ΜΒΠ: Σειρά δράσεων ενάντια στο ν/σ του ΥΠΠΟ ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

ΜΒΠ: Σειρά δράσεων ενάντια στο ν/σ του ΥΠΠΟ ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Μια σειρά από δράσεις που θα έχουν ως κύριο στόχο την ενημέρωση πολιτικών, φορέων και πολιτών ξεκινά το Σωματείο Εργαζομένων Μ-Θ αναφορικά με το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του μαζί με άλλα τέσσερα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που είναι σήμερα.  

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

Η συγκεκριμένη συζήτηση – πρόταση που κρατά εδώ και αρκετά χρόνια, άνοιξε και πάλι με πρόσφατη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης -όπως και άλλοι από τα υπόλοιπα μουσεία-, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό στον οποίο εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η μετατροπή σε ΝΠΔΔ δεν θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των μουσείων.

“Η αρχική επιστολή που στάλθηκε πριν από λίγες ημέρες δεν προκάλεσε καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε παρακάτω” τόνισε στο GRtimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μακεδονίας – Θράκης και διοικητικός υπάλληλος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου. 

“Τώρα ετοιμάζουμε μια ανοιχτή επιστολη, έναν φάκελο που θα σταλεί εκτός από τον πρωθυπουργό σε όλους τους βουλευτές, σε όλα τα κόμματα, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο. Θα επιδιώξουμε ακόμη και την παρουσία μας στη Βουλή. Ο φάκελος αυτός θα είναι τεκμηριωμένος από οικονομικής απόψεως και θα καταθέτει τα υπέρ και τα κατά της απόφασης για μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ. Να ενημερωθούν όλοι για την κατάσταση αλλά και για το πολυδιαφημισμένο – από την πλευρά της κυβέρνησης – μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραθέσουμε συνέντευξη Τύπου για να ενημερωθούν πλήρως και οι πολίτες”, συμπληρώνει.     

Αυτή η συζήτηση κρατά από το 2006 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, η συζήτηση για την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. “Πρώτη φορά η πρόταση κατατέθηκε το 2006 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε. Επανήλθε το 2012 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε όμως και τότε υλοποιήθηκε καθώς δεν υπήρχε ξεκάθαρη πλειοψηφία, αλλά συγκυβέρνηση. Τρίτη φορά το επανέφερε η σημερινή υπουργός Πολιτισμού, αρχικά στις προγραμματικές της δηλώσεις μετά τις εκλογές και πρόσφατα ξανά. Θα δούμε αν θα προχωρήσει και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μακεδονίας – Θράκης. 

Συμπληρώνει δε,  πως  “η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της πανδημίας για να περάσει τη συγκεκριμένη πρόταση -όπως και άλλες- μέσω του νομοσχεδίου. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα μουσεία είναι κλειστά και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος αντίδρασης από την πλευρά των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, δεν μπορούμε να κατέβουμε σε απεργίες. Ποντάρει στο γεγονός ότι ο καθένας έχει τα προβλήματά του και δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα της κοινωνίας”. 

Τι σημαίνει μετατροπή σε ΝΠΔΔ 

Βάσει της επιστολής που εστάλη στον πρωθυπουργό από τους εργαζόμενους “μεταξύ των κύριων επιχειρημάτων όσων εμπνεύστηκαν και τάσσονται υπέρ της μετατροπής των δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που οι φορείς θα αποκτήσουν στην απορρόφηση χορηγιών και η ενίσχυση συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον διατείνονται ότι η αλλαγή αυτή θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλειά τους”. Κάτι που για τους εργαζόμενους δεν ισχύει. “Πρόκειται για επιχείρημα καταφανώς έωλο, όταν κανείς μελετήσει τα παραδείγματα μεγάλων μουσείων σε Ευρώπη και Αμερική, τα οποία παρά την υψηλή επισκεψιμότητά και τα ανάλογα έσοδα από ίδιους πόρους, εξακολουθούν να επιχορηγούνται από το κράτος” σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή. 

Όσο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας που προβάλλεται ως επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι απαντούν συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι στα περισσότερα από 25 χρόνια λειτουργίας, μόνο το Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού έχει παρουσιάσει 115 περιοδικές εκθέσεις στους χώρους του, 14 περιοδεύουσες εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε 25 σημαντικότατες διεθνείς εκθεσιακές διοργανώσεις για τον βυζαντινό και μεταβυζαντινό πολιτισμό (σε συνεργασία με φορείς όπως το Metropolitan Museum of Art, η National Gallery της Ουάσιγκτον, το Petit Palais, το Μουσείο Ερμιτάζ κ.α.) σε δύο πολύχρονα διεθνή προγράμματα συνεργασίας για τη συντήρηση μνημείων και την εκπαίδευση συντηρητών από τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, εξέδωσε 94 εκδόσεις, διοργάνωσε 258 συνέδρια, συμπόσια και επιστημονικές ημερίδες, 102 μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, 84 παρουσιάσεις βιβλίων, 119 εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο επετειακών εορτασμών”. 

Επίσης οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους αναφέρουν, πως η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ “θα σημάνει την αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τα δημόσια μουσεία της χώρας, σε αντίθεση με πολλά από τα μουσεία του εξωτερικού, δεν έχουν συγκροτηθεί από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές αλλά αποτελούν οργανικό κομμάτι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτής το έργο προβάλλουν και μέσω αυτού του έργου ανατροφοδοτούνται. Η προτεινόμενη αλλαγή θα υπονομεύσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και την ευελιξία τους σε θέματα συνεργασίας με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους φορείς του υπουργείου, καθώς οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και θα υπόκειται σε κομματικά και όχι επιστημονικά αξιοκρατικά κριτήρια”. 

Μεγάλο το πλήγμα στον Πολιτισμό 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας και το πλήγμα που αυτή έχει επιφέρει στη λειτουργία των μουσείων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μακεδονίας Θράκης και διοικητικός υπάλληλος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου σημειώνει πως “το πλήγμα είναι μεγάλο. Από τη στιγμή που τα μουσεία είναι κλειστά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να διοργανώσουμε εκπαιδευτικά προγράμμα που είναι πολύ βασικά και από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Δε νιώθουμε καλά που εργαζόμαστε εξ αποστάσεως γιατί δεν μπορούμε να παράξουμε έργο. Αντίθετα, περιμένουμε πως και πως το άνοιγμα για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τον κόσμο και να εργαστούμε ξανά”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top