Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για διαχείριση όσων αφήνει πίσω της η «Μήδεια»

Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για διαχείριση όσων αφήνει πίσω της η «Μήδεια»

Νέα τεχνική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, στις 07.45 το πρωί στην Πολιτική Προστασία υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Θα λάβουν, επίσης, μέρος ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο σχεδιασμός των δράσεων του στρατού και της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, έγινε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, στην Πολιτική Προστασία και δόθηκαν επιτόπου οι εντολές και οι κατευθύνσεις για την άμεση υλοποίηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή της κυβέρνησης προς την Πολιτική Προστασία, να αναλάβει την ευθύνη του έργου αποκατάστασης των ζημιών.

Ειδικότερα, οι εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση που προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στην Αττική και η προφανής αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί λόγω των πρωτόγνωρων ζημιών που έχουν προκληθεί ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, οδήγησαν την κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Επαναπρογραμματισμός εμβολιασμών

Οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων θα γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με τη δέσμευση να καλύψει τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό, ειδικά αυτά που αφορούν τη δεύτερη δόση.

Τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα αξιοποιούνται μέσω του συστήματος αναπλήρωσης, ώστε να μην χαθούν δόσεις. Για τα νέα ραντεβού θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας. Σήμερα, Τετάρτη οι εμβολιασμοί στην Αττική θα ξεκινήσουν από τις 12.00 λόγω παγετού. Τα ραντεβού που ήταν προγραμματισμένα απο 8.00 εως 12.00 θα επαναπρογραμματιστούν.

Τηλεκπαίδευση και απουσίες

Για τα παιδιά που μένουν σε περιοχές όπου υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης -όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- δεν προσμετρώνται απουσίες στην τηλεκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες εξετάσεις εξ αποστάσεως χειμερινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, οι φοιτητές καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των Πανεπιστημίων, των Σχολών και των Τμημάτων τους.

Νέες βεβαιώσεις κίνησης για επαγγελματικούς λόγους

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε όλη τη χώρα, το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσης των νέων εντύπων Βεβαίωσης Κίνησης τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης, επεκτείνεται μέχρι τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου. Έως τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, το Σχέδιο Νόμου για την κρατική αρωγή δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ένα πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στήριξη σε όσες και όσους έχουν ανάγκη.

Έτσι, διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Θεσπίζεται επίσης διαδικασία συντονισμού των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Δημιουργούνται δε εξειδικευμένες υπηρεσιακές δομές, οι οποίες θα αναλάβουν τις διαδικασίες επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση ειδικών καθεστώτων και έκτακτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, καθώς και τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης ζημιών και στήριξης των πληγέντων.

Το πλαίσιο, αυτό αναπτύσσεται σε έξι βασικούς άξονες:

● 1ος. Ιδρύεται η Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή.

● 2ος. Αναδιαμορφώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλιστεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, να επιτευχθεί ο συντονισμός στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

● 3ος. Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας.

● 4ος. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμας κρατικής αρωγής, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

● 5ος. Παρέχεται δυνατότητα στις πληγείσες επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που προβλέπεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.

● 6ος. Δημιουργείται Ταμείο Κρατικής Αρωγής, το οποίο, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας, θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο θα είναι τα ποσά που εισπράττονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής. Την εποπτεία του Ταμείου αναλαμβάνει η Προεδρία της Κυβέρνησης.

Θεσπίζεται προκαταβολή σύνταξης

Με τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή ορίζονται οι προϋποθέσεις προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ σε όσους έχουν ήδη υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι την απονομή, αρχικά, της προσωρινής και τελικά της οριστικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι δικαιούχοι προβλέπεται να λάβουν το ποσό της προκαταβολής αφενός με γρήγορες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αφετέρου αναδρομικά από το χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται η απαγόρευση για δύο χρόνια των μετατάξεων, αποσπάσεων και άλλων μορφών μετακινήσεων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων.

Η κατάσταση ως προς τις ροές και τις δομές φιλοξενίας

Η εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί πλέον πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής.

Οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας συνέχισαν να κινούνται πολύ χαμηλά και τον Ιανουάριο του 2021. Συνεχίζεται το κλείσιμο δομών φιλοξενίας, καθώς επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου, ενώ γίνονται επιστροφές και μετεγκαταστάσεις. Μέσα σε 12 μήνες αποσυμφορήθηκαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έκλεισαν 57 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η σταθεροποίηση του πολύ χαμηλού ρυθμού αφίξεων (92% μείωση στις αφίξεις στα νησιά τον Ιανουάριο του 2021, 292 αφίξεις, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, 3.713 αφίξεις) ενισχύει την ολοένα και μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και των δομών της ενδοχώρας. Τον Ιανουάριο του 2020 ζούσαν στα νησιά του Αιγαίου 41.816 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ενώ πλέον διαμένουν 16.231.

Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα, το εθνικό σύστημα υποδοχής φιλοξενούσε τον περσινό Ιανουάριο 93.237 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ πλέον ζουν 64.259 στις δομές (ΚΥΤ, camp, διαμερίσματα) όλης της χώρας (μείωση 31%). Τον Ιανουάριο του 2021 στα ΚΥΤ των νησιών διέμεναν 13.553 αιτούντες άσυλο μειωμένοι κατά -65% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Για ακόμα ένα μήνα συνεχίστηκε το θετικό ισοζύγιο αφίξεων-αποχωρήσεων, καθώς έφτασαν στη χώρα 292 άτομα ενώ αναχώρησαν 513. Οι εκκρεμείς αποφάσεις Α και Β βαθμού αριθμούν τις 78.229 σε σχέση με τις 140.557 τον Ιανουάριο του 2020 (μείωση της τάξης του 44%).

Οι βασικές αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο της Ο.Κ.Ε.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση αναθεωρεί ριζικά τον Ιδρυτικό Νόμο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.). Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώθηκε κατόπιν συνεργασίας με την Ο.Κ.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να αποτελεί η Ο.Κ.Ε.ενεργό συνομιλητή και συνεργάτη, με σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συνεννόησης και σύγκλισης. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Διεύρυνση των θεματικών πεδίων αρμοδιότητας έκφρασης γνώμης από την Ο.Κ.Ε..

-Ρητή αναφορά σε αρμοδιότητες που αφορούν: (α) υποβολή προτάσεων για θέματα ίσης μεταχείρισης,(β) συμβολή της Ο.Κ.Ε. στον περιφερειακό – τοπικό κοινωνικό διάλογο, (γ) σύνταξη ετήσιων εκθέσεων και υποβολή τους στη Βουλή

-Σύντμηση του χρόνου ανταπόκρισης της Ο.Κ.Ε. (15-20 ημέρες, αντί για 30-45) για την έκδοση γνώμης, προκειμένου να μην καθυστερεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

-Εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Ο.Κ.Ε., με αναλυτική αναφορά των ρητών αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης και διαχείρισής της.

-Υποχρέωση δημοσίευσης προϋπολογισμού και απολογισμού στον ιστότοπο της Ο.Κ.Ε. για την προώθηση της διαφάνειας και λογοδοσίας του θεσμού.

-Πρόβλεψη -για πρώτη φορά- της κατάρτισης Οργανισμού της Ο.Κ.Ε. με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο να διασφαλιστεί η οργανωτική δομή, η στελεχιακή επάρκεια και η λειτουργική δυναμική του θεσμού.

Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου διενεργείται μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr/minfin/ και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top