Μουτζούρης: Από σήμερα σφυρίζει το τρενάκι του Πηλίου (ΦΩΤΟ)

Μουτζούρης: Από σήμερα σφυρίζει το τρενάκι του Πηλίου (ΦΩΤΟ)

Ο θρυλικός Μουτζούρης επανέρχεται στην υπέροχη διαδρομή που διασχίζει το μυθικό Πήλιο στο τμήμα της γραμμής Άνω Λεχώνια – Μηλιές, μετ’ επιστροφής. Το τρενάκι του Πηλίου ξεκινάει σήμερα τα τουριστικά του δρομολόγια, τα οποία και θα εκτελεί κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενόψει της θερινής περιόδου.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Την επαναφορά των τουριστικών αμαξοστοιχιών 3800 και 3801 για το τρενάκι του Πηλίου ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. για τη θερινή περίοδο, με το πρώτο δρομολόγιο να εκτελείται σήμερα, Σάββατο 3 Ιουλίου, στις 10 το πρωί στο τμήμα της γραμμής Άνω Λεχώνια – Μηλιές.

Πρόκειται για μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) η οποία φιλοξενεί τα τέσσερα (4) βαγόνια του «Μουτζούρη» – έτσι λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του.

Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια ενώ κατά μήκος της διαδρομής μαγευτική είναι η θέα και προς τον Παγασητικό κόλπο.

Η αναχώρηση θα γίνεται από τα Άνω Λεχώνια (12 χλμ. από Βόλο) στις 10 το πρωί και θα φτάνει στις Μηλιές ύστερα από μια διαδρομή 90 λεπτών. Μάλιστα θα πραγματοποιείται και μια στάση για 15 λεπτά στη Άνω Γατζέα, όπου λειτουργεί καφενείο. Από τις Μηλιές το τρενάκι θα αναχωρεί στις 15.00.

Σύμφωνα δε με τη σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα τουριστικά δρομολόγια θα κυκλοφορούν κάθε Σάββατο και Κυριακή, μέχρι νεοτέρας. Υπενθυμίζεται, ότι η έναρξη των δρομολογίων αναμένονταν για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου, ωστόσο, είχαν πάρει αναβολή για τη σημερινή ημερομηνία 3 Ιουλίου.

Ο σταθμός στα Άνω Λεχώνια (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Η διαδρομή

Η διαδρομή Άνω Λεχώνια – Μηλιές κα αντίστροφα μαγεύει με την ομορφιά της φύσης, του γαλάζιου του Παγασητικού κόλπου αλλά και της αρχιτεκτονικής με παλαιές περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου, με τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων.

Ξεχωριστό δείγμα αποτελεί η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο (σ.σ. πήρε το όνομά της από τον  σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου) το τοπίο αποκτάει άγρια ομορφιά, ενώ στη συνέχεια το τρενάκι κυλάει σε καμπύλη γραμμή.

Από το σταθμό Μηλεών, που είναι και το τέρμα της διαδρομής, ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού.

Πρόκειται για μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, 60 εκατοστά (φωτ. Ντ. Χ.)

Για την ιστορία

Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο. Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.

Η σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Άνω Γατζέας (φωτ. Ντ. Χ.)

Οι Μηλιές

Οι Μηλιές (28 χλμ. από Βόλο), το ιστορικό κεφαλοχώρι του Πηλίου, σύμφωνα με μια εκδοχή πήραν το όνομά τους από τα ομώνυμα καρποφόρα δέντρα ενώ υπήρξαν πρωτοπόρες στα γράμματα. Το χωριό έβγαλε τρεις κορυφαίες πνευματικές μορφές, τον Άνθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Δανιήλ Φιλιππίδη.

Κατά την παραμονή σας στις Μηλιές αξίζει να επισκεφτείτε το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Πριν από καμιά εικοσαετία οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού δεν φαινόντουσαν, ήταν όλα μαύρα, και καθαρίστηκαν από συντηρητές. Αγιογράφος ήταν ένας αγιορείτης μοναχός που δούλεψε επί 33 χρόνια.

Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και απεικονίζει τη ζωή και τη φύση. Η εκκλησία των Παμεγγίστων Ταξιαρχών έχει  μοναδική τεχνική ακουστική η οποία οφείλεται στον ανώνυμο κατασκευαστή της. Αντί για μπάζωμα της στέγης έχει τοποθετήσει 48 πιθάρια αναποδογυρισμένα. Υπάρχουν 4 πιθάρια σε κάθε τρούλο (12 τρούλοι). Κάτω από το δάπεδο υπάρχουν 5 ρηχά πηγάδια, ένα στο κέντρο και τέσσερα στις άκρες. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει αντίλαλος και ο ήχος γενικώς είναι βουβός.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο ζωδιακός κύκλος που βρίσκεται στον πρόναο με τη θεματολογία του να αφορά την κατοίκηση. Στον πρώτο κύκλο παρουσιάζονται οι εποχές, στον δεύτερο οι μήνες – σύμβολα της ζωής-, και στον τρίτο απεικονίζεται ο τροχός της ζωής του ανθρώπου.

Στις Μηλιές ξεχωρίζει και η βιβλιοθήκη του χωριού «Ψυχής Άκος», μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει περί τις 10.000 σπάνιων βιβλίων της Σχολής, ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα των διδασκάλων του Γένους, κ.ά. Ωστόσο, αυτήν την περίοδο, λειτουργεί μόνο για δανεισμό βιβλίων και δεν είναι επισκέψιμη.

Επισκέψιμο όμως είναι το τοπικό μουσείο, λίγο πάνω από την πλατεία, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων.

Στις Μηλιές θα απολαύσετε παραδοσιακές τοπικές γεύσεις όπως πίτες (χορτόπιτες, γαλατόπιτες, τραχανόπιτες, κολοκυθόπιτες κτλ.), σπετζοφάι, ψητά κρεατικά και σούβλα, θα πιείτε και ένα τσιπουράκι με μεζεδάκι. Στο χωριό λειτουργούν ταβερνάκια, καφέ, έχει μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και άλλα καλούδια ενώ θα βρείτε και ξενώνες για διαμονή.

Σε απόσταση 2 χλμ. από τις Μηλιές βρίσκεται ένας άλλος πηλιορείτικος οικισμός, η Βυζίτσα, η οποία ξεχωρίζει με τα αρχοντικά της, τα περισσότερα των οποίων έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.

Δρομολόγια, τιμές, πληροφορίες

Το τρενάκι του Πηλίου αναχωρεί κάθε Σάββατο και Κυριακή από τα Άνω Λεχώνια στις 10.00 π.μ. και επιστρέφει από τις Μηλιές στις 15.00 με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις της διαδρομής.

Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10 ευρώ, ενώ για την διαδρομή με επιστροφή κοστίζει 18 ευρώ. Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6 ευρώ και 10 ευρώ και ισχύει για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι υποχρεωτική, χωρίς εξαιρέσεις. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχοντας ως προτεραιότητα το ασφαλές ταξίδι, έχει εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή εκτελεί δρομολόγια ο Μουτζούρης (φωτ. Ντ. Χ.)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ