Μητσοτάκης στην Ξάνθη: Επιλογή με βαθιά πολιτικό χαρακτήρα το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ

Μητσοτάκης στην Ξάνθη: Επιλογή με βαθιά πολιτικό χαρακτήρα το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ

“Από σήμερα η Ξάνθη, ολόκληρη η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμη λόγο να είναι υπερήφανη. Ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Πράγματι είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτή την δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη. Σε πρώτη φάση έξι πόλεις, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χλμ και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τελικά θα ενώσει 34 ακόμη πόλεις μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές που μπορεί μέχρι το 2036 να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 200.000. Έργο που θα δημιουργήσει σχεδόν 6000 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει όχι μόνο καθαρότερη αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορέσει να εξοικονομήσει πάνω από 25% στους λογαριασμούς θέρμανσης. Είναι μια επιλογή που έχει και έντονο αναπτυξιακό πρόσημο. Τονώνει τις τοπικές οικονομίες.

Αποτελεί και μία πράσινη πρωτοβουλία προωθώντας σε όλη την Επικράτεια ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Ήταν πολύ τολμηρή η πρωτοβουλία μας το Σεπτέμβριο του 2019 να ανακοινώσουμε την ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας. Ήταν επιλογή που είχε και οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός . Το βασικό καύσιμο μετάβασης για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το φυσικό αέριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός .

«Έβλεπα με τον υπουργό τα στοιχεία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα. Ήδη η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η μετάβαση πραγματοποιείται ήδη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθίσταται η περιοχή σας ένας κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας. Μπορείτε να αντιληφθείτε την τεράστια σημασία που έχει στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται.Δύο τεχνολογικές πρωτιές. Από το 2022 σε απομακρυσμένες πόλεις όπως η Ξάνθη το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται σε υγρή μορφή σε τοπικές δεξαμενές. Η δεύτερη έχει να κάνει με το περαιτέρω «πρασίνισμα» του φυσικού αερίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η νέα αυτή σημαντική επένδυση εκκινεί σχεδόν ταυτόχρονα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως προτεραιότητα του σχεδίου αποτελεί η πράσινη μετάβαση.

«Το Σχέδιο διαθέτει σημαντικότατους πόρους για να κάνουμε αυτή την μετάβαση πράξη. Έχει στον πυρήνα του την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Κανένα νοικοκυριό στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές. Ταυτόχρονα είναι πρόγραμμα που χρηματοδοτεί δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ». Θα χρηματοδοτήσουμε ένα επιθετικό σχέδιο επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα χρηματοδοτήσουμε και πολύ σημαντικές δράσεις που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης η οποία θα μπει για τα καλά στη ζωή μας και θα αντικαθιστά σταδιακά τα αυτοκίνητα με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μοιάζει χρονική σύμπτωση όμως είναι και μία σύμπτωση σωστού σχεδιασμού και τολμηρής πράξης. Αυτό το οποίο συζητούσαμε ως ενδιαφέρον σχέδιο στα χαρτιά , ως φιλόδοξη πρωτοβουλία, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι γίνεται πράξη γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κυβέρνηση που προτιμά τα έργα από τα λόγια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στο Xanthi TechLab

Το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab, το οποίο αποτελεί κόμβο για την έρευνα και την καλλιέργεια τεχνογνωσίας στην περιοχή της Ξάνθης, ήταν ο πρώτος «σταθμός» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, μαζί με το υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, με τρεις μαθητές γυμνασίου και τέσσερις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.

Οι μαθητές παρουσίασαν στον πρωθυπουργό ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ περήφανος» όταν βλέπει «εφήβους μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής». «Γίνεται μια σπουδαία δουλειά, σε ολόκληρη τη χώρα στον τομέα αυτόν, και νομίζω ότι είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύουμε περισσότερο», πρόσθεσε.

Οι φοιτητές μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει «ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Δήμας ανέφερε πως πλέον χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας ώστε να καλύπτεται αυτό το κενό, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει πια ένα οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο αναπτύσσεται πολύ δυναμικά στη χώρα».

«Υπάρχουν κεφάλαια τα οποία υπάρχει διάθεση να τοποθετηθούν σε τέτοιες νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, πολύ υψηλού ρίσκου και έχουμε και αρκετές ιστορίες επιχειρήσεων οι οποίες ξεκίνησαν -καλή ώρα- έτσι, όπως ξεκινάτε εσείς. Έγιναν από μια ιδέα, έγινε start-up, έγινε επιχείρηση και αρχίζουν και κάνουν τον κύκλο τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

«Το σημαντικό, και αυτό το οποίο βλέπουν και πολλές ξένες εταιρίες οι οποίες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, είναι και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε. Γιατί το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι μόνο στην Αθήνα, δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη, είναι και σε μια σειρά από περιφερειακές πόλεις που έχουν δυνατά τμήματα τεχνολογικά», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα είδε ένα απτό παράδειγμα καλλιέργειας τεχνολογικών κόμβων στην χώρα μας.

«Ποιος θα το περίμενε ότι στα Γιάννενα θα έρχονταν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από το εξωτερικό να δημιουργήσουν υποδομή ανάπτυξης προϊόντος -όχι απλά υποστηρικτική υποδομή. Και να βρίσκουν κόσμο και να προσλαμβάνουν παιδιά τα οποία αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο, να έρχεται κόσμος πίσω από το εξωτερικό για να έρθει να δουλέψει σε μια μεγάλη ξένη εταιρεία», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η σχολική ύλη δεν περιλαμβάνει μαθήματα για καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, ενώ η διδασκαλία τέτοιων αντικειμένων επαφίεται σε πρόθυμους εκπαιδευτικούς «οι οποίοι είναι διατεθειμένοι, πέρα και πάνω από τις τυπικές τους αρμοδιότητες, να υποστηρίξουν παιδιά που έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα».

Όπως είπε, αυτό αλλάζει με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο. «Είμαι ενθουσιασμένος με τις καινούργιες δραστηριότητες που εισάγουμε στα σχολεία μας, πέρα από τα κλασικά μαθήματα τα οποία πρέπει να διδάσκουμε. Νομίζω ότι και τα παιδιά θα τα ευχαριστηθούν πάρα πολύ όλα αυτά τα καινούργια γνωστικά αντικείμενα. Και για τους δασκάλους και για τους καθηγητές νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία, ο καθένας και η καθεμία ανάλογα με το δικό τους ενδιαφέρον, να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά πρόσθετες γνώσεις που να ξεφεύγουν από την ανάγκη να αποστηθίσουν απλά ένα βιβλίο».

Εκκολαπτήριο γνώσεων

Το Xanthi TechLab, που δημιουργήθηκε χάρη στη σύμπραξη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, αποτελεί σημείο συνάντησης, εκπαίδευσης και πειραματισμού για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Το εργαστήριο στεγάζεται στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό ο υπεύθυνος συντονιστής Δημήτρης Γιαννακούδης, μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Μανώλη Τσέπελη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

Εξοπλισμένο -μεταξύ άλλων- με 3D εκτυπωτή και κιτ ρομποτικής, το κέντρο διαθέτει προγράμματα για παιδιά, ενήλικες αλλά και για εταιρείες που ενδιαφέρονται για ψηφιακές δεξιότητες ή πληροφοριακά συστήματα.

Ιδιαίτερη άνθιση έχουν οι εφαρμογές στον τομέα της γλωσσικής και πολιτιστικής τεχνολογίας, που αποβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, στην τρισδιάστατη απεικόνιση μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων, στην πληροφοριακή υποστήριξη αρχαιολογικών ερευνών και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ