Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις και απαντήσεις από ενώσεις καταναλωτών

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις και απαντήσεις από ενώσεις καταναλωτών

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Σε αβεβαιότητα βρίσκονται οι καταναλωτές μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ρεύματος, αφού καλούνται να επιλέξουν τιμολόγιο χωρίς, όμως, να γνωρίζουν ακριβώς ποια θα είναι η τιμή μονάδας την οποία θα κληθούν να πληρώσουν μήνες μετά. Οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και στρεβλώσεις που καθιστούν αδύνατη μια ασφαλή επιλογή. Το GRTimes προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα με τη βοήθεια ενώσεων καταναλωτών.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα χρώματα», τονίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης Νίκος Τσεμπερλίδης, «αλλά η έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης πριν ο καταναλωτής υπογράψει τη σύμβαση», εξηγεί. «Πώς θα αποφασίσω να πάω σε έναν λογαριασμό από το χρώμα και θα τον δω όταν τον πάρω μετά από ένα δυο μήνες, ενώ το κυρίαρχο στοιχείο για να πάρω μια απόφαση είναι η προσυμβατική ενημέρωση και η σύμβαση που θα υπογράψω; Άρα εδώ έχουμε ένα τρομακτικό έλλειμμα το οποίο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα», προειδοποιεί ο κ. Τσεμπερλίδης. Ο ίδιος θεωρεί λάθος ότι η πολιτεία δημιούργησε ένα νομοσχέδιο χωρίς να διαβουλευτεί με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Πόσο σταθερά είναι τα σταθερά «μπλε» τιμολόγια;

Όπως σημειώνει ο κ. Τσεμπερλίδης, ακόμα και το σταθερό «μπλε» τιμολόγιο εγγυάται μια σταθερή τιμή για 12 μήνες. «Θα μας δίνουν τιμή στα σταθερά ανά πρώτη του μηνός και μετά από δυο μήνες, όταν θα ολοκληρώνεται η διαδικασία θα έχει απολογιστικά επιπλέον χρεώσεις», τονίζει.

«Το μπλε τιμολόγιο έχει σταθερή τιμή και σταθερή διάρκεια», λέει ο εκπρόσωπος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γεωργιάδης. «Η τιμή όμως της κιλοβατώρας θα είναι πιο ακριβή σε σχέση με το κυμαινόμενο», εξηγεί.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, τα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που συνδέονται με την τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ωστόσο τα όρια, υπογραμμίζει ο κ. Τσεμπερλίδης, τα λεγόμενα L_u, είναι άγνωστα με αποτέλεσμα εν τέλει να υπάρχει και πάλι κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα προειδοποιεί πως τον τελευταίο καιρό πολλές εταιρίες έχουν επιδοθεί σε σαφάρι πωλήσεων προτείνοντας τιμές ακόμα και χαμηλότερες του κόστους.

«Είναι το τυράκι στη φάκα», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης. «Εν τέλει ο καταναλωτής θα υπογράψει ένα συμβόλαιο, το οποίο δεν θα έχει δει και το οποίο θα έχει και ρήτρες αποχώρησης», προειδοποιεί. «Ο καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να ενημερωθεί πλήρως σε ένα δισέλιδο», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Τι συμβαίνει με το πράσινο τιμολόγιο;

Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης αν ο καταναλωτής έχει κάποιο συμβόλαιο που έχει λήξει ή δεν προβεί σε νέο συμβόλαιο αυτόματα θα υπαχθεί στο πράσινο τιμολόγιο. «Δεν σημαίνει πως θα είναι δυσμενέστερο για τον καταναλωτή», διευκρινίζει ο κ. Γεωργιάδης. Στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται κάθε μήνα. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του e-katanalotis.gov.gr και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα πράσινα τιμολόγια όλων των παρόχων και εκεί ο καταναλωτής θα μπορεί να δει συνοπτικά όλα τα στοιχεία και να επιλέξει.

Τι συμβαίνει με το κίτρινο τιμολόγιο;

«Στο κίτρινο τιμολόγιο οι πάροχοι θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και επιθετικές μορφές μάρκετινγκ, να δώσουν μεγάλες προσφορές, απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές γιατί στην κυμαινόμενη χρέωση κανείς δεν εγγυάται την τιμή», υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης και τους καλεί να προσέχουν ιδιαίτερα τις παραπλανητικές διαφημίσεις γιατί κάτι που είναι φθηνό τον Δεκέμβριο, μπορεί να στοιχήσει ακριβά μόλις έναν ή δύο μήνες μετά.

Γιατί αργεί η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών»

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, φαίνεται πως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα μπορούσε να καταστήσει τα πράγματα πιο διαυγή. Παράλληλα οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούσαν να καθοδηγούν τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές τις ώρες που η παραγωγή ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι φθηνότερη. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν το έργο να κόλλησε και να καθυστερεί εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων.

Ποιο τιμολόγιο ρεύματος είναι το καλύτερο;

Δυστυχώς, από τα έως τώρα δεδομένα, η ανασφάλεια επικρατεί. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως η τιμή της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ώστε να αποφανθεί τι είναι καλύτερο. Το μόνο σίγουρο είναι η παροιμιώδης πλέον ρήση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι είναι το νέο πράσινο τιμολόγιο-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

ΥΠΕΝ: Αισιοδοξία για την πορεία των τιμών του ρεύματος- Από 1ης Ιανουαρίου το νέο «πράσινο» τιμολόγιο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top