 19: Η Eλλάδα στις καλύτερες θέσεις παγκοσμίως Επιστήμη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:3929/03

Μπ. Τζόνσον: Τα πράγματα θα χειροτερέψουν με τον Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:3329/03

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών αλλοδαπών Κοινωνία

09:2729/03

gov.gr: Όλο το δημόσιο στον υπολογιστή μας Κοινωνία ,Σημαντικά ,Τεχνολογία

09:0729/03

Κορωνοϊός: Σε Κοζάνη και Ξάνθη ο υφυπ. Νίκος Χαρδαλιάς Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:0229/03

Κορωνοϊός: Η Τοp Glove δεν προλαβαίνει να κατασκευάζει γάντια Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:5129/03

ΓΣΕΒΕΕ: Τι προβλέπεται για υποχρεώσεις, επιταγές, ενοίκια Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

08:3629/03

Η ρωσική Rosneft αποσύρεται από τη Βενεζουέλα Διεθνή ,Επιχειρήσεις

08:2929/03

Κορωνοϊός- Ν. Ζηλανδία: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:2229/03

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος σε ομοσπονδιακή φυλακή Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:1729/03

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον Ιούλιο του 2021 Αθλητισμός ,Κορωνοϊός

08:1129/03

Κορωνοϊός- Καναδάς: Αποθεραπεύτηκε η σύζυγος του Τριντό Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:0729/03

Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Κορωνοϊός ,Τουρισμός

07:3029/03

Μετά τρίμηνο η ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών Κορωνοϊός ,Σημαντικά ,Τουρισμός

07:0029/03

Ο καιρός σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

00:2529/03

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στο Ρέθυμνο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

00:2029/03

Κορωνοϊός: Αστυνομικοί πυροβόλησαν πελάτες σε σούπερ μάρκετ Διεθνή ,Κορωνοϊός

00:1629/03

Πέθανε βρέφος από κορωνοϊό στις ΗΠΑ Διεθνή ,Κορωνοϊός

00:1029/03

Ινδία-Covid-19: Σε καραντίνα 15.000 άνθρωποι – Ήρθαν σε επαφή με έναν γκουρού Διεθνή ,Κορωνοϊός

00:0029/03

Ιερά Σύνοδος: Το αίτημα για το επίδομα δεν αφορά κληρικούς, αλλά ψάλτες και νεωκόρους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:5028/03

Πλοίο με μηχανική βλάβη ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

23:4528/03

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το εξευτελιστικό κουπόνι για τους επιστήμονες Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

23:4028/03

Κορωνοϊός: Στους 15 οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:3028/03

Βατικανό-Covid-19: «Ο πάπας δεν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό» Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2028/03

Κορωνοϊός: 235 οι νεκροί στην Ελβετία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1028/03

ΥΠΕΝ: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θ. Κουϊμτζή Ελλάδα

23:0028/03

ΗΠΑ-Covid-19: Πάνω από 115.000 τα κρούσματα – 1.891 οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5728/03

Εν μέσω καραντίνας η επαγγελματική υγεία πεδίο…διευθετήσεων Άρθρα

22:5028/03

Κορωνοϊός: Πάνω από 30.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4328/03

Επαναπατρίζονται 130 Έλληνες επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στη Μ. Βρετανία Διεθνή ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

22:4028/03

Ιταλία: Έκτακτη οικονομική βοήθεια σε όσους δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3028/03

Αίγυπτος-Covid-19: Στους 36 οι νεκροί, 576 τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:2028/03

Ισπανία-Covid-19: Σταματά κάθε «μη αναγκαία» οικονομική δραστηριότητα Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:1028/03

Υπ. Εσωτερικών: Χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για το «Βοήθεια στο Σπίτι» Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

22:0028/03

Κορωνοϊός: Στο Λαϊκό Νοσοκομείο τα δύο μέλη του πλοίου «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» Ελλάδα ,Κορωνοϊός

21:5028/03

Κορωνοϊός-Βρετανία: Εκθεσιακό κέντρο μετατρέπεται σε νοσοκομείο για 4.000 ασθενείς Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:4028/03

Tο ΕΜΠ αρωγός του ΕΣΥ κατά της πανδημίας του κορωνοϊού Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

21:3028/03

Γαλλία-Covid-19: Στους 2.314 οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:2028/03

Βρετανία-Κορωνοϊός: Θετικός και άλλος υπουργός του Τζόνσον Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:1028/03

Χαρδαλιάς για εγκλωβισμένους στο Λονδίνο: Κάποιοι αρνούνται να μας δώσουν στοιχεία Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

21:0028/03

Νέες τουρκικές προκλήσεις πάνω από το βόρειο Έβρο Ελλάδα ,Κοινωνία

20:5228/03

Γυμναστική στο σπίτι: Ποια τα βασικά πλεονεκτήματα – Πως θα δείτε πραγματικά αποτ... Άρθρα

20:5028/03

Βρετανία-Covid-19: «Ικανοποιημένοι αν οι θάνατοι δεν ξεπεράσουν τις 20.000» Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:4828/03

Κορωνοϊός: Τέλος οι πτήσεις από Ολλανδία και Γερμανία από και προς Ελλάδα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

20:4028/03

Κορωνοϊός: Συνολικά 60 φοιτητές σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Ξάνθης Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:3028/03

Κορωνοϊός: 728 οι νεκροί στη Νέα Υόρκη – Αναβάλλονται οι εκλογές κομμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:2028/03

Κορωνοϊός: Η Αλβανία στέλνει γιατρούς και νοσηλευτές στην Ιταλία Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:1028/03

Κύπρος-Κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα – Συνολικά 179 Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:0028/03

Κορωνοϊός: 556 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις μέσα σε 9 ώρες Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ