Νέα ανακοίνωση της διοίκησης του ΓΝΘ “Γεννηματάς” για τη διακοπή ρεύματος

Νέα ανακοίνωση της διοίκησης του ΓΝΘ “Γεννηματάς” για τη διακοπή ρεύματος

Μετά από καταγγελίες και τις ανακοινώσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε κατά την περασμένη Παρασκευή (11/12).

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφεται και από τον διοικητή του νοσοκομείου Γ. Κούτρα έχει ως εξής:

Σε απάντηση των ανακριβών και ανυπόστατων καταγγελιών που έλαβαν το φως της δημοσιότητας μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» την Παρασκευή στις 11-12-2020, και τις ανακοινώσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης παρατίθενται παρακάτω τα ακριβή γεγονότα σύμφωνα με τις έγγραφες αναφορές του Αναπληρωτή Συντονιστή Διευθυντή της ΜΕΘ, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του Προϊσταμένου Τεχνικής Υπηρεσίας της Οργανικής Μονάδας «Ο Άγιος Δημήτριος».

Αναλυτικά, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Διευθυντής της ΜΕΘ με έγγραφό του στο διοικητή αναφέρει τα κάτωθι:

« 1. Στις 11/12/2020, ως αρχαιότερος Διευθυντής ΕΣΥ της Κλινικής, αντικαθιστούσα την συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, Αντωνιάδου Ελένη, η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας.
Περίπου στις 15:00 την ίδια μέρα, ενώ πραγματοποιούσαμε με τους Γιατρούς της ΜΕΘ την καθιερωμένη μεσημβρινή επίσκεψη-συνάντηση εντός του χώρου της ΜΕΘ, συνέβη αιφνίδια διακοπή παροχής ρεύματος. Την ημέρα εκείνη στη ΜΕΘ νοσηλεύονταν 17 διασωληνωμένοι Covid-19 ασθενείς.
Άμεσα κινητοποίησα τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους της ΜΕΘ, Γιατρούς και Νοσηλευτές, επιπροσθέτως αυτών που βρίσκονταν ήδη εντός των χώρων νοσηλείας. Ζήτησα από όλους να προβούν επειγόντως στα κατωτέρω (τα οποία και έπραξαν ταχύτατα):

α) να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο να παραταθεί η διακοπή ρεύματος πέραν της διάρκειας λειτουργίας των εφεδρικών μπαταριών των αναπνευστήρων και των monitors
β) να εφαρμόσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (βλ. να φορέσουν όλα τα απαραίτητα για την περίσταση Μέσα Ατομικής Προστασίας-ΜΑΠ)
γ) να εισέλθουν στους χώρους νοσηλείας των ασθενών (και να παραμείνουν εκεί), ώστε, εφόσον παραστεί ανάγκη και για όσο αυτή η ανάγκη διαρκέσει, να παρίσταται δίπλα σε κάθε διασωληνωμένο ασθενή ένας Επαγγελματίας Υγείας για υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας με χρήση αυτοδιατεινόμενων ασκών (συσκευών Ambu, όπως αυτές ονομάζονται).

Με ιδιαίτερη έμφαση επισημαίνω ότι στην περίπτωση μας, αυτή της 11ης Δεκεμβρίου 2020, όπως προανέφερα, οι Ambu θα χρησιμοποιούνταν μόνο αν παρίστατο κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πράγμα το οποίο τελικά δεν συνέβη, καθώς δεν χρειάστηκε.

Η πιο πάνω διαδικασία, δηλαδή αυτή που θέτει σε ετοιμότητα το προσωπικό των ΜΕΘ με τις συσκευές Ambu, είναι μια αυτονόητη standard διαδικασία εγρήγορσης (ένας είδος συναγερμού) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και εκκινείται, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, και σε περιπτώσεις αιφνίδιας δυσλειτουργίας των αναπνευστήρων από ποικίλα αίτια (π.χ. διακοπή/μείωση παροχής οξυγόνου, διακοπή ρεύματος, δυσλειτουργία του ίδιου του αναπνευστήρα, κλπ.). Οι ασκοί αυτοί ήταν διαθέσιμοι και λειτουργούντες για όλους τους ασθενείς της ΜΕΘ και θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Περαιτέρω πρέπει να επισημανθεί ότι το προσωπικό των ΜΕΘ (και όπως αποδείχτηκε και της δικής μας ΜΕΘ), είναι απολύτως εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο με την ανωτέρω διαδικασία-συναγερμό, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίπλα σε κάθε ασθενή υπάρχει και μια Ambu υπό συνήθεις συνθήκες.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, προχώρησα άμεσα σε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της ΜΕΘ. Διαπιστώθηκε ότι από τους 17 λειτουργούντες αναπνευστήρες, οι 15 διέθεταν εφεδρική ενσωματωμένη μπαταρία (που λειτουργεί σε καταστάσεις διακοπής ρεύματος όπως αυτή της 11ης Δεκεμβρίου 2020), ενώ δύο εξ’ αυτών όχι.

Άμεσα αντικαταστάθηκαν από το προσωπικό της ΜΕΘ οι δύο αναπνευστήρες από άλλους που διέθεταν ενσωματωμένη μπαταρία χωρίς να υπάρξει πρόβλημα για τους συγκεκριμένους ασθενείς (προληπτική παρέμβαση).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τέσσερα monitors δεν διέθεταν ενσωματωμένες εφεδρικές μπαταρίες. Τα monitors αυτά αντικαταστάθηκαν άμεσα από άλλα που διέθεταν ενσωματωμένες εφεδρικές μπαταρίες (προληπτική παρέμβαση).

Μόλις διασφάλισα ότι η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο, υπενθύμισα αυτοπροσώπως στη Διοίκηση του Νοσοκομείου τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν σε ότι αφορά τις εφεδρικές μπαταρίες των αναπνευστήρων και των monitors (καθώς οι ενσωματωμένες αυτές μπαταρίες έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής). Έλαβα από εσάς τη διαβεβαίωση ότι έχετε ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί έγκαιρα η βλάβη.

Τελικώς, η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε πλήρως μετά από μια περίπου ώρα και δεν παρέστη ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης των ασθενών της ΜΕΘ με χρήση αυτοδιατεινόμενων ασκών (Ambu).

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, επιβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι σε κανέναν ασθενή δεν διεκόπη η αναπνευστική υποστήριξη καθόλη την διάρκεια διακοπής ρεύματος ούτε διαπιστώθηκε κάποιο άλλο πρόβλημα στην λειτουργία της ΜΕΘ.

Επίσης, επιβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι σε κανέναν ασθενή δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή διαφοροποίηση της κλινικής του εικόνας σε σχέση με εκείνη που προϋπήρχε της διακοπής ρεύματος, ούτε καταγράφηκε κίνδυνος για την ζωή του.

Με αφορμή το παρόν έγγραφο, θα ήθελα να τονίσω ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ κινήθηκε με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο προς την κατεύθυνση της πρόληψης και παρέμεινε συνεχώς δίπλα στους ασθενείς, έτοιμο να παράσχει τις υπηρεσίες του (όπως περιγράφηκαν πιο πάνω), αν και εφόσον προέκυπτε οποιοδήποτε ζήτημα, π.χ. διακοπή λειτουργίας αναπνευστήρα/monitor, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά.

Θα ήθελα, επίσης, να εξάρω την ψυχραιμία, το ομαδικό πνεύμα και την επαγγελματική ευσυνειδησία του προσωπικού της ΜΕΘ που ήταν παρόν κατά την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Τέλος, δράττομαι και της ευκαιρίας να ευχαριστήσω από καρδιάς το προσωπικό της Καρδιολογικής και της Παθολογικής Κλινικής καθώς και της Νοσηλευτικής υπηρεσίας που προσέτρεξαν αυτοβούλως θέτοντας αμέσως τις υπηρεσίες τους και την υλικοτεχνική υποδομή των Τμημάτων τους στη διάθεση των Covid-19 ασθενών της ΜΕΘ. Η αυθόρμητη και ταυτόχρονα συγκινητική αυτή αντίδραση του προσωπικού καταδεικνύει υψηλό επιστημονικό επίπεδο, συναδελφικό πνεύμα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς του Νοσοκομείου».

Με έγγραφη αναφορά επί του συμβάντος η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς προς το Διοικητή του Νοσοκομείου αναφέρει τα κάτωθι:

«Αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα, την διακοπή ρεύματος, όλη η ομάδα μου, η οποία αποτελείται από τους Νοσηλευτές και οι Ιατροί της ΜΕΘ, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ντυθήκαμε με τον προστατευτικό εξοπλισμό –ΜΑΠ για covid-19 και αντιδράσαμε γρήγορα, άμεσα και αποφασιστικά, ώστε ακόμα και σε περίπτωση που είχαμε μεγαλύτερη διάρκεια διακοπής ρεύματος να χρησιμοποιούσαμε άμεσα εναλλακτικές μεθόδους προστασίας της ζωής των ασθενών.

Λόγω της ώρας της αλλαγής της πρωινής βάρδιας, 14:50 μεσημβρινή, καθώς εισήλθαν και οι νοσηλευτές της επομένης, υπήρξε μία νοσηλεύτρια ανά ασθενή, 17 στον αριθμό, όσες και οι κλίνες της ΜΕΘ, υπό την καθοδήγησή μου.

Υπήρξε plan B, σχετικά με την οργάνωση για παροχή οξυγόνου με την χρήση μίας ambu σε κάθε ασθενή. Να τονίσω ότι δεν έγινε χρήση χειροκίνητης υποστήριξης, διότι όλοι οι αναπνευστήρες είχαν μπαταρίες των οποίων η διάρκειά ξεπερνά τη 1,5 ώρα. Εφεδρικοί αναπνευστήρες και monitor, υπήρχαν στο χώρο της ΜΕΘ, διατέθηκαν από το Αναισθησιολογικό τμήμα και τη στεφανιαία μονάδα, όπως και μπαλαντέζες.

Παθολόγοι και Καρδιολόγοι ήταν σε ετοιμότητα εκτός της ΜΕΘ. Υπήρξε σχέδιο επικοινωνίας μεταξύ μας.

Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε περίπου μετά από 1 ώρα και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την ζωή των 17 ασθενών.

Η ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης από το εξειδικευμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό της ΜΕΘ, καθώς και το Ιατρικό, στα πλαίσια του σχεδίου διαχείρισης κρίσης και του ομαδικού πνεύματος, μηδένισε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Υπήρξε προγραμματισμός, οργάνωση, ψυχραιμία και αποτελεσματικός συντονισμός όλων, της Διοίκησης, της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το Νοσοκομείο καθώς και η ΜΕΘ, μετά την αποκατάσταση της βλάβης, επανήλθε σε κανονικές συνθήκες πλήρους λειτουργίας».

Με έγγραφη αναφορά του προϊσταμένου Τεχνικής Υπηρεσίας της οργανικής μονάδας «Ο Άγιος Δημήτριος» προς το διοικητή του Νοσοκομείου αναφέρονται τα κάτωθι:

«Το τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου, έθεσε επιτυχώς σε δοκιμαστική λειτουργία την ηλεκτρογεννήτρια πριν την μεταφορά της στο Γ. Γεννηματάς, όπου δε χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία».

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε καμιά ανθρώπινη ζωή αφού η επέμβαση ήταν άμεση και είχαν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Και όλα αυτά χάρη στον καλό συντονισμό, οργάνωση , καθοδήγηση και ομαδικό πνεύμα του αναπληρωτή συντονιστή διευθυντή της ΜΕΘ και όλων των υπολοίπων ιατρών, της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και όλων των συμμετεχόντων νοσηλευτών καθώς και της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top