Νάουσα: Αναβιώνει το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες και οι πληρότητες αγγίζουν το 100%

Νάουσα: Αναβιώνει το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες και οι πληρότητες αγγίζουν το 100%

Με αυστηρά μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, θα τελεστεί και αύριο το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες, με ολιγομελή μπουλούκια, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Νάουσας. Οι πληρότητες στην περιοχή αγγίζουν και το 100% ενώ σ’ ότι αφορά τις αυθημερόν επισκέψεις από τουριστικά πούλμαν υπολογίζονται πάνω από 20. «Ο καιρός θα καθορίσει το πόσο κόσμο θα έχει η πόλη» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες Άρης Τόσιος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Κυριακή της Τυρινής, αύριο, 6 Μαρτίου, και το ιστορικό δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες, θα αναβιώσει, όπως και την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, στην πόλη της Νάουσας, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Νάουσας, οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση στο χώρο του δημαρχείου Νάουσας, εκεί όπου θα δοθεί η άδεια για την τέλεση του δρώμενου από τον δήμαρχο Νικόλα Καρανικόλα, στους αρχηγούς των συντελεστών του εθίμου, όπως προβλέπει το τελετουργικό, χωρίς την παρουσία επισήμων και επισκεπτών στο δημαρχείο. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα κλείσουν κεντρικές και παρακείμενες οδοί και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον εσωτερικό χώρο του δημαρχιακού κτιρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το ιστορικό δρώμενο τελέστηκε και την προηγούμενη Κυριακή της Αποκριάς (27/02), υπό αυστηρά μέτρα, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr δεν υπήρξαν εικόνες συγχρωτισμού βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω κορωνοϊού. Υπήρξε περιφρούρηση και όλα εξελίχθηκαν δίχως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

«Αποτρέψαμε τις Κασσάνδρες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες Άρης Τόσιος εξηγώντας ότι για την αποφυγή συγχρωτισμού εκτός από τη μεγάλη ομάδα των εθελοντών βοήθησαν και ο Δήμος Νάουσας και η Αστυνομία.

Σχετικά με την αυριανή μέρα, όπως δηλώνει «ο καιρός θα καθορίσει το πόσο κόσμο θα έχουμε» προσθέτοντας πως η αναβίωση του εθίμου θα βοηθήσει στο να μοιραστεί ο κόσμος και να μην είναι συγκεντρωμένος όλος μέσα σε καφέ και μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ολιγομελή μπουλούκια

Εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφάλειας κατά της πανδημίας και για την ομαλή διεξαγωγή του εθίμου, στα μπουλούκια θα συμμετέχουν μόνο ενήλικες και όχι παιδιά, όπως έγινε και την περασμένη Κυριακή, και θα είναι ολιγομελείς ομάδες. «Θα είναι περίπου 80 άτομα» αναφέρει ο κ. Τόσιος, όταν υπό κανονικές συνθήκες συμμετέχουν όλα τα μέλη του Ομίλου, τουλάχιστον 280 άτομα.

Αφού πάρουν την άδεια από τον δήμαρχο, στη συνέχεια, οι Γιαννίτσαροι σχηματίζοντας κύκλο θα χορεύουν διαδοχικά χορούς που συμβολίζουν τον χαλασμό της Νάουσας από τους Τούρκους, και τη λεβεντιά των αγωνιστών. Το μπουλούκι ακολουθεί συγκεκριμένη διαδρομή που περιλαμβάνει τα όρια της Παλιάς πόλης και καταλήγει στην πλατεία Αλωνίων, εκεί όπου οι Γιαννίτσαροι βγάζουν τον ‘πρόσωπο’ που φορούν όλη μέρα.

Πρωταγωνιστής είναι η Μπούλα, περήφανος φουστανελοφόρος με πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα, τη μακριά πάλα (σπαθί) ο οποίος φοράει τον κέρινο ‘πρόσωπο’. Η ‘Νύφη’ είναι και αυτή άνδρας που υποδύεται τη γυναίκα, δίχως ωστόσο να την υποβιβάζει. Φοράει φαρδιά φουστάνια και κέρινο ‘πρόσωπο’ στολισμένο με τούλια και λουλούδια. Υπό κανονικές συνθήκες παιδιά προπορεύονται του μπουλουκιού. Στο τέλος της πομπής ακολουθεί η μουσική, ο ζουρνάς και το νταούλι.

Υψηλές πληρότητες

Τουλάχιστον 20 λεωφορεία αναμένεται να επισκεφτούν αύριο τη Νάουσα αυθημερόν ως ημερήσια εκδρομή. Επιπρόσθετος λόγος βέβαια είναι η αναβίωση του δρώμενου, έστω και υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Εκδρομές θα ξεκινήσουν από Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Για αυτές τις ημέρες είμαστε εξαιρετικά καλά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, όπου μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας οι πληρότητες κινούνταν στο 90%. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έντονο, και έστω και την τελευταία στιγμή θα γεμίσουν τα καταλύματα όχι μόνο της Νάουσας, αλλά και της Βέροιας, της Αλεξάνδρειας κτλ.

Πολλές από τις κρατήσεις στα καταλύματα αφορούν νησιώτες από Κρήτη, Ρόδο κτλ., αλλά και από Αθήνα και άλλα μέρη της χώρας. Οι τιμές κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 70 – 90 ευρώ το δίκλινο’ για τα 4άστερα μεταξύ 110 – 120 ευρώ  και για τα 3άστερα 80 – 90 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια έφερε δυναμική στην πόλη της Νάουσας με την επισκεψιμότητα να κινείται σε ποσοστά 40% – 50%.

200 έτη από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

Η τέλεση του ιστορικού εθίμου, που αγγίζει την καρδιά και την ψυχή όλων των Ναουσαίων και των απανταχού υποστηρικτών και τιμητών του, είναι φέτος ακόμη πιο σημαντική για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Νάουσας, καθώς συμπληρώνονται 200 έτη από το Ολοκαύτωμα της πόλης.

«Οφείλουμε, λοιπόν, να το διαφυλάξουμε και να συμβάλλουμε όλοι στην ομαλή τέλεσή του, προκειμένου να προστατευτεί παράλληλα η δημόσια υγεία. Ας κρατήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, ζωντανή την παράδοση της Νάουσας με σύνεση, σεβασμό και κατάνυξη προς το ιστορικό μας δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες» δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας καλώντας τους πολίτες και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις συστάσεις των υπευθύνων για την ομαλή διεξαγωγή του εθίμου.

Σχετικά με τις Επετειακές Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας τίθενται υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η κορυφαία στιγμή της ιστορίας μας, το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, τιμάται και προβάλλεται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις θα είναι μνήμης και αναστοχασμού, καθώς οι θυσίες των προγόνων μας υπενθυμίζουν ότι με αποφασιστικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών και των οικογενειών μας» δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας προσθέτοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει υπό την Αιγίδα Της τις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας για το Ολοκαύτωμα της πόλης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή του Θωμά 1η Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νάουσα – Γενίτσαροι και Μπούλες: Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την αναβίωση του εθίμου

Γενίτσαροι και Μπούλες: Δόθηκε το ‘πράσινο’ φως για την τέλεση του δρώμενου

Κεντρική Μακεδονία: Η Περιφέρεια με τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα – Χρηστικές πληροφορίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top