Μπαράζ επανεκκινήσεων εν όψει – Έσπασε το «φράγμα» των 100.000 εμβολιασμών

Μπαράζ επανεκκινήσεων εν όψει – Έσπασε το «φράγμα» των 100.000 εμβολιασμών

Επιταχύνεται σημαντικά η εκστρατεία εμβολιασμού, με παράλληλη ενδυνάμωση και των εν λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων. Την Τετάρτη η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στους εμβολιασμούς, με 108.576 με τον εμβολιαστικό μηχανισμό να διαθέτει ήδη 1.500 κέντρα, σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν πραγματοποιηθεί 3.309.788 εμβολιασμοί. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.272.000 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%, του πληθυσμού, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν πλέον το 1.000.000.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως οι εμβολιασμοί αλλάζουν το υγειονομικό τοπίο της χώρας, υψώνοντας τείχος ανοσίας, ενώ παράλληλα συνιστούν απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, προς όφελος όλων των πολιτών.

Self-tests και άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα

Η επανεκκίνηση των μαθημάτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, την ερχόμενη Δευτέρα, βρίσκει τα μέσα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, σε απόλυτη επάρκεια σε όλη τη χώρα. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό μπορούν να προμηθευτούν self-test από τα φαρμακεία ανά την Ελλάδα και θα πρέπει να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστική εξέταση την Κυριακή, έως 24 ώρες προτού επιστρέψουν στις τάξεις.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν τα self-tests σε μεγάλη κλίμακα» ανέφερε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός σε ψηφιακό συνέδριο των «Financial Times», προσθέτοντας ότι χάρη στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έχουν εντοπιστεί ασυμπτωματικοί φορείς, περιορίζοντας τη διάδοση του ιού.

Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι απαραίτητο να πραγματοποιεί τεστ δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Κυριακή και Τετάρτη.

Δραστηριότητες που επανεκκινούν τις επόμενες μέρες

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε ότι:

– Από 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο

– Από 8 Μαΐου επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου

– Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει

– Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών

– Από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Κυρ. Μητσοτάκης: θα ανοίξουμε με ασφάλεια

Τις παραμέτρους του τι σημαίνει ότι θα ανοίξουμε τη χώρα με ασφάλεια ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Ben Hall στο πλαίσιο του συνεδρίου The Global Boardroom της εφημερίδας Financial Times. Έκανε λόγο για ενθαρρυντική τάση όσον αφορά την πανδημία και σημείωσε ότι αναμένει δραστική βελτίωση της κατάστασης τον επόμενο μήνα εξηγώντας πως στην Ελλάδα θα καλωσορίσουμε επισκέπτες από τις 15 Μαΐου όταν πλέον οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες θα έχουν επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα χρήσιμα εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, για την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών αλλά και για την πολύτιμη εμπειρία που αντλήσαμε από την περυσινή χρονιά.

Επίσης, ανέλυσε τις επιλογές που οδήγησαν την Ελλάδα να έχει καλύτερες επιδόσεις σε επιδημιολογικό επίπεδο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως η οικονομία είναι έτοιμη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση, πως οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες για την Ελλάδα, πως χτίζουμε απόθεμα εμπιστοσύνης και ότι συνεπώς είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε ακόμη πως οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα είναι ξεκάθαρα διακριτά πράγματα, πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν ενώ και με δεδομένο ότι είμαστε πειθαρχημένοι, θα διασφαλίσουμε πως θα κατανεμηθούν δίκαια τα χρήματα του σχεδίου ανάκαμψης.

Οικονομία και εργασιακά

Αναφορικά με την επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις αγορές, πηγές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ η Ελλάδα ζητούσε 3 δισεκ.

«Η ελληνική οικονομία αποτελεί πλέον αξιόπιστη και ασφαλή επένδυση και όχι φόβητρο», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Είναι η τρίτη φορά φέτος που η Ελλάδα απευθύνεται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Είχαν προηγηθεί οι εκδόσεις 10ετούς τίτλου τον Φεβρουάριο και 30ετούς τον Μάρτιο.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%.

Έντεκα χρόνια από τον εμπρησμό στη Marfin

Στις 5 Μαΐου 2010, ύστερα από εμπρησμό με βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μια εκ των οποίων ήταν έγκυος, ενώ υπήρξαν και 21 τραυματίες.

«Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Έντεκα χρόνια από τη μαύρη ημέρα που στιγμάτισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» τόνισε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως μια ελάχιστη ηθική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα θύματα, το Δημόσιο παραιτήθηκε οριστικά και αμετάκλητα από την δυνατότητα αναίρεσης στην απόφαση που αφορά την αποζημίωση των δικαιούχων μετά τον εμπρησμό της Marfin.

Αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπΕΞ για τη μουσουλμανική μειονότητα

Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο.

Προσθέτουν ακόμη πως η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες και στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Επίσης, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ