Νίκος Θωμαΐδης: Κορύφωση με 3.500 κρούσματα μέχρι τέλος Οκτωβρίου (VIDEO)

Νίκος Θωμαΐδης: Κορύφωση με 3.500 κρούσματα μέχρι τέλος Οκτωβρίου (VIDEO)

«Η εικόνα από τα λύματα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, όπως παρουσιάζεται από τις πρόσφατες μετρήσεις. Η εικόνα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων ποικίλλει. Ουσιαστικά, οι περισσότερες περιοχές δείχνουν αύξηση, με την Λάρισα και το Ρέθυμνο να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη», σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Έχει μεγάλη σημασία και η αφετηρία του ιικού φορτίου, αλλά η απότομη διασπορά είναι πολύ συνηθισμένη, συνήθως έτσι συμβαίνει. «Και στην Αθήνα παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, δείχνει περίπου 500 θετικά κρούσματα από τις συσχετίσεις που έχουμε κάνει όλο τον προηγούμενο χρόνο». Επιπλέον, τα στελέχη Άλφα και Δέλτα αναπτύσσουν μεγάλο ιικό φορτίο. Ακόμα και σε εμβολιασμένους μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο στους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιο.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς από τα λύματα είναι 5 ημέρες πιο μπροστά όσο αφορά τα θετικά κρούσματα και 7-8 ημέρες για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι που τρέχουν τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μοντέλα με βάση αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την εκτίμηση ότι προς το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε την κορύφωση του κύματος, που μπορεί να δώσει περίπου 3500 κρούσματα ημερησίως», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

Προσέθεσε ότι με βάση την προηγούμενη εικόνα αυτό ακούγεται φυσιολογικό καθώς και ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων έχει να κάνει και με τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.

Αναφορικά με την πιθανότητα να ξαναζήσουμε lockdown, ο κ. Θωμαΐδης, υπογράμμισε ότι διαχρονικά έχει φανεί πως τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και γι’ αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη να υπάρξει ξανά λοκντάουν, εκτός αν γίνει κάτι τραγικό που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

«Ωστόσο καλό είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός, για να μπορούν και οι επιχειρήσεις να προσφέρουν στους εμβολιασμένους αυτά που τους είχαν απαγορευθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα μέτρο στις συναντήσεις των εμβολιασμένων, ούτε καν μάσκες. Νομίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Χωρίς αυτό να είναι τιμωρητικό. Δεν είναι σωστό να τιμωρείς κάποιον που δεν έχει κάνει κάτι, είναι καλό να διευκολύνεις κάποιον που έχει κάνει κάτι. Και βοηθιούνται και αυτοί που μπορούν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθουν σε μια κανονικότητα και να μπορέσουν να εργαστούν φυσιολογικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες, ο κ. Θωμαΐδης τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας πως πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να μεταδώσουν, που είναι το υπόστρωμα για μια επόμενη μετάλλαξη και συνέχιση της πανδημίας, είναι επίσης ότι καθώς νοσούν περισσότερα άτομα, αφαιρούν κλίνες από άλλους ασθενείς. «Όλο αυτό είναι μια συνολική ευθύνη, μια συλλογικότητα που λείπει από την σκέψη ότι δεν εμβολιάζομαι επειδή μου το επιβάλλει κάποιος», είπε καταλήγοντας.

Όσο αφορά στις μετρήσεις ψυχοτρόπων ουσιών στα λύματα που έχουν γίνει ως και τον Ιούνιο, έδειξαν το καλοκαίρι μια σταθεροποίηση σε αυτές τις ουσίες. Η κατάσταση μέχρι τότε, ειδικά τον περασμένο Μάρτιο, είχε δείξει την μεγαλύτερη χρήση αντικαταθλιπτικών τα τελευταία χρόνια, τα αγχολυτικά επίσης είχαν αυξηθεί σημαντικά από τον περσινό Οκτώβριο- Νοέμβριο. Ωστόσο φαίνεται να ομαλοποιείται αυτή η εικόνα.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top