Νέος πρόεδρος του ΟΔΑΠ ο Σταύρος Κωνσταντινίδης

Νέος πρόεδρος του ΟΔΑΠ ο Σταύρος Κωνσταντινίδης

Ο Θεσσαλονικιός, πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης αναλαμβάνει νέος πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Πρόκειται για το πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης έχοντας  πλούσια εμπειρία σε επιτελικές θέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνει τον Οργανισμό σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξωστρέφεια της χώρας, την οποία φιλοδοξεί να υπηρετήσει μαζί με το rebranding των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με γνώμονα την υψηλή αισθητική και τα νέα, ψηφιακά μέσα.

Ο Ο.Δ.Α.Π. αποτελεί το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο του υπουργείου Πολιτισμού καθώς διαχειρίζεται όλα τα έσοδα από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Μεταξύ των στόχων του είναι:

-Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων.

– Η αύξηση των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τις επισκέψεις στους άνω χώρους, την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

– Η διάθεση των οικονομικών πόρων για την υποστήριξη πολιτικής για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.

– Η απαλλοτρίωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή η εξαγορά ή η στέρηση χρήσης ακινήτων για αρχαιολογικούς σκοπούς.

– Η ασφάλεια, συντήρηση, διαμόρφωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων, των μνημείων και των μουσείων.

– Η προβολή της πολιτιστικής πολιτικής, η δημοσιοποίηση και ανάδειξη των κινητών και ακίνητων μνημείων και του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και των μουσείων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.

– Η δημιουργία εκδόσεων και η αναβάθμιση διαδικτυακών ή φυσικών πωλητηρίων εντός και εκτός αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε επιλεγμένα σημεία της Επικράτειας, καθώς και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο protothema.gr, o κ. Κωνσταντινίδης περιέγραψε τους στόχους και τις προτεραιότητές του, περιγράφοντας τον πολιτισμό ως «διακύβευμα εθνικό και μεταρρυθμιστικό».

«Είναι μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη προσωπική συγκίνηση, η ανάθεση της διοίκησης του ΟΔΑΠ του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού βραχίονα του υπουργείου Πολιτισμού. Η πολιτεία μου εμπιστεύεται για δεύτερη φορά μία τόσο νευραλγική και εθνική αποστολή. Πριν χρόνια μου ανέθεσε να διοικήσω τα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία προετοίμασα και παρέδωσα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» δήλωσε αρχικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Ως επικεφαλής του ΟΔΑΠ, καλούμαι σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ιστορικών τόπων.  Το διακύβευμα είναι εθνικό και μεταρρυθμιστικό. Είναι ο πολιτισμός. Είναι υπερκομματικό. Η Ελλάδα είναι ο πολλαπλά σημαινόμενος ¨αρχαιολογικός τόπος¨ της Ευρώπης και του κόσμου» πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε επίσης ότι: «Στοίχημά μας η πράσινη μετάβαση, τα έργα εκσυγχρονισμού, η προσπελασιμότητα, η ελκυστικότητα και η υψηλή ποιότητα για όλους τους επισκέπτες, η προβολή και ανάδειξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μοντέρνα museum shop, σύγχρονα e- shop με πρόσβαση απ’ όλο τον κόσμο, ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο των μοναδικών εκμαγείων – πιστών αντιγράφων των γλυπτών, και έργων τέχνης μας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top