Νοσ. Γεννηματάς: “Πόλεμος” ανακοινώσεων για τη διακοπή ρεύματος

Νοσ. Γεννηματάς: “Πόλεμος” ανακοινώσεων για τη διακοπή ρεύματος

Η διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε την Παρασκευή (11/12) στο Γενικό Νοσοκομείο Γεννηματάς για περισσότερο από μία ώρα, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του διοικητή του ΓΝΘ, Γιώργου Κούτρα, όσο και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών που εξέδωσαν ανακοινώσεις με διαφορετικές εξηγήσεις αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη. 

Συγκεκριμένα στη δική του ανακοίνωση, ο διοικητής του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι “η διοίκηση και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου κινητοποιήθηκε άμεσα και με τη συνδρομή της ΔΕΗ της εταιρείας συντήρησης των υποσταθμών, των τεχνικών του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” των τεχνικών από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” απεκατέστησαν τη βλάβη και έγινε επαναφορά του ρεύματος”. 

Επίσης, ο Γ. Κούτρας υπογραμμίζει ότι “τεχνική συνδρομή ζητήθηκε τόσο από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” που μετέφερε και έθεσε σε άμεση ετοιμότητα φορητή γεννήτρια για τη ΜΕΘ, που όμως δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία, αλλά και από το 424 ΓΣΝΕ που προσφέρθηκε να βοηθήσει με τους τεχνικούς του και τον ανάλογο εξοπλισμό αλλά και από ιδιώτες τεχνικούς”. 

Ενώ σχετικά με το αν κινδύνεψαν ζωές από τη διακοπή κυρίως από ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου, ο διοικητής του “Γεννηματάς” σημειώνει ότι “σε καμιά περίπτωση δεν κινδύνεψε καμιά ανθρώπινη ζωή αφού η επέμβαση ήταν άμεση και είχαν ληφθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα” ενώ συμπληρώνει πως “δεν χρειάστηκε -όπως αναπαράχθηκε από πολλά μέσα – η χειροκίνητη υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και παροχής Οξυγόνου με τη χρήση ασκού, αν και υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία και οργάνωση από τη νοσηλευτική υπηρεσία”. 

“Υπήρξε οργάνωση για υποστήριξη των ασθενών με μηχανικό αερισμό για πολύ περισσότερο χρόνο αφού προνόησαν οι υπηρεσίες και μετέφεραν εφεδρικούς αναπνευστήρες και monitors από την καρδιολογική μονάδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους όσους συνέβαλαν να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα” καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΓΝΘ Γεννηματάς. 

Διαφορετική ανακοίνωση από την ΕΝΙΘ

Στη δική της ανακοίνωση για το ίδιο περιστατικό, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών περιγράφει την κατάσταση διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 12 από τους 17 ασθενείς που χρησιμοποιούν αναπνευστήρα κινδύνεψαν άμεσα καθώς αυτοί σταμάτησαν να λειτουργούν και συμπληρώνει ότι “το να μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς ρεύμα έστω και για δέκα λεπτά, αποτελεί μια θανατηφόρο συνθήκη και αυτό διότι πολλές κρίσιμες υποδομές του νοσοκομείου αλλά και πολλές κρίσιμες συσκευές για τη ζωή των ασθενών, εξαρτώνται από το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι αναπνευστήρες αποτελούν ζωτικό κομμάτι της θεραπείας για την πνευμονία από covid-19”.

Επίσης οι Νοσοκομειακοί Γιατροί προσθέτουν ότι “σε πολλούς από τους αρρώστους στη ΜΕΘ χορηγούνται ενδοφλεβίως φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν ή στηρίζουν ζωτικές λειτουργίες. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με ηλεκτρονικές αντλίες, οι οποίες εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολύ μεγάλη δοσολογική ακρίβεια (σε επίπεδο χιλιοστόλιτρου) αλλά και την ασφάλεια χορήγησης. Όλες οι παραπάνω συσκευές (αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες) δουλεύουν αυτονόητα με ηλεκτρικό ρεύμα”. 

Και συμπληρώνουν στην ανακοίνωση ότι “μια στιγμιαία διακοπή ρεύματος σε μια ΜΕΘ, είναι πολύ επικίνδυνο γεγονός γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες όπως πτώση/κάψιμο ασφαλειών, κάψιμο ηλεκτρικών κυκλωμάτων, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες. Αυτονοήτως, μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος σε ΜΕΘ, είναι πολλαπλάσια επικίνδυνη και συνιστά μια θανατηφόρο κατάσταση για τους ασθενείς στη ΜΕΘ”. 

Ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΘ εξηγούνται ακριβώς ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας “που πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις ΜΕΘ, όλων των νοσοκομείων, όλου του πολιτισμένου κόσμου”. 

Συγκεκριμένα πρέπει να υπάρχουν: 

1.Όλες οι ζωτικές και κρίσιμες συσκευές (αναπνευστήρες, αντλίες, μόνιτορ κτλ) εφόσον είναι στοιχειωδώς σύγχρονες, διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία, έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν αυτόνομα για κάποια λεπτά της ώρας παρά τη διακοπή ηλεκτρικής τροφοδοσίας ή ανάγκης μετακίνησης του ασθενούς. 

2.Συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS), τα οποία είναι ουσιαστικά μεγάλες μπαταρίες σε ειδικές ηλεκτρονικές διατάξεις, που σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, άμεσα, χωρίς καν στιγμιαία διακοπή χορηγούν ρεύμα σε προεπιλεγμένες πρίζες στις ΜΕΘ. 

3.Γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος η οποία μπορεί να καλύψει με ρεύμα το νοσοκομείο και τη ΜΕΘ για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. 

Και η ανακοίνωση συνεχίζει ότι την Παρασκευή στο νοσοκομείο Γεννηματάς “απέτυχαν συγχρόνως και σωρευτικά όλες οι δικλίδες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με την αδιάλειπτη λειτουργία πολλών και ζωτικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κρίσιμων για τη ζωή. Όλες οι δικλείδες ασγαλείας, όχι μία”. 

Καταγγελίες για τους αναπνευστήρες και τη σύμβαση συντήρησης του εξοπλισμού

Σ’ ότι αφορά τις ελλείψεις που παρουσίασε το νοσοκομείο και που αναδείχθηκαν κατά τη διακοπή ρεύματος, η ΕΝΙΘ αναφέρει πως “12 από τους 17 αναπνευστήρες είναι τόσο παλιοί ή τόσο ακατάλληλοι για ΜΕΘ που δεν διαθέτουν καν μπαταρία για αυτόνομη λειτουργία – ή είναι τόσο κακοσυντηρημένοι που η μπαταρία τους δεν είναι λειτουργική; Τα δε λεγόμενα του διοικητή σε μέσα ότι “οι συσκευές οξυγόνου διαθέτουν αυτονομία μιάμισης ώρας, κανείς ασθενής δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο” είναι παρελκυστικά, δεδομένου ότι οι 12 από τους 17 αναπνευστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και χρειάστηκε οι ασθενείς να αεριστούν χειροκίνητα”. 

Η Ένωση καταγγέλει επίσης ότι η σύμβαση συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου έχει λήξει από τον Αύγουστο, ενώ η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη. 

Και η ανακοίνωση καταλήγει πως “είναι γεγονός ότι όντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο χάρη στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία, αλλά κυρίως, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, που για μια ακόμη φορά, ξεπερνώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας ωράρια, πήρε την ευθύνη για τη ζωή των νοσηλευόμενων, στα χέρια του”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ