Νάουσα – 2ο Φεστιβάλ Τρύγου: Επισκέψεις σε οινοποιεία, καντάδες και ο… τρύγος της χρονιάς

Νάουσα – 2ο Φεστιβάλ Τρύγου: Επισκέψεις σε οινοποιεία, καντάδες και ο… τρύγος της χρονιάς

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Νάουσα, η πόλη του κρασιού, διοργανώνει το Φεστιβάλ Τρύγου, όπου επί ένα τριήμερο, από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, θα διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές δράσεις και βεβαίως επισκέψεις σε οινοποιεία και οινογνωσίες.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Πρωταγωνίστρια η Νάουσα στο εξαιρετικό της κρασί και κυρίως στην ξακουστή ποικιλία Ξινόμαυρο, που καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Νάουσα που θεσπίστηκε το 1971 και απλώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Ημαθίας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αμπελώνες της ποικιλίας Ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας το δίδυμο Ξινόμαυρο-Νάουσα ένα από τα πιο δυναμικά και ξακουστά στους ξηρούς ερυθρούς Ελληνικούς οίνους.

Επ’ αυτού, ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας, το διάστημα Παρασκευή 7 – Κυριακή 9 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές δράσεις στην πόλη και στα επισκέψιμα οινοποιεία, ξεναγήσεις και βεβαίως γευσιγνωσία οίνων.

Πλούσιο πρόγραμμα με πολιτιστικά δρώμενα και οινογνωσίες

Οι τριήμερες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μουσικές βραδιές, ξεναγήσεις σε οινοποιεία και οινογνωσίες, πολιτιστικά δρώμενα μέσα στην πόλη, δράσεις για παιδιά, αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου κτλ.

Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, και σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο φετινός τρύγος

Ο τρύγος για την τοπ ποικιλία της περιοχής της Νάουσας, το Ξινόμαυρο, βρίσκεται στο pick του. Μέχρι στιγμής, όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr ο τρύγος για το Ξινόμαυρο, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% – 85%. Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή οινική χρονιά, όψιμη μεν αλλά με υγιή σταφύλια δε.

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του τρύγου» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης εξηγώντας ότι για τους περισσότερους αμπελουργούς ο τρύγος για το Ξινόμαυρο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Κάτι που εξαρτάται και από το υψόμετρο που βρίσκεται ο κάθε αμπελώνας.

Ο κ. Φουντούλης μιλάει για μια πολύ καλή οινική χρονιά, και παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα τον Αύγουστο ήταν δύσκολο, λόγω βροχοπτώσεων, στη συνέχεια ο καιρός είχε τις ιδανικές θερμοκρασίες, «στρώσανε και ανεβήκανε οι βαθμοί των σακχάρων, αλλά και τα σταφύλια από θέμα υγιεινής ήταν άψογα» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας.

Για τις υπόλοιπες ποικιλίες, έχει γίνει συγκομιδή για τα ερυθρά Merlot και Syrah, για τα πρώιμα λευκά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και για την τοπική ποικιλία Αμάσι, γνωστή και ως ‘όψιμο Εδέσσης’, από την οποία παράγεται η ρετσίνα.

Μια ώριμη και ομοιόμορφη χρονιά

Είναι η εποχή συγκομιδής του Ξινόμαυρου στη Νάουσα και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο οινοποιός Γιάννης Δαλαμάρας, η χρονιά για το φετινό τρύγο είναι πολύ καλή, ώριμη και ομοιόμορφη.

«Μας τρόμαξαν οι δεύτερες βροχές, του Αυγούστου, όμως οι πρώτες βροχές του Ιουλίου, ήταν ευεργετικές, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Δαλαμάρας. Αυτές τις ημέρες, του τρύγου, οι καιρικές συνθήκες είναι οι ιδανικές, για «καλές ωριμάνσεις, διότι εκτός από τα σάκχαρα, είναι και οι τανίνες, οι πολυφαινόλες, η οξύτητα που πρέπει να ισορροπήσουν» αναφέρει ο κ. Δαλαμάρας.

Στο δικό του οινοποιείο, όπου και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας, έχουν ήδη τρυγηθεί τα πρώιμα λευκά, όπως για παράδειγμα το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Πρεκνάδι ή Πρεκνιάρικο, ερυθρά (Syrah, Merlot), ενώ αυτήν την περίοδο και έως τα μέσα Οκτωβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος του Ξινόμαυρου και στους δικούς τους αμπελώνες. «Σιγά σιγά θα ξεκινήσουν και τα καζάνια για την απόσταξη τσίπουρου» μας πληροφορεί ο Γιάννης Δαλαμάρας.

Τιμές για διαμονή από 50 ευρώ το δίκλινο

Το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας σε συνδυασμό με τις ποικίλες δράσεις και την εποχή, με τις ιδανικές θερμοκρασίες και τα μοναδικά χρώματα της φύσης, αποτελούν πρό(σ)κληση για σύντομη απόδραση στην περιοχή.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι υποτονικό. Όμως, ο ίδιος επισημαίνει, «αποτελεί πρόκληση, η εποχή ενδείκνυται, οι συνθήκες είναι ιδανικές, τα δέντρα αρχίζουν να αλλάζουν χρώματα».

Σ’ ότι αφορά τις τιμές για διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της περιοχής, κυμαίνονται από 50 – 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και από 65 – 70 ευρώ για τα 3άστερα ξενοδοχεία.

Το τριήμερο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, και ελεύθερη για το κοινό, έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

  • Δημοτικό Πάρκο Νάουσας (λίμνη), ώρα 19:00

Μουσική  βραδιά με το τµήµα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Ιεράς Μητρόπολης. Συμμετέχει χορευτικό τμήμα του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Η Αράπιτσα» (σ.σ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο)

  • Ξεναγήσεις σε Οινοποιεία:

10:00-14:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο «VAENI»

11:00-16:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο «ΔΑΛΑΜΑΡΑ»

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο «ΑΡΓΑΤΙΑ»

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Κτήμα «ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ»

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Κτήμα «ΦΟΥΝΤΗ»

08:30-14:00, 18:00-21:00: Ξενάγηση στο Κελάρι «ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ»

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

  • Πόλη Νάουσας, ώρα 12:00

Η Χορωδία του Μουσικού Σωματείου «Ωδείο Ναούσης» τραγουδά καντάδες για το κρασί στις γειτονιές της πόλης (Πορεία: Διοικητήριο, πεζόδρομος Σολωμού, Πλατεία Καρατάσου, Μ. Αλεξάνδρου)

  • Πλακόστρωτο Δημοτικού Πάρκου, ώρα 17:00

«Πατάμε σταφύλια και ζωγραφίζουμε τον τρύγο». Δράση για παιδιά με πάτημα σταφυλιών ξινόμαυρου προσφορά του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και παράλληλη εικαστική δράση από το τμήμα παιδικής ζωγραφικής των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Η.Π. Νάουσας.

  • Δημοτικό Πάρκο Νάουσας (λίμνη), ώρα 19:30

«Μέθεξις… οινο-φθόγγων», μουσική  βραδιά με την Ορχήστρα του Ωδείου «Αριστοτέλης» (σ.σ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο)

  • Ξεναγήσεις σε Οινοποιεία:

11:00-14:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο «ΔΑΛΑΜΑΡΑ»

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο «ΑΡΓΑΤΙΑ»

11:00-17:00:Ξενάγηση στο Κτήμα «ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ» και γεύσεις τρύγου από την σεφ Κυριακή Φωτοπούλου (απαραίτητη η κράτηση)

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Κτήμα «ΦΟΥΝΤΗ»

08:30-16:00: Ξενάγηση στο Κελάρι «ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ»

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

  • Κτήμα Κυρ Γιάννη, Γιαννακοχώρι Νάουσας, ώρα 12:00

Αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου.

  • Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 20:00

Προβολής της ταινίας «Αρκαδία 1900, Καμπανία της Ανατολής» (Arcadia 1900, Champagne D’ Orient) σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου. Η μουσική είναι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, σε ερμηνεία Μάριου Φραγκούλη και τη συμμετοχή της ορχήστρας «Καμεράτα» (σ.σ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»)

  • Ξεναγήσεις σε Οινοποιεία:

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο «ΑΡΓΑΤΙΑ»

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Κτήμα «ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ» και γεύσεις τρύγου από την σεφ Κυριακή Φωτοπούλου (απαραίτητη η κράτηση)

11:00-17:00: Ξενάγηση στο Κτήμα «ΦΟΥΝΤΗ»

11:00-16:00: Ξενάγηση στο Κελάρι «ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας: Στόχος να καταστεί γαστρονομικός προορισμός (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ηράκλειο – 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Οι κρητικές γεύσεις «παντρεύονται» με τα προϊόντα της Ημαθίας (ΦΩΤΟ)

Νάουσα: 22 οινοποιοί με εξαγωγές σε 45 χώρες – Φορείς και οινοποιοί στο GRTimes.gr

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νάουσα – Φεστιβάλ Τρύγου: Δράσεις με άρωμα κρασιού και αυστηρά πρωτόκολλα

Νάουσα: Αναβιώνει το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες και οι πληρότητες αγγίζουν το 100%

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top