Στη διαδικασία τοποθέτησης ειδικών συστημάτων τηλεματικής που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή δικαστικών συνεδριάσεων εξ αποστάσεως βρίσκεται το τεχνικό επιτελείο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οι οποίοι θα κάνουν αίτηση για παράσταση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μάλιστα το σύστημα αυτό περιλαμβάνει δύο σημαντικά λειτουργικά στοιχεία. Το πρώτο θα είναι μόνιμα εγκατεστημένο στις αίθουσες, με οθόνες, κάμερες και μικρόφωνα, ενώ το δεύτερο θα είναι τροχήλατο (για να μεταφέρεται κατά περίσταση ή κατ’ ανάγκη) και θα εξυπηρετεί ανακριτικές ενέργειες και δικαστικές συνδρομές. Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί και προχωρά η τοποθέτηση 21 σταθερών συστημάτων και 7 τροχήλατων, ενώ σε όλη την Ελλάδα προβλέπεται η τοποθέτηση 400 τέτοιων συστημάτων που θα απλοποιήσουν τις δικαστικές διαδικασίες.
Ήδη σε αίθουσες των ποινικών δικαστηρίων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες που είναι στραμμένες προς την έδρα (δηλαδή τους δικαστές, τους δικηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής) και μία προς το κοινό, ενώ έχουν τοποθετηθεί κάμερες και μικρόφωνα που θα εξυπηρετούν τη διαδικασία. Ανάλογα συστήματα θα τοποθετηθούν σε ειδική αίθουσα για παράσταση σε άλλο δικαστήριο, αλλά και στις φυλακές.
Ποιους θα εξυπηρετήσει και ποιος ο σκοπός των τηλεδικών
«Το σύστημα αυτό θα εξυπηρετεί για παράδειγμα έναν μάρτυρα που πρέπει να καταθέσει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αλλά ζει και εργάζεται μόνιμα στο Ηράκλειο. Εκεί με την παρουσία ενός δικαστικού υπαλλήλου που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ο μάρτυρας θα μπορεί να καταθέσει ή και να στείλει απαραίτητα για την διαδικασία έγγραφα» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανοργάνωσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Νικητίδης.
Ο τελευταίος δε προσθέτει, ότι το σύστημα τηλεματικής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες μεταγωγής κρατουμένων. «Από τη στιγμή που μετακινούμενα συστήματα θα τοποθετηθούν και σε σωφρονιστικά καταστήματα, όσοι κρατούμενοι το επιθυμούν και έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, θα μπορούν να καταθέτουν τις απολογίες τους χωρίς να χρειάζεται η παρουσία τους στο Δικαστικό Μέγαρο». Παράλληλα θα βοηθήσει «και στα λεγόμενα διασυνοριακά δικαστήρια, στα οποία διάδικοι από το εξωτερικό θα μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία στην περίπτωση που η χώρα στην οποία βρίσκονται διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό ή δίκες που διεξάγονται εδώ και ενδιαφέρουν δικαστήρια του εξωτερικού».
Άλλοι σκοποί τοποθέτησης των συστημάτων τηλεματικής, είναι η εξοικονόμηση χρήματος, η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, αλλά και η μείωση της ταλαιπωρίας για διάδικους και πολίτες.
Προχωρά και η κατασκευή ειδικής πλατφόρμα κατάθεσης αιτημάτων
Σύμφωνα πάντα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Μηχανοργάνωσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σε εξέλιξη βρίσκεται και το build up της ειδικής πλατφόρμας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα σχετικά αιτήματα για τη συμμετοχή τους σε δίκη εξ αποστάσεως.
Τα αιτήματα θα κατίθενται στην ειδική πλατφόρμα με τη χρήση κωδικών taxis ώστε να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ θα υπάρχει ειδικό μηχάνημα με κάμερα (scanner) για την τοποθέτηση των εγγράφων που θα εξετάζονται από τα δικαστήρια.
Τούτο σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού σε όλα τα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας, αλλά και το «ανέβασμα» της ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο, το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από το 2024 και έπειτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: