Μύκονος – Έκτακτα μέτρα: Πάγωμα, αντιδράσεις και απόγνωση – Φορείς στο GRTimes.gr

Μύκονος – Έκτακτα μέτρα: Πάγωμα, αντιδράσεις και απόγνωση – Φορείς στο GRTimes.gr

Η ανησυχία έχει μετατραπεί σε απόγνωση στους επιχειρηματίες της Μυκόνου, με τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας στο κοσμοπολίτικο νησί. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μουσικής έχει ξεσηκώσει το σύνολο του νησιού, το οποίο ζει από τον τουρισμό και αυτήν την περίοδο καταγράφει πληρότητες που αγγίζουν το 90%. «Τα έκτακτα μέτρα θα πλήξουν την τουριστική περίοδο και τις επόμενες μέρες θα έρθει τσουνάμι ακυρώσεων» τονίζουν στο GRTimes.gr φορείς του τουρισμού λέγοντας ότι η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου δημιουργώντας αρνητική εικόνα για την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ξεσηκωμένος ενάντια στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στη Μύκονο προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Μυκόνου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, ήδη από το Σάββατο 17 Ιουλίου, έχει φέρει ήδη απόγνωση σ’ έναν προορισμό που το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών του το προτιμάει για τη διασκέδαση, τα πάρτι στις παραλίες, τα μπαράκια κτλ.

«Δεν μπορεί το νησί το οποίο το προτιμούν για τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαράκια, τα πάρτι στις παραλίες, την υψηλή γαστρονομία, όλα αυτά που έχουν αναδείξει τη Μύκονο σε top προορισμό, να λειτουργεί με απαγόρευση κυκλοφορίας και ανύπαρκτη μουσική» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ) Γιάννης Θεοχάρης.

«Μετά τις χθεσινές εικόνες (σ.σ. Σαββάτου 17 Ιουλίου) απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» τονίζει το ΣΕΔΕΜ και το Σωματείο του Παραδοσιακού Οικισμού Μυκόνου σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας «δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι».

Τσουνάμι ακυρώσεων και προτάσεις

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Θεοχάρης, τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μύκονο θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα, διαφορετικά τις επόμενες μέρες θα φέρουν τσουνάμι ακυρώσεων.

«Εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο – πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΔΕΜ Γιάννης Θεοχάρης και προσθέτει «εάν εξακολουθήσουν να ισχύουν αυτά τα μέτρα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε μείωση στις αφίξεις που θα αγγίζει το 70%».

Ποια είναι όμως τα μέτρα που προτείνει το ΣΕΔΕΜ που εκπροσωπεί 160 μέλη στο νησί των ανέμων και το ΣΕΕΧΩΜ;

1.Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

2.Εμβολιασμός των εργαζομένων μας με το μονοδοσικό εμβόλιο και οι επιχειρήσεις μας προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.

3.Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, προτείνουμε την ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR.

4.Ζητούμε την παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί για να διευκολυνθεί η διενέργεια πολλαπλών Rapid-test στους ανεμβολίαστους και τα Σωματεία μας προσφέρονται να παρέχουν διαμονή στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και αύξηση σε δωμάτια καραντίνας.

«Δίνουμε το λάθος μήνυμα, ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο» αναφέρει ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας, όπως κάνουν μέχρι σήμερα, «να συμβάλλουμε στην αναζήτηση τρόπων για την εφαρμογή από κοινού οιουδήποτε λογικού, και υγειονομικά ορθού μέτρου κριθεί απαραίτητο».

Τα δυο σωματεία της Μυκόνου θα επανέλθουν με επιπλέον προτάσεις τόσο για τη διαχείριση της κρίσης όσο και της αποκατάστασης της ήδη προκληθείσας ζημιάς στις επιχειρήσεις αλλά και στην εικόνα του νησιού.

«Οι προτάσεις μας μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα “πορτοκαλί” νησιά και να γίνουν αποδεκτές ώστε να σωθεί η παρτίδα την τελευταία στιγμή. Είναι προφανές ότι κάθε ώρα που περνά η ζημιά μεγαλώνει και πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη» τονίζουν χαρακτηριστικά τα δυο σωματεία του νησιού.

«Πάγωμα» στους ξενοδόχους

Τη δυσαρέσκειά τους για τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας στη Μύκονο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού εκφράζουν και οι ξενοδόχοι του νησιού, διανύοντας μάλιστα την υψηλότερη σεζόν της τουριστικής περιόδου.

Ακυρώσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά, ωστόσο, εφόσον συνεχιστεί αυτή η εικόνα σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα.

«Είναι άδικο, διότι προσμετρούνται κρούσματα από τουρίστες που έχουν αφιχθεί από άλλα νησιά (Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Ίος κτλ.) και έρχονται στη Μύκονο για να φύγουν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού» αναφέρει η κα. Κουσαθανά επισημαίνοντας ότι το 30% των κρουσμάτων προέρχεται από τέτοιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Μυκόνου κινούνται στο 90% με τουρίστες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.

Στην αναμονή των αποφάσεων η βραχυχρόνια μίσθωση

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ακυρώσεις στις βίλες αλλά ούτε και αύξηση στις κρατήσεις που διαχειρίζεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις, ωστόσο, όποιος ταξιδεύει στη Μύκονο, ταξιδεύει κυρίως για αυτούς τους λόγους, που έχουν απαγορεύσει» εννοώντας βεβαίως τη διασκέδαση για την οποία φημίζεται, μεταξύ άλλων, το κοσμοπολίτικο νησί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, από την απόφαση που έχει παρθεί με τα έκτακτα μέτρα προστασίας για τη Μύκονο, ίσως να επωφεληθούν άλλοι νησιωτικοί προορισμοί, «ακόμη και η Αθήνα» όπως αναφέρει.

Οι πληρότητες στη βραχυχρόνια μίσθωση κινούνται στο 90% και οι πελάτες για το νησί της Μυκόνου είναι κυρίως Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, από Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. «Τις επόμενες μέρες θα δούμε πως θα εξελιχθεί’ με μια απόφαση ανατρέπονται τα πάντα» αναφέρει ο κ. Χίου.

Πολλοί τουρίστες δεν γνωρίζουν για τα νέα μέτρα

Στη Μύκονο αυτήν την περίοδο οι πληρότητες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και όπως προαναφέραμε οι πληρότητες στα καταλύματα ξεπερνούν το 90%.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Μυκόνου, ήδη η αύξηση είναι κατακόρυφη, σε σχέση με πέρυσι. Για το μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 2.694 πτήσεις έναντι 322 πέρυσι, εκ των οποίων οι 1.716 πτήσεις ήταν διεθνείς και οι 978 εσωτερικές.

Οι περισσότερες πτήσεις από το εξωτερικό προέρχονταν από την Ιταλία (226), Γαλλία (166), Γερμανία (145), Ελβετία, (105), Ισραήλ (136), Μεγάλη Βρετανία (105), Ισπανία (60), Κύπρο (85), Κατάρ (25) κτλ.

Επίσης, ταξίδεψαν 124.543 επιβάτες έναντι 9.460 πέρυσι τον Ιούνιο, καταγράφοντας αύξηση 1216,5%. Οι 83.061 επιβάτες προέρχονται από πτήσεις του εξωτερικού και οι 41.482 από πτήσεις του εσωτερικού.

Για το πεντάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος στο διεθνές αεροδρόμιο Μυκόνου καταγράφηκαν συνολικά 3.717 πτήσεις και ταξίδεψαν 160.194 επιβάτες.

Σχετικά με τα νέα μέτρα, την πρώτη μέρα που τέθηκαν σε λειτουργία, πολλοί τουρίστες αγνοούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας 01.00 – 06.00 και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr από πηγές στον κλάδο της εστίασης, πελάτες εστιατορίου στην Χώρα της Μυκόνου οι οποίοι πήγαιναν συνήθως αργά για δείπνο, ενημερώνονταν ότι η κουζίνα κλείνει νωρίτερα λόγω των έκτακτων μέτρων. Ωστόσο, δεν υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας.

«Είναι πολλοί εκείνοι οι τουρίστες, που έρχονται στο νησί για να απολαύσουν το μπάνιο τους, την υψηλή ποιότητα παροχών, το καλό φαγητό, δίχως να θέλουν να κάνουν clubbing μέχρι το πρωί» εξηγούν εμπλεκόμενοι της εστίασης και του τουρισμού στο GRTimes.gr.

Έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου

Με αφορμή τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στον Δήμο Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, το δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησε χθες (Κυριακή 18 Ιουλίου) έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση επί των πρόσφατων πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ