Νέες αντιδράσεις για τις προκάτ αίθουσες από τον Σύλλογο Γονέων του 90ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης

Νέες αντιδράσεις για τις προκάτ αίθουσες από τον Σύλλογο Γονέων του 90ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ανάστατα δηλώνουν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης προκάτ αιθουσών, στην αυλή του σχολείου. Τι απαντά μέσω του GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Για καταστροφή και μείωση του ζωτικού χώρου της αυλής του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ώστε να τοποθετηθούν προκάτ αίθουσες για την κάλυψη αναγκών της υποχρεωτικής πλέον δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, κάνουν λόγο τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγουν νομικά.

Σε ανακοίνωση τους (βλέπε τέλος του άρθρου) επισημαίνουν ότι εν μέσω πανδημίας και ενώ έχουν περάσει 3,5 χρόνια από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι δήμοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν στέγη για την προσχολική εκπαίδευση, “ο δήμος Θεσσαλονίκης καταστρέφει σχολικές αυλές τοποθετώντας πρόχειρες κατασκευές, κλείνοντας βιαίως με αυτόν τον τρόπο, ζωτικό χώρο άθλησης και υγιούς ανάπτυξης μικρών παιδιών”.

Αφού αναφέρονται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παιδιά θα κάνουν μάθημα στα προκάτ, τονίζουν ότι το σχολείο τους είναι ήδη «υπερφορτωμένο» με πλεονάζοντα παιδάκια, κατά παρέκκλιση του νόμου ως προς το κτιριακό του εμβαδόν, αλλά και κόντρα στον όποιο κανόνα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω Covid-19. «Και τώρα αντί να αραιώσουν τα συνωστισμένα νήπια και μαθητές, επιλέχθηκε να έρθουν και άλλα, επιπλέον παιδάκια, να συνωστιστούν αφόρητα σε ΠΡΟΚΑΤ, να σμικρύνει η αυλή για όλα αυτά τα παιδιά, να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ τα ΓΗΠΕΔΑ της, να χαθεί κι άλλος ζωτικός χώρος στην πόλη μας. ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει» λένε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμά με δηλώσεις του στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Πετρίδης τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει το σχολείο θα μεγαλώσουν καθώς η αυλή – με τις εργασίες για την τοποθέτηση των προκάτ που άρχισαν τα τελευταία 24ωρα – γίνεται μικρότερη για περισσότερα παιδιά, ενώ οι είσοδοι-έξοδοι δυσκολεύουν και αναμένεται να δημιουργείται συνωστισμός κατά την έναρξη και λήξη των μαθημάτων.

«Ήδη ξεκινήσαμε να κινούμαστε νομικά και έχουμε απευθυνθεί σε δικηγόρο για να δούμε τι θα γίνει, ποιες διαδικασίες αναστολής μπορούμε να κινήσουμε» ανέφερε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε ότι με βάση έγγραφα και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα τετραγωνικά μέτρα δεν φτάνουν για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο που ήδη βρίσκονται εκεί και πως έπρεπε να φτιαχτεί νέο κτίριο για να αραιώσουν οι μαθητές και σήμερα αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, γίνεται πολύ χειρότερη.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή των προκάτ, τα οποία όπως είπε δεν θα είναι μόνο για μια χρονιά, αλλά θα μείνουν.

Οι γονείς απευθύνουν έκκληση προς τον Δήμο, λέγοντας χαρακτηριστικά να σταματήσει «αυτή η βάρβαρη και ανθυγιεινή αντιμετώπιση της σχολικής στέγης για κάποια παιδιά» επισημαίνοντας ότι είναι σε απόγνωση.

Τι απαντά η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου

Μιλώντας στο GRTimes.gr, η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τον σύλλογο Γονέων έγκαιρα, πως αντί για πέντε αίθουσες θα εγκαθίσταντο τελικά μόνο δύο και ότι οι εργασίες δεν θα γινόντουσαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, για να μη διαταραχθεί η λειτουργία του σχολείου, αλλά κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, όπως και έγινε.

«Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε. Ήταν να μπουν πέντε αίθουσες και θα βάλουμε μόνο δύο. Συμφωνούμε ότι δεν είναι η ιδανικότερη λύση, αλλά δυστυχώς είναι η μόνη. Είναι μονόδρομος, διαφορετικά 36 νήπια θα μείνουν χωρίς στέγη» επισήμανε η κα. Κοσμοπούλου, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση ώστε οι νέοι μαθητές να χρησιμοποιούν τη δεύτερη είσοδο-έξοδο και να προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες διαλλείματος.

Έκανε επίσης γνωστό ότι ήδη, στις αυλές άλλων τεσσάρων σχολείων έχουν εγκατασταθεί συνολικά έξι αίθουσες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σχετικά με το 90ο Δημοτικό, είπε ακόμη ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα φροντίσει ώστε τα προκάτ να χωροθετηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πως εξετάζεται ένα αίτημα να γίνει μια μετατόπιση τους, το οποίο εξετάζεται, διαβεβαιώνοντας πως αν μπορεί να γίνει τεχνικά, τότε θα ικανοποιηθεί.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάθε δυνατό διάλογο μαζί τους, ως προς την αλλαγή της χωροθέτησης» επανέλαβε καταλήγοντας η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 90ου Δημοτικού, έχει ως εξής:

ΚΛΕΙΝΕΙ τελικά ζωτικός χώρος, ΑΥΛΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ 90ού Δημοτικού Σχολείου, σχολείου του μεγάλου Δήμου της Θεσσαλονίκης για να τοποθετηθεί ΠΡΟΚΑΤ εν μέσω πανδημίας COVID -19. Κάλεσμα σε δράσεις. Θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

ΟΧΙ δεν έχει γίνει σεισμός ή πλημμύρες ή άλλη φυσική καταστροφή. Ο Δήμος μας είναι αυτός που ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ την αυλή σχολείου του!!! ΟΧΙ δεν προέκυψε έκτακτη ανάγκη. Θα στεγαστούν προνηπιάκια και νηπιάκια 4 και 5 ετών, γιατί εδώ και 3,5 χρόνια ο Δήμος μας δεν κατάφερε να τους φτιάξει ή να τους βρει σταθερή Σχολική Στέγη.

Η προηγούμενη δεν κατάφερε να φτιάξει την απαραίτητη σχολική στέγη και η νυν Δημοτική Αρχή δυστυχώς ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ σχολικές ΑΥΛΕΣ, τοποθετώντας πρόχειρες ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, κλείνοντας βιαίως έτσι ζωτικό χώρο άθλησης και υγιούς ανάπτυξης των μικρών παιδιών και δημοτών της. Οι αυλές χρησιμοποιούνται για διάλειμμα αλλά και το απόγευμα ανοίγουν για όλα τα παιδιά της γειτονιάς για άθληση και παιχνίδι. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. Όλο αυτό σε συνεργασία και σύμφωνη γνώμη με το Υπουργείο Παιδείας και τις τοπικές του Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Περιφερειακής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι λένε ότι δεν είναι σωστή η λύση των Προκάτ, αυτοπαρουσιάζονται όλοι απλώς ως εκτελεστικά όργανα των άλλων και αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Αναρωτιόμαστε γιατί το αυτονόητο χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να γίνει κατανοητό. ΚΑΝΕΝΑΣ γονέας και κανένας ΔΗΜΟΤΗΣ δεν επιθυμεί το παιδί του να κάνει μάθημα σε ΠΡΟΚΑΤ. Κανένας δεν επιθυμεί το παιδί του 4 και 5 χρόνων χειμώνα καλοκαίρι να περνάει ώρες σε πλαστικό/ αλουμινένιο κουτάκι που τρίζει, που ο ήλιος το καίει, που το aircodition το «χτυπάει» και στεγνώνει την ατμόσφαιρα, που θα μεγαλώνει υπό συνθήκες «σεισμόπληκτου» χωρίς να έχει γίνει σεισμός.

Και μάλιστα ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Το σχολείο είναι ήδη υπερφορτωμένο με πλεονάζοντα παιδάκια αφού ήδη συστεγάζει παιδάκια δημοτικού και νηπιαγωγείου, κατά παρέκκλιση του νόμου ως προς το κτιριακό του εμβαδόν αλλά και κόντρα στον όποιο κανόνα Υγιεινής και Ασφάλειας εν μέσω COVID – 19. Και τώρα αντί να αραιώσουν τα συνωστισμένα νήπια και μαθητές, επιλέχθηκε να έρθουν και άλλα, επιπλέον παιδάκια, να συνωστιστούν αφόρητα σε ΠΡΟΚΑΤ, να σμικρύνει η αυλή για όλα αυτά τα παιδιά, να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ τα ΓΗΠΕΔΑ της, να χαθεί κι άλλος ζωτικός χώρος στην πόλη μας. ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει.

ΦΤΙΑΧΝΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΩ!!! Μαζί σας σε αυτή την κατεύθυνση. Θα σας στηρίξουμε!!

Ο Δήμαρχός μας, δε μας δέχτηκε ποτέ να συζητήσουμε μαζί του πάνω από 1 χρόνο τώρα που το ζητάμε. Προεκλογικά μας υποσχόταν, στους δημότες, «ΚΑΝΕΝΑ παιδί στα ΠΡΟΚΑΤ». Πιστέψαμε ότι ήταν ειλικρινής και αληθής ο λόγος του. Προφανώς και γνώριζε αυτό που έταζε καθότι πάνω από δεκαετία βρίσκεται σε καίριες θέσεις στο Δήμο. Ο νόμος για υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση με τον οποίο συμφωνούμε απόλυτα όλοι μας, υπάρχει από τον Μάρτιο του 2018ΔΕΝ αναφέρεται σε καταστροφές αυλών, χώρων άθλησης και σε ΠΡΟΚΑΤ αλλά προφανώς σε σύγχρονη σχολική στέγη και εκπαίδευση. Πριν 2 χρόνια είχαμε εκλογές αλλά ο νόμος προυπήρχε 15 μήνες πριν τις εκλογές. Τα τελευταία 2 χρόνια, η νέα Δημοτική Αρχή εκφράζει ανικανότητα στέγασης προνηπίων και νηπίων σε σχολεία ή μισθωμένες, χτισμένες, στιβαρές, ασφαλείς , στέρεες κτλ αίθουσες. Αντίθετα επιδεικνύει ετοιμότητα σε ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ για ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!

ΓΙΑΤΙ; Ποιος δημότης ΣΥΜΦΩΝΕΙ στην καταστροφή αυλής και γηπέδων τους; ΓΙΑΤΙ δεν υλοποιείται η από 3,5 χρόνια νομοθεσία για δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε ανθρώπινες, σύγχρονες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς αίθουσες αλλά αντί αυτού σε ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΓΙΑ την ΨΥΧΗ και το ΣΩΜΑ των ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΕΚΚΛΙΣΗ προς το Δήμο να σταματήσει αυτή η βάρβαρη και ανθυγιεινή αντιμετώπιση της σχολικής στέγης για κάποια παιδιά.

Είμαστε σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ. Πόσα άλλα έγγραφα και επικοινωνίες να στείλουμε για το αυτονόητο. Ποτέ η λύση δεν είναι μία.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ!!! ΑΚΟΥΣΤΕ και ΕΜΑΣ!!! Μη βάλετε kibo και συνωστίζονται παιδάκια εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!! Κινδυνεύουν!!!

Με εκτίμηση,

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ