Μητροπολίτης Δωδώνης: Μήνυση από επτά γυναίκες για τις απαράδεκτες δηλώσεις του

Μητροπολίτης Δωδώνης: Μήνυση από επτά γυναίκες για τις απαράδεκτες δηλώσεις του

Μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καταθέτουν εις βάρος του μητροπολίτη Δωδώνης επτά γυναίκες -μετά το παραλήρημά του για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις.

Οι γυναίκες καταθέτουν μήνυση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο και την είδηση μεταδίδει το ekklisiaonline.gr, που δίνει στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλαν επωνύμως οι επτά γυναίκες.

Στην επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ

Βάρβαρο να σε κακοποιούν δυο φορές. Είμαστε γυναίκες, μανάδες, κόρες, κάποιες από μας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική βία, έχουμε βιώσει τον τρόμο, τον ρατσισμό.

Σήμερα αντικρύσαμε τον ίδιο τρόμο στην τηλεόραση. Στο πρόσωπο ενός μαυροντυμένου άνδρα που παριστάνει τον Ιερέα. Που η Εκκλησία στην οποία τόσο πολύ πιστεύουμε τον ανέχεται να παριστάνει τον Ιερέα.

ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ, τα λόγια σου χειρότερα και από τον ίδιο τον βιασμό.

Ο κήρυκας αγάπης γίνεται κήρυκας μίσους προσπαθώντας να κερδίσει λίγη δημοσιότητα.

Γι αυτό σε μηνύουμε, γιατί ΞΕΡΟΥΜΕ ότι οι δικοί σου δεν θα σε τιμωρήσουν

Άρθρο 1

Το άρθρο 1 του ν. 927/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
1.Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 -20.000) ευρώ”».

Οργή και αντιδράσεις

Οργή και σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι απαράδεκτες και σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο οποίος σε ζωντανή μετάδοση ισχυρίστηκε ότι δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει και πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή». Η δήλωση του Μητροπολίτη προκάλεσε και την αντίδραση του πολιτικού κόσμου -με υπουργούς της κυβέρνησης και την αντιπολίτευσης να καταδικάζουν τις ντροπιαστικές δηλώσεις. Την ίδια ώρα και η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για προσβολή «για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών».

Καταδικάζει η Ιερά Σύνοδος

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει τα παρακάτω στην ανακοίνωσή της:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή “Σήμερα” (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top