Νάουσα: Ακυρώσεις και μείωση του τζίρου χωρίς τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου

Νάουσα: Ακυρώσεις και μείωση του τζίρου χωρίς τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου

Λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η εικόνα στις κρατήσεις των καταλυμάτων στην Ημαθία, δεν φαντάζει η ιδανική. Η μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό την πορεία των κρατήσεων φέρνοντας παράλληλα και ακυρώσεις. Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του χιονοδρομικού καθώς και οι όροι της διακήρυξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού εγκρίθηκαν και η τοπική κοινωνία της Νάουσας εύχεται για βιώσιμη ανάπτυξή του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αυτήν την περίοδο οι ορεινοί προορισμοί και δη εκείνοι που διαθέτουν και χιονοδρομικό κέντρο έχουν την τιμητική τους. Οι μέρες των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις στα βουνά προδιαθέτουν τους εκδρομείς να απολαύσουν λίγες μέρες απόδρασης μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η Ημαθία, με τα δυο χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει, το Σέλι (25 χλμ. από Βέροια) και τα Τρία Πέντε Πηγάδια (17 χλμ. από Νάουσα) θεωρητικά συγκαταλέγεται στους προνομιακούς προορισμούς. Ωστόσο, η μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ παράλληλα φέρνει και ακυρώσεις.

«Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα, τα οποία όμως δεν συνοδεύονται και από κρατήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος προσθέτοντας ότι η μη λειτουργία του χιονοδρομικού στα Τρία Πέντε Πηγάδια φέρνει και ακυρώσεις οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζονταν και την τρέχουσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ξενοδοχεία της Νάουσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έχουν υποστεί ακυρώσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και ο λόγος είναι ότι ο κόσμος έχει συνδυάσει την περιοχή και τις ημέρες με χιόνι και χιονοδρομικό κέντρο.

«Εμείς, βεβαίως, τους εξηγούμε ότι με επίκεντρο τη Νάουσα, όπου μεταξύ άλλων, θα γνωρίσουν την πόλη, την γαστρονομία της, τα κρασιά της κτλ., θα μπορούν να πάνε και στο Σέλι, στο Καϊμακτσαλάν, στα Λουτρά Πόζαρ, στο Νυμφαίο Φλώρινας» δηλώνει ο κ. Μάντσιος λέγοντας ότι οι περισσότερες ακυρώσεις προήλθαν από νησιώτες (Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη κτλ.).

Πληρότητες στο 50% – 60%

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Νάουσας για τις ημέρες των Χριστουγέννων κινούνται μεταξύ 50% – 60%, και αυτό με αρκετή δυσκολία. Πρόκειται κυρίως για τρεις διανυκτερεύσεις με τις αφίξεις των επισκεπτών να ξεκινούν από αύριο, προπαραμονή Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου.

Η παραπάνω εικόνα αφορά τα Χριστούγεννα, ενώ για την Πρωτοχρονιά η εικόνα είναι χειρότερη. Καθοριστικό ρόλο στην κίνηση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, θα παίξει η ενδιάμεση εβδομάδα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εκεί όπου πιθανότατα, δημοφιλείς προορισμοί να είναι κορεσμένοι, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί προς μέρη με λιγότερο συγχρωτισμό.

Σ’ ότι αφορά τις τιμές, για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, κυμαίνονται από 80 – 100 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό, για τα 4άστερα έως 120 – 150 ευρώ και για τα 2άστερα μεταξύ 60 – 80 ευρώ.

Εστιατόρια και καφέ δυο ταχυτήτων

Η Νάουσα, πόλη του οίνου, με φημισμένα κρασιά ΠΟΠ και ναυαρχίδα της το Ξινόμαυρο, προσφέρει και γαστρονομικά ταξίδια στους επισκέπτες της με την τοπική της κουζίνα και τα εκλεκτά προϊόντα.

Ωστόσο, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας  Άγγελος Χατζηστυλλής κινούνται σε δυο ταχύτητες εξηγώντας πως οι ταβέρνες, δεδομένου των συνθηκών, δουλεύουν, όμως τα καφέ κτλ. μόνο το μεσημέρι, το βράδυ έχει ‘νέκρα’, με εξαίρεση την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ερωτηθείς σε τι ποσοστό επηρεάζεται ο τζίρος τους από τη μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα Τρία Πέντε Πηγάδια, εξηγεί πως επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.

«Στο χιονοδρομικό κέντρο πηγαίνει ο χιονοδρόμος που θα αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του για χιονοδρομία και κατά το ήμισυ θα τον δούμε στην πόλη. Είναι όμως και η οικογένεια που με αφορμή το χιονοδρομικό, θα έρθει στη Νάουσα, θα διανυκτερεύσει, θα βγει, θα πάει για φαγητό» αναφέρει ο κ. Χατζηστυλλής.

Βάσει των παραπάνω, ο κλάδος της εστίασης από τη μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, χάνει ένα 50% – 70% σε έναν έξτρα τζίρο για την επιχείρηση.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας, τα τελευταία 12 χρόνια αυτόν τον έξτρα τζίρο τον απορροφούσαν «για να κλείνουμε τρύπες και να μπορούμε να επιβιώσουμε, ενώ κάποτε κάναμε επενδύσεις».   

Πλειοδοτικός διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση του χιονοδρομικού

Το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια στο όρος Βέρμιο, και μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, αναμφίβολα αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το χιονοδρομικό κέντρο αυτήν την περίοδο δεν είναι σε λειτουργία και η διοίκηση του δήμου Νάουσας είναι έτοιμη να ‘τρέξει’ πλειοδοτικό διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση του κέντρου και συγκεκριμένα για 23 έτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr, την Δευτέρα 20/12, σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε εγκρίθηκε ο διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση, χθες (Τρίτη 21/12) εγκρίθηκαν οι όροι της διακήρυξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού και σήμερα, Τετάρτη 22/12, θα δημοσιευτούν ώστε να ‘τρέξει’ ο διαγωνισμός και να καταλήξουν στον πλειοδότη.

Επιχειρηματίες της κοινωνίας της Νάουσας θεωρούν ότι η μίσθωση θα ωφελήσει τον τόπο, και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει από κάποιον επενδυτή που θα μπορέσει να προσελκύσει κόσμο στη Νάουσα για όλο το χρόνο. Υπάρχει παράλληλα και προβληματισμός για το εάν θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χιονοδρομικού κέντρου, το πώς θα λειτουργήσει αλλά και πότε.

Το business plan εταιρίας για το χιονοδρομικό

Ήταν αρχές Νοεμβρίου όταν στην πόλη της Νάουσας παρουσία του δημάρχου Νάουσας, δημοτικών συμβούλων, επιχειρηματιών και απλών πολιτών, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό πλάνο εταιρίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στο χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια.

Πρόκειται για τον όμιλο επιχειρήσεων ΙΠΠΙΑΣ, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της ξενοδοχίας και της εστίασης ενώ αναμένει έγκριση αδειοδότησης από την ΥΠΑ για την ίδρυση αεροπορικής εταιρίας στον τομέα των υδροπλάνων.

Όπως είχαν επισημάνει τα στελέχη του Ομίλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης που είχαν κάνει, στόχος της εταιρίας είναι το χιονοδρομικό κέντρο να αποτελέσει προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το ξενοδοχείο που λειτουργούσε στη βάση του χιονοδρομικού, έχουν ως στόχο να το ανακαινίσουν ριζικά και να γίνει ένα 4άστερο όπου θα διαθέτει και κέντρο spa, εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας και εκτός της χιονοδρομίας θα εστιάσουν και σε άλλες μορφές τουρισμού για όλο το χρόνο.

Εκτός, από την εταιρία ΙΠΠΙΑΣ, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλες τέσσερις εταιρίες και όλοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου όρους, σε υψόμετρο 1.430 μ. Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, οι οποίες διαγράφονται ανάμεσα σε δάσος δρυός ενώ υπάρχει και τεχνητή χιόνωση. Στη βάση του υπάρχει καταφύγιο, ξενοδοχείο, lift bar στη βάση του διθέσιου αναβατήρα και σαλέ στα 2.005 μ. Έχει 8 πίστες και 5 αναβατήρες (1 διθέσιο και 4 συρόμενους). Υπενθυμίζεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο το 2019 διαχειρίστηκε ιδιωτική εταιρία με επιχειρηματίες από την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Τρία-Πέντε Πηγάδια»: Ένα «mini Bansko» έρχεται στη Β. Ελλάδα-Πότε ανοίγει

Νάουσα: Πράσινο φως για μακροχρόνια εκμίσθωση των 3-5 Πηγαδιών 

Φαλακρό: Δεν θα λειτουργήσει φέτος το χιονοδρομικό – Πόσο επηρεάζει τις κρατήσεις

Χριστούγεννα – Ελλάδα: Μούδιασμα στις προκρατήσεις, ‘οδηγός’ ο κορωνοϊός

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top