Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Νέα ανάρτηση «βόμβα» από τον Γρηγόρη Λέων για την ασφυξία

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Νέα ανάρτηση «βόμβα» από τον Γρηγόρη Λέων για την ασφυξία

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων επανερχόμενος σήμερα στην πιθανότητα ο θάνατος των παιδιών στην Πάτρα να προήλθαν από ασφυξία.

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος των ιατροδικαστών Ελλάδας αναφέρει: «Ας πάρουμε την υπόθεση ότι ένας παππούς πάσχει (στην καρδιά) από στεφανιαία νόσο, αν κάποιος πάει και του αποφράξει τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών (μύτη, στόμα) ο παππούς πεθαίνει από ασφυξία και όχι από στεφανιαία νόσο. Επειδή ο παππούς δεν έχει και πολλές δυνάμεις για να αντισταθεί πιθανά ο ιατροδικαστής να βρει λίγα έως καθόλου σημάδια βίας.

Μια αντίστοιχη βιβλιογραφία ιατροδικαστικής για τα παιδιά μας λέει: «το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια». Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή «λύση βλεννογόνου» ή κάποιες μικροεκδορές. Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο. Τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, «αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας» νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό”.

Μία σημαντική ανάρτηση έκανε και χθες ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων για την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Ο κ. Λέων, κοινοποίησε σε ανάρτησή του στο facebook ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο.

«Διαβάζω σε έκθεση: “Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων», έγραψε ο Γρηγόρης Λέων και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας βλέπουν σιγά-σιγά οι καταθέσεις που συλλέγει το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών από το σχολικό περιβάλλον του 26ου Δημοτικού Πάτρας, όπου φοιτούσε η 9χρονη Τζωρτζίνα, το τρίτο αδικοχαμένο παιδί της οικογένειας. «Ηταν το πιο χαρούμενο παιδάκι του σχολείου. Θυμόμαστε όλοι τα παιχνίδια του, τα γέλια του, η Τζωρτζίνα μας, πόσο μας λείπει…» λέει χαρακτηριστικά η μαρτυρία που επικαλείται η ιστοσελίδα pelop.gr. Όπως μεταφέρει το τοπικό μέσο, όλοι είχαν συγκλονιστεί από τον θάνατο της Μαλένας το 2019.

Στο σχολείο θυμούνται, μάλιστα, την ημέρα κατά την οποία η Τζωρτζίνα τους ανακοίνωσε πως η μαμά της ήταν έγκυος στην Ιριδα. «Θα κάνει την αδελφούλα μου» έλεγε σε όλους η μικρή. Στο σχολείο την πήγαινε συνήθως η μητέρα της, καθώς ο πατέρας της είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Κάπως έτσι κυλούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες μέχρι που η μικρή Τζωρτζίνα δεν ξαναπήγε στο σχολείο καθώς αρχικά νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο, στη συνέχεια στο νοσοκομείο στο Ρίο πριν τελικά να καταλήξει στην Αθήνα.

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Στην πόλη το Ανθρωποκτονιών – Ποιοι κλήθηκαν να καταθέσουν πρώτοι

Το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών βρίσκεται ήδη στην πόλη της Πάτρας και έχει στείλει ειδοποιήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να καταθέσουν. Στη συνέχεια θα καταθέσει η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν συγγενείς και το τελευταίο το ζευγάρι, σύμφωνα με το STAR.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και επικεφαλής της άτυπης επιτροπής των ιατροδικαστών για τους θανάτους των τριών παιδιών Νίκος Καρακούκης ανέφερε στο STAR πως «δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Πέραν τούτου όταν καταλήξουμε θα βγει η αιτία θανάτου. Εγώ έχω την άποψη μετά από 30 χρόνια που έχω υπηρετήσει στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες πως για να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση θα πρέπει να οριστούν δύο άτομα που θα εξετάσουν και τους τρεις φακέλους».

«Μακροσκοπικά πρέπει να ελεγχθούν όλες οι εκθέσεις. Αν υπήρχε μία σύμπτωση απόψεων δεν θα υπήρχε θέμα ελέγχου. Εδώ επειδή δεν υπάρχει μακροσκοπικά πρέπει να ελεγθούν όλες οι εκθέσεις και πρέπει να ελεγχθούν από δύο άτομα, ιατρικοί φάκελοι, ιατροδικαστικές εκθέσεις, φωτογραφίες, όλα τα επιστημονικά δεδομένα για να καταλήξει κάποιος σε ένα συμπέρασμα. Δεν μπορώ να δώσω χρονικό ορίζοντα. Έχουμε ξεκινήσει την έρευνα και επαναλαμβάνω πως θα προκύψει αιτία θανάτου. Σίγουρα θα βγει αιτία θανάτου» ανέφερε ο κ. Καρακούκης.

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Η ανάρτηση-βόμβα από τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων

Πάτρα: Οργισμένη ανακοίνωση της οικογένειας για τους «αυτόκλητους ειδήμονες»

Πάτρα: Νέες μαρτυρίες για τη μητέρα των παιδιών – «Εξουσιαστική και επιθετική» (VIDEO)

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τί λέει η μητέρα για τις εκδορές στη Μαλένα – Η «προφητική» ζωγραφιά της Τζωρτζίνας (VIDEO)

“Λύνει τη σιωπή του” ο παππούς των 3 νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα (VIDEO)

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Μαρτυρία για την κηδεία της Τζωρτζίνας – «Μας έκαναν εντύπωση τα σημάδια στο μάγουλό της» (VIDEO)

Α. Κούγιας για τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έβλαψε τα κοριτσάκια της

Πάτρα: «Στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου για την Μαλένα και την Ίριδα» (VIDEO) 

Πάτρα-Κατερινόπουλος: Να απαντήσει το γραφείο κηδειών – Ποιος ζήτησε να κρυφτούν οι μώλωπες (VIDEO)

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Απ. Λύτρας: «Η μητέρα ήθελε να χωρίσει» (VIDEO)

Πάτρα: Κοινές αλλοιώσεις από έλλειψη οξυγόνου σε Μαλένα και Ίριδα – Τί είδαν οι ιατροδικαστές (VIDEO)

Πάτρα-Νεκρά παιδιά: Νέος δικηγόρος αναλαμβάνει την οικογένεια (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top