Μουσείο Ολοκαυτώματος: Σε λειτουργία στις αρχές του 2026 – Εντός του Φεβρουαρίου η προέγκριση της οικοδομικής άδειας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Σε λειτουργία στις αρχές του 2026 – Εντός του Φεβρουαρίου η προέγκριση της οικοδομικής άδειας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η προέγκριση οικοδομικής άδειας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και η κατασκευή θα αρχίσει το αργότερο τον φετινό Νοέμβριο, με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη 2025 και την έναρξη λειτουργίας του στις αρχές του 2026, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος και οι προοπτικές Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας» που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Money Show 2023.

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» έχει αναλάβει το project management του έργου μαζί με την εταιρεία Hill International και όπως επισήμανε επίσης o κ. Σαμαράς το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με 10 εκατ. ευρώ, άλλα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», επίσης 8-10 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η ελληνική Κυβέρνηση και 1 εκατ. ευρώ ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, από το βραβείο Genesis που του απονεμήθηκε το 2022.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η περιοχή πέριξ του λιμανιού θα εξελιχθεί σε νέο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, τόνισε ο κ. Σαμαράς, και επισήμανε τις επενδύσεις που δρομολογεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand στην περιοχή, συγκεκριμένα στο ιστορικό εργοστάσιο «ΦΙΞ» και το «Hub 26», όπως και ότι ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ίδια περιοχή από ξένους και Έλληνες επενδυτές για ακίνητα της περιοχής όπως της ΒΙΛΚΑ και το οικόπεδο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το παλιό εργοστάσιο της ΖΑΝΑΕ. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να σπάσει το υφιστάμενο ταμπού σχετικά με την ανέγερση ψηλών κτιρίων στην πόλη, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη είναι η μόνη και πλέον ενδεδειγμένη για την ανέγερση ψηλών κτιρίων.

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο ίδιος αλλά και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υ Μουσείου Ολοκαυτώματος, Δαυίδ Σαλτιέλ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος αναμένεται να προσελκύει 500.000 τουρίστες ετησίως, με μέγιστα οφέλη για την οικονομία της πόλης.

Παράλληλα ο κ. Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι τα συμπτώματα αντισημιτισμού δυστυχώς δεν τελειώνουν και ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα διδάξει στους νέους τι ήταν αυτό έγινε τότε (σ.σ. στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), θα διδάξει τα αποτελέσματα του αυταρχισμού, του να αποφασίζεις με πέντε ανθρώπους και να σκοτώνεις εκατομμύρια και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ, είμαστε ζωντανοί, τιμάμε τους συνανθρώπους μας».

«Για τη Θεσσαλονίκη η Δυτική Είσοδος αποτελεί το μέλλον. Και η μεγάλη – εμβληματική παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι της πόλης είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι «το Μουσείο αυτό είναι απόφαση αλλά και βούληση όλης της πόλης» και ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι επιφορτισμένες με την προέγκριση, που θα δοθεί πολύ σύντομα, αποτελώντας το πρώτο στάδιο για την απαραίτητη οικοδομική άδεια του κτιρίου.

Τα σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία που θα επιφέρει για την πόλη το Μουσείο Ολοκαυτώματος επισήμανε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας την στήριξη του ΥΜΑΘ στο εγχείρημα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΚΕΕ, Γιάννης Μασούτης τόνισε επίσης τη σημασία του Μουσείου για την τοπική οικονομία και εξέφρασε αισιοδοξία για εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο CEO του TOR Hotel Group, Ντίνος Τορνιβούκας, επισήμανε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα φέρει σίγουρα τουριστική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει πόλο έλξης και για κρουαζιερόπλοια και θα αλλάξει κατά 180 μοίρες τη θέση της Θεσσαλονίκης στα τουριστικά δρώμενα παγκοσμίως, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου προϊόντος τουριστικής προβολής της πόλης που θα περιλαμβάνει την ιστορία, γαστρονομία, αρχιτεκτονική κ.ο.κ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης από το βήμα της εκδήλωσης ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τζόλλας, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Ιωάννης Σάββας και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας και πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Το επόμενο βήμα για την Αρχιτεκτονική Μελέτη

Σταϊκούρας: Δημοσιονομικός χώρος τον Φεβρουάριο για επιπλέον μέτρα στήριξης

Ισραήλ: Κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ – 13χρονος ο δράστης της νέας επίθεσης

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Σε δημόσια διαβούλευση το 7ο σχέδιο νόμου της αθλητικής μεταρρύθμισης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top