MonAsty, Autograph Collection: Το πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και τις διεθνείς διακρίσεις

MonAsty, Autograph Collection: Το πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και τις διεθνείς διακρίσεις

Όταν η κομψότητα του παρελθόντος «παντρεύεται» με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Το πρώτο ξενοδοχείο με διεθνές εμπορικό σήμα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, το MonAsty, Autograph Collection, ξεχωρίζει αλλά και βραβεύεται για τον σχεδιασμό των εσωτερικών του χώρων, συνδυάζοντας τη μοναστηριακή ατμόσφαιρα και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική με το σύγχρονο design.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν η εταιρία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. ανακοίνωνε το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, του πολυτελούς MonAsty, Autograph Collection της Marriott International, σε συνεργασία με την εταιρία ξενοδοχειακού μάνατζμεντ SWOT Hospitality.

Μόλις ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά, το πολυτελές ξενοδοχείο, με τον αέρα εκλεπτυσμένης φιλοξενίας, εμπνευσμένης από τη βυζαντινή κληρονομιά της πόλης, έχει καταφέρει να ξεχωρίζει ως μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές διαμονής στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: Το Monasty Autograph Hotel γιόρτασε τον ένα χρόνο λειτουργίας του (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Χτισμένο δίπλα στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας και πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικών και βυζαντινών κτισμάτων, το MonAsty, Autograph Collection αποτίνει φόρο τιμής στη βυζαντινή αρχιτεκτονική με τις επιβλητικές φαρδιές καμάρες.

Ο σχεδιασμός των εσωτερικών του χώρων συνδέει αυτήν τη μοναστηριακή ατμόσφαιρα με το σύγχρονο design. Η σύνθεση των κοινόχρηστων χώρων και των 100 δωματίων του αντλούν έμπνευση από την ιστορική τοποθεσία του κτιρίου, το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας καθώς και την Βυζαντινή περίοδο, και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν μέσω της χωρικής τους αφήγησης ένα «καταφύγιο» για τον επισκέπτη.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, interior design, φωτισμός, έργα τέχνης

Η εσωτερική διακόσμηση του MonAsty, Autograph Collection αντλεί έμπνευση από την χιλιετή βυζαντινή κληρονομιά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και υιοθετώντας τις αυστηρότερες μεθόδους προστασίας σε όλα τα επίπεδα: ατμοσφαιρική, ακουστική, οπτική, ενεργειακή.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου υπογράφουν οι DelBlu Architetti και οι D2C2 Architects & engineers. Το interior design concept και το interior design των κοινοχρήστων χώρων ανέλαβαν οι Not A Number Architects, του Ennea rooftop η Ioulia Aslanidou Architectural Intelligence, ενώ οι D2C2 Αrchitects & Engineers πραγματοποίησαν τον σχεδιασμό των δωματίων και επιμελήθηκαν αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του interior design. Τη μελέτη του φωτισμού ανέλαβε η διακεκριμένη Ελευθερία Ντεκώ. Η μελέτη της κατασκευής και η μέριμνα για την προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού τοπίου όπου βρίσκεται το κτήριο, πραγματοποιήθηκε από τη Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.

Την τιμητική του στο interior design έχει το μετάξι, αγαπημένο ύφασμα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, το οποίο διακοσμεί τόσο τα δωμάτια όσο και τους κοινόχρηστους χώρους με έργα νέων καλλιτεχνών όπως του Φίκου Αντώνιου,  δημιουργού των δυο εικαστικών που διακοσμούν τον χώρο του Samite Gastro Bar και ενός τρίτου στην αίθουσα Empress Theodora.

Να σημειώσουμε ότι ο Φίκος Αντώνιος είναι ο πρώτος street art καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο που έχει καταφέρει να παντρέψει την τέχνη της αγιογραφίας, με τη μοντέρνα ζωγραφική, δημιουργώντας τη «Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική».

Σ’ ότι αφορά τα βασικά υλικά του MonAsty, Autograph Collection, κυρίαρχο ρόλο έχουν το αλουμίνιο, το γυαλί, το ξύλο, οι επιφάνειες με όψη πέτρας, ενώ χρωματικά κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις.

Διεθνείς διακρίσεις για το interior design – Hotel οf Τhe Υear 2023

Για το ιδιαίτερο design και όπου έχουν αξιοποιηθεί γοητευτικά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως κόγχες, καμάρες και θόλοι συνδυασμένα με μοντέρνα στοιχεία μοναστηριακού ντιζάιν και τη χρήση φυσικών υλικών όπως πέτρα, ξύλο, τούβλο και ασβεστοκονίαμα, το MonAsty, Autograph Collection κέρδισε πρόσφατα το πρώτο βραβείο του καταξιωμένου περιοδικού Archello.

Το MonAsty Autograph Collection by Marriott International έχει συγκεντρώσει επίσης τις εξής διακρίσεις:

  • Kyoto Global Design Award 2023: Winner – Restaurant, Hotel, Bar
  • GLOBAL ARCHITECTURE DESIGN AWARD: Winner – Hospitality Platinum Award
  • FRAME Award 2023: Winner – Hotel of the Year
  • Shenzhen Idea-Tops Award 2023: Winner – Architectural Interior Lighting Environment Design
  • Dezeen Award 2023: Longlisted
  • LIV Hospitality Design Award 2022: Winner – Interior Design of the Yearτο MonAsty, Autograph Collection
  • Archello Awards 2023– Winner- Hotel of the year

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και περήφανος που το ΜonAsty Autograph Collection τιμάται συνεχώς με διεθνή βραβεία και ιδιαίτερα για την ανακήρυξή του ως “Hotel οf Τhe Υear 2023”, από το εξειδικευμένο περιοδικό Archello. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους συνετέλεσαν στην δημιουργία του ‘ΜonAsty’» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. Σπύρος Κολοβός.

Η ονομασία

Το κτίριο του ξενοδοχείου βρίσκεται δίπλα στο μοναδικό ενεργό μοναστήρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτό της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο πήρε τη θέση ενός βυζαντινού μοναστηριού που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκσκαφής για την ανέγερση του κτηρίου και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τους δημιουργούς των έργων τέχνης που κοσμούν το ξενοδοχείο.

Το MonAsty, Autograph Collection προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που ενώνει όλα τα στοιχεία του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικού κέντρου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με την κομψότητα του παρόντος και του μέλλοντός της. Αυτή η πλούσια μείξη έμπνευσης αντικατοπτρίζεται στο όνομά της: «Μον» από το μοναστήρι και «Άστυ» που σημαίνει πόλη.

Υψηλή γαστρονομία

Η εμπειρία στους χώρους του MonAsty, Autograph Collection συνεχίζεται και στο εστιατόριο Botargo, τα μενού του οποίου εμπνεύστηκε ο αναγνωρισμένος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης και επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης χρησιμοποιώντας φρέσκα τοπικά προϊόντα από μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου.

Το Botargo ανοιχτό για τους ενοίκους αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μια γαστρονομική μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές. Αλλά και το Samite Gastro Bar, στο ισόγειο του ξενοδοχείου, προτείνει μοναδικές προτάσεις σε brunch, light lunch και αγαπημένα signature cocktails, την δε κάρτα γλυκών σχεδίασε και επιμελείται το Exereton.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η διασκέδαση αλλάζει «όροφο» με το Ennea rooftop bar να παραλαμβάνει τη σκυτάλη και να χαρίζει στους θαμώνες του special events με 360 view, από τα Κάστρα μέχρι το Θερμαϊκό Κόλπο.

Για επαγγελματικές συναντήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, το ξενοδοχείο προσφέρει μια σειρά από επιλογές για private dining, χώρους συνεδρίων, αίθουσες συσκέψεων, ενώ το υπερσύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με φυσικό φως προσφέρει στους επισκέπτες στιγμές ευεξίας.

Πρωτιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  – Αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Το MonAsty, Autograph Collection είναι το πρώτο 5αστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που εντάχθηκε σε διεθνή όμιλο όπως είναι η Marriott International και στο brand Autograph Collection.

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr ο κ. Κολοβός για το εάν θεωρεί ότι υπάρχει χώρος στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία και νέων 5άστερων ξενοδοχείων και μάλιστα υπό την ομπρέλα διεθνών εμπορικών σημάτων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. απαντά: «Πιστεύω ότι η δημιουργία νέων πολυτελών ξενοδοχείων ενταγμένων σε διεθνή brand θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της πόλης και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης.

Πρόταση μου είναι η τουριστική προβολή της πόλης μας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήρια κ.λ.π.), να ανατεθεί από κοινού σε εξειδικευμένη εταιρεία marketing, ώστε να προωθήσει και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη το 2021 εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας καθιστώντας την σημαντικό γαστρονομικό και πολιτισμικό προορισμό».

Το brand Autograph Collection

Το ξενοδοχειακό brand Autograph Collection στηρίζει την πρωτοτυπία, υπερασπίζοντας την μοναδικότητα του καθενός από τα 260 και πλέον ανεξάρτητα ξενοδοχεία του που βρίσκονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε 44 χώρες και περιοχές.

Κάθε ξενοδοχείο είναι εμπνευσμένο από ένα ξεκάθαρο όραμα, και διαθέτει μια ιστορία που το κάνει ξεχωριστό και μοναδικό. Επιλεγμένα προσεκτικά, για την τέχνη και τις ξεχωριστές προοπτικές στο design και τη φιλοξενία, τα καταλύματα της Autograph Collection προσφέρουν αξέχαστες στιγμές και αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Συμμετέχει στο Marriott Bonvoy®, το παγκόσμιο ταξιδιωτικό πρόγραμμα της Marriott International, προσφέροντας στα μέλη ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, αποκλειστικές εμπειρίες στο Marriott Bonvoy Moments και προνόμια όπως, δωρεάν διανυκτερεύσεις και άλλες παροχές για τα διακεκριμένα μέλη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

7ο Prodexpo North: Αναζητώντας ακίνητα για ξενοδοχεία στη Β. Ελλάδα

«Success story» στη Φιλοξενία: Στα «σκαριά» πάνω από 60 ξενοδοχειακά πρότζεκτ – Ποια διεθνή brands έρχονται

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top