Νοσοκομειακοί γιατροί: Στα όριά του το ΑΧΕΠΑ με ασθενείς COVID-19 (VIDEO)

Νοσοκομειακοί γιατροί: Στα όριά του το ΑΧΕΠΑ με ασθενείς COVID-19 (VIDEO)

Στα όριά τους βρίσκονται οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι “κρούουν το κώδωνα του κινδύνου” επισημαίνοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ήδη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ένας ασθενής χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, ενώ τόνισε πως είναι θέμα χρόνου η διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές.

“Η κατάστασή μας είναι δύσκολη. Μετά την τελευταία γενική εφημερία που έγινε, οι κλίνες εντατικής θεραπείας και νοσηλείας των ασθενών με COVID-19 είναι σε οριακά επίπεδα. Ήδη η κλινική μας ήταν καλυμμένη προ ημερών. Έχουμε καταλάβει άλλες δύο κλινικές, όπου νοσηλεύονται οι θετικοί ασθενείς με συμπτώματα της νόσου και, σε ό,τι αφορά τις εντατικές μονάδες, υπάρχει κορεσμός” είπε, εξηγώντας στη συνέχεια πως “το νοσοκομείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη μονάδα ΜΕΘΑ που υπήρχε με 10 κρεβάτια, και να τη διαθέσει πλέον για νοσηλεία ασθενών COVID θετικών. Επομένως, αυτή τη στιγμή, οι ανάγκες του νοσοκομείου για τακτικά περιστατικά, τα οποία είναι αρνητικά σε COVID, είναι ελαχιστότατα. Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαίνει: Αναστολή τακτικών λειτουργιών ή διακομιδή ασθενών που αντιμετωπίζουν για κάποιο επείγον χειρουργικό πρόβλημα σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας”.

Ερωτηθείς για το αν έχουν γίνει τέτοιες διακομιδές, είπε ότι γνωρίζει πως έγινε μία στο νοσοκομείο Γεννηματάς πριν από δύο ημέρες, ότι δε γνωρίζει και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν έγινε μεταφορά ασθενών και σε ιδιωτικές κλινικές, ωστόσο, πρόσθεσε πως είναι εν γνώση του ότι υπάρχει αυτή η εντολή και είναι θέμα χρόνου για να συμβεί.

“Είναι σημαντικό να επισημάνω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Προβλέπαμε όλοι, και αφού και ο κύριος πρωθυπουργός στηρίζεται στις προβλέψεις των επιστημόνων, ξέραμε ότι έρχεται το δεύτερο επιδημικό κύμα. Ωστόσο, δεν λήφθηκαν καθόλου μέτρα” επισήμανε.

“Οι περιβόητες ανακοινώσεις ότι αποδίδονται 42 κλίνες εντακτικής θεραπείας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι εκ των ενόντων. Είναι ακριβώς για το λόγο που εξήγησα πριν κι αυτό είναι σημαντικό, δεν αντιμετωπίζεται κανένα άλλο περιστατικό προκειμένου να έχουμε ασθενείς COVID θετικούς που χρειάζονται διασωλήνωση”, υπογράμμισε.

“Κατά συνέπεια οι περιβόητες νέες κλίνες δεν είναι νέες κλίνες, είναι υφιστάμενες κλίνες εντατικής θεραπείας, τις οποίες τώρα αναγκαζόμαστε να μετατρέψουμε για τις ανάγκες της πανδημίας”.

“Το δεύτερο είναι ότι η όποια προσπάθεια γίνεται τώρα να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες της πανδημίας αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων. Οι περιβόητες προσλήψεις δεν υπήρξαν. Είναι λάθος, ψέματα όλα αυτά που μεταδίδονται. Είναι με μετακινήσεις ειδικευομένων γιατρών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου ή από άλλο νοσοκομείο και κέντρα υγείας”, υποστήριξε ο κ. Σιούλης, τονίζοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει σχεδιασμός και παρουσία ειδικών γιατρών για να καλύψουν τις σοβαρές ανάγκες.

Αναφερθείς στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, τόνισε πως “αυτό δεν είναι τυχαίο”. “Επέρχεται κόπωση, υπάρχει αδυναμία να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες, μοιραία θα γίνουν και λάθη, επομένως θα υπάρξει και αυτή η μεταδοτικότητα μέσα στο χώρο του νοσοκομείου”.

“Πρέπει με κάθε τρόπο να ακουστεί η φωνή μας και επιτέλους η πολιτεία πέρα από τα χειροκροτήματα που γίναν πριν από τόσους μήνες, να φτάσει στην πράξη να εγκρίνει την άμεση πρόσληψη γιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ”, είπε στο τέλος ο κ. Σιούλης.

Δείτε το βίντεο του GRTimes.gr:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top