Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή (LIVE)

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή (LIVE)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή.

Νέα μέτρα στήριξης για την εργασία και την επιχειρηματικότητα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα στήριξης θα αφορούν το πρόγραμμα «Συν-εργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και μείωση της προκαταβολής φόρου, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δείτε LIVE

Η ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στην οποία απαντά ο Μητσοτάκης

Η επίκαιρη ερώτηση της κα Γεννηματά αφορά την οικονομία και την εργασία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζει ότι η «κρίση στην ελληνική οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις» καθώς οι προβλέψεις για την ύφεση είναι όλο και πιο δυσοίωνες.

Παραθέτοντας στοιχεία για μείωση των θέσεων εργασίας, η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία. Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως ήδη η ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, υπαρκτά».

Η ίδια καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει «με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα» και ρωτά τον πρωθυπουργό:

«Θα επιμείνετε στην πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας” που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους;
Θα επιμείνετε σε μια πολιτική που εκμεταλλεύεται την κρίση, για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα στην χώρα μας και να οδηγήσει σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης;»

Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων

Η κυβέρνηση υλοποιεί με απόλυτη προσήλωση, την στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία. Έτσι ανοίγει ακόμη περισσότερο την περίμετρο αυτών που θα αφορούν τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, τις εποχικές επιχειρήσεις και τις γεωγραφικές περιοχές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο χτύπημα από την επέλαση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες τις εξής δράσεις:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου που μπορεί να φτάνει έως 100%. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να έχει καταρρεύσει θα πληρώσουν μειωμένη ή ακόμα και μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2021. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με το πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων. Προκαταβολή φόρου στο 100% ,όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της απασχόλησης καθώς περιορίζεται το μισθολογικό κόστος και λειτουργεί ευεργετικά στην αγορά εργασίας.
  • Βελτιώσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Η απροθυμία των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του προγράμματος οδηγούν την κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις. Αυτές αφορούν την αύξηση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες πάνω από το 60% που είναι η σήμερα αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου το οποίο κανονικά λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Η κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων που εντάσσονται στη Συν-Εργασία θα ισχύει και για τον Αύγουστο ενδεχομένως και για το Σεπτέμβριο.
  • Νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και γεωγραφικών περιοχών. Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποία θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ