Μπ. Μουζενίδης: Ποιος ήταν ο οραματιστής του ελληνικού τουρισμού που έφυγε από τη ζωή

Μπ. Μουζενίδης: Ποιος ήταν ο οραματιστής του ελληνικού τουρισμού που έφυγε από τη ζωή

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Σε ηλικία 60 ετών «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Μπόρις Μουζενίδης, ιδρυτής του Ομίλου Μουζενίδη και της αεροπορικής εταιρίας Ellinair. Ο οραματιστής που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Θλίψη και οδύνη έχει πλημμυρίσει τις τελευταίες ώρες τον κόσμο του τουρισμού, η είδηση του θανάτου του Μπόρις Μουζενίδη.

«Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό, ένας πρωτεργάτης και πρωτοπόρος του κλάδου. Με μεθοδικότητα, πείσμα και σκληρή δουλειά υλοποίησε το όραμά του και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και στους συνεργάτες του.

«Ο αναπάντεχος χαμός του Μπόρις Μουζενίδη, είναι απώλεια για την χώρα μας και πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό! Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και συνεργάτες του» δήλωσε ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ο Μπόρις Μουζενίδης βρισκόταν στη Μόσχα περίπου μία εβδομάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΜΙΤΤ, ο οποίος είχε μάλιστα κλείσει συμφωνίες και μιλώντας με συνεργάτες του, τους ενημέρωνε, ότι μόλις ανοίξει ο τουρισμός ο Όμιλος θα κινούνταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο 20 Μαρτίου, ενώ ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, κάνοντας το τεστ για τον κορωνοϊό, βρέθηκε θετικός. Αρχικά δεν παρουσίασε κάποια έντονα συμπτώματα, αλλά όπως φαίνεται, υπήρξαν επιπλοκές, και χθες το βράδυ εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μόσχας. Δυστυχώς τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του GRTimes.gr η σορός του εκλιπόντος θα έρθει από τη Ρωσία και η ταφή θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Όμιλος Μουζενίδη

Ο Όμιλος Μουζενίδης έχει αδιάκοπη παρουσία 26 ετών στον κλάδο του τουρισμού. Ο Όμιλος απαρτίζεται από 5 εταιρίες με 18 brand names ενώ στην Ελλάδα διαθέτει πάνω από 10 γραφεία, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης. Είναι από τους βασικότερους Ομίλους στην Ελλάδα που διακινεί τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία.

Μεταξύ των εταιριών που ανήκουν στον Όμιλο Μουζενίδη είναι και η αεροπορική εταιρία Ellinair, που ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά πλέον τις 40 πόλεις.

Η αεροπορική εταιρεία, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην υπογράφουσα, ο πρόεδρος του Ομίλου, Μπόρις Μουζενίδης, δημιουργήθηκε ως εργαλείο μεταφοράς τουριστών της Mouzenidis Travel. Ωστόσο, πολύ γρήγορα είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο αερομεταφορέας μπορούσε να λειτουργεί και ανεξάρτητα.

Σ’ ότι αφορά το Mouzenidis Travel, για πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Ελλάδος με ηγετική θέση στην προώθηση της χώρας στη τουριστική αγορά της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1995, αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών  IATA από το 1998 ενώ η έδρα του και τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Στις εταιρίες του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα BOMO Hotels, δίκτυο ξενοδοχειακών μονάδων σ’ όλη την Ελλάδα, η Grekodom εταιρία αξιοποίησης ακινήτων, η Mouzenidis Intour για διοργάνωση ταξιδίων στη Ρωσία, η Solun ελληνικό ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο κτλ.

Ήταν ένας άνθρωπος που έδωσε πολλά στον τουρισμό και στην Ελλάδα, αλλά όπως αναφέρουν κύκλοι του χώρου, ενδεχομένως να μην αναγνωρίστηκε στο βαθμό που θα έπρεπε.

Σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του Ομίλου, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει ο υιός του εκλιπόντος, Γιάννης Μουζενίδης, πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας Ellinair.

Η μεγάλη ελληνική δύναμη στον τουρισμό

Ο Όμιλος Mouzenidis Group αποτελεί μια μεγάλη ελληνική δύναμη στο tour operating και στις τουριστικές υπηρεσίες.

Αποτελεί ένα σχήμα ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αγκαλιάζοντας ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών και κάλυψης τουριστικών αναγκών.

H εταιρεία Mouzenidis Travel είναι ακόλουθος του έργου της ατομικής επιχείρησης Mouzenidis Tours, η οποία ιδρύθηκε το 1995 από τον Μπόρις Μουζενίδη. Υπό την ίδια διοίκηση και ολοένα αναπτυσσόμενη, παραμένει κυρίαρχος στον τομέα δραστηριοποίησής της. Επί μία σχεδόν εικοσαετία αποτελεί ηγετική δύναμη στην τουριστική αγορά της Ανατολικής Ευρώπης με προορισμό την Ελλάδα.

Έδρα της εταιρείας από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον λειτουργούν πολυάριθμα υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως η Αθήνα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος και η Ζάκυνθος.

Έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του στα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, ο Όμιλος κατάφερε ταυτόχρονα να αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, οι οποίοι χρησιμοποιώντας το brand name και το σήμα της εταιρίας, διανέμουν τα τουριστικά προϊόντα  σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας σήμερα τον αριθμό των 80 γραφείων συνεργατών στις δραστηριοποιούμενες χώρες.

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι αεροπορικές μεταφορές από/προς Ελλάδα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο θεραπευτικός, ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, η αγοραπωλησία και κατασκευή ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών φύλαξης, η παραγωγή και πώληση κρασιού και ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Τον Όμιλο ειδικότερα αποτελούν οι εξής εταιρίες: Mouzenidis Travel στην οποία απαριθμούνται οι επιμέρους κλάδοι επιχείρησης BoMo Club, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, Solun, ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος, Active MICE, οργάνωση εταιρικών πακέτων διακοπών, Mouzenidis Intour, τουρισμός εντός Ρωσίας, όπως από Ελλάδα προς Ρωσία, Ellin Camp, παιδικές κατασκηνώσεις, Enigma Shopping Center – εμπορικό κέντρο, Big Fish,  Εστιατόριο – Καφέ  στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ellinair αεροπορική εταιρία, η οποία απαριθμεί στο στόλο της πέντε αεροσκάφη και εκτελεί κυρίως πτήσεις από και προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Εδώ, να σημειώσουμε, ότι τα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρίας, λόγω πανδημίας, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος,  ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2021, ωστόσο, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr υπάρχει σχεδιασμός στην εταιρία ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να απογειώνονται στα μέσα Απριλίου 2021.

Grekodom Development  μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων.

CargoService &Representations εταιρία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς.

Σχετικά με τις εταιρείες αποκλειστικής συνεργασίας με τον Όμιλο Μουζενίδη, συμπεριλαμβάνεται ο Perseas Security ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (εταιρία Security

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών που εξυπηρετεί η εταιρία Mouzenidis Travel στην Ελλάδα από το 1998 ως σήμερα, έχει αυξηθεί πάνω από 60 φορές. Η παροχή ιδιαίτερα ποιοτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος του προσφερόμενου προϊόντος, αποτελεί τη σταθερή αξία της εταιρείας και το μυστικό της επιτυχίας της.

Ο στόλος των ιδιόκτητων τουριστικών λεωφορείων της εταιρίας, αξιολογείται ως ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Η Mouzenidis Travel έχει στην ιδιοκτησία της περισσότερα από 100 σύγχρονα τουριστικά λεωφορεία (κατασκευής 2008-2013, χωρητικότητας από 10 έως 83 θέσεων) μάρκας Mercedes και Setra. Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό, τηλεόραση, άνετα καθίσματα και δωρεάν WiFi, καθώς επίσης διαθέτουν σύστημα πλοήγησης, το οποίο ανά πάσα στιγμή δύναται να ανιχνεύσει τη θέση του οχήματος, εξασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την απαιτούμενη για την εκάστοτε μεταφορά ασφάλεια.

Σ’ ότι αφορά τις τρέχουσες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, ανάλογα το κάθε τμήμα του Ομίλου, το προσωπικό βρίσκεται σε αναστολή ή όχι.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top