Νταλί: Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει η ψηφιακή έκθεση Dali Cybernetics (ΦΩΤΟ)

Νταλί: Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει η ψηφιακή έκθεση Dali Cybernetics (ΦΩΤΟ)

Ένα ψηφιακό ταξίδι μέσα από τη ζωή και τα έργα του Σαλβαντόρ Νταλί ξεκινάει στις 29 Μαρτίου, από τη Θεσσαλονίκη, την πρώτη ελληνική πόλη που θα παρουσιαστεί η έκθεση, εντός ελληνικού εδάφους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σε μια συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα ενός από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους, του Σαλβαντόρ Νταλί, θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει όχι μόνο το καλλιτεχνικό κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και παιδιά του δημοτικού.

Πρόκειται για τη ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Dali Cybernetics- The Immersive Experience», μια προσέγγιση, μια ‘εμβυθιστική’ εμπειρία όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Μπαίνουμε σ’ έναν κόσμο ‘χτισμένο’ σε 360 μοίρες, παρουσιάζουμε τα πιο διάσημα έργα του Νταλί, από μια εντελώς νέα οπτική, μέσα από έναν νέο τρόπο παρουσίασης της τέχνης», ανέφερε ο Έλληνας παραγωγός της έκθεσης Παύλος Μητσόπουλος.

Η έκθεση η οποία ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, την Πορτογαλία κλπ. έρχεται και στην Ελλάδα, με πρώτο της σταθμό τη Θεσσαλονίκη.

Έτσι λοιπόν, για δυο μήνες, από 29 Μαρτίου έως 29 Ιουνίου, στην Αποθήκη Γ’, στην Α’ προβλήτα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν με ψηφιακό τρόπο στα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου ζωγράφου.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσόπουλος, η έκθεση θα έχει βιογραφική προσέγγιση του καλλιτέχνη, στοχεύοντας παράλληλα στην επιστημονική σύνθεση, αλλά και στην υπαρξιακή. «Δώσαμε βάρος στο λειτουργικό διάγραμμα, για να ζήσει ο επισκέπτης τη μοναδική εμπειρία» υπογράμμισε.

Η επιλογή του χώρου

Η έκθεση «Dali Cybernetics- The Immersive Experience» θα φιλοξενηθεί στην Αποθήκη Γ’, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια δύσκολη επιλογή ο χώρος και όπως επισήμαναν τόσο ο Έλληνας παραγωγός Παύλος Μητσόπουλος όσο και ο αρχιτέκτονας Στράτος Χατζηιωαννίδης που επιμελήθηκε τον χώρο για να φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη έκθεση, υπήρχαν κάποιες αυστηρές προδιαγραφές από το Ίδρυμα Νταλί. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις σ’ ότι αφορά τα υλικά, τον ήχο κλπ. και παράλληλα να υπάρχει σεβασμός στη οπτική. «Και η Αποθήκη Γ’ πληροί τις προδιαγραφές, ενώ παράλληλα έχει τον διατηρητέο της χαρακτήρα», επισημάνθηκε.

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση

Δυο βασικοί χώροι, η Αίθουσα Immersive Experience 400 τ.μ. με οθόνες, και η Virtual Reality 360, θα ταξιδεύουν το κοινό. Η αίθουσα – εμβυθιστική εμπειρία όπως μεταφράζεται-, θα είναι ένα «αυτοφερούμενο κουτί με διαστάσεις 17 μ. x 6 μ., το οποίο θα στέκεται μόνο του, στη μέση της Αποθήκης και θα φτάνει σχεδόν μέχρι την οροφή» ανέφερε ο αρχιτέκτονας Στράτος Χατζηιωαννίδης που επιμελήθηκε τον χώρο.

Στον επάνω όροφο της Αποθήκης Γ’ – στο μπαλκόνι- θα εξελίσσεται η Virtual Reality 360, εκεί όπου σε 30 περιστρεφόμενες πολυθρόνες, οι επισκέπτες φορώντας γυαλιά VR θα έχουν μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Νταλί.

Ο αυθεντικός καναπές του Νταλί με τα χείλη (Dali lips της Barcelona Design) όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες σε ειδικά φωτισμένο photo booth, μία μικρή κινηματογραφική αίθουσα όπου θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ σχετικά με την καθημερινότητα του Νταλί (τραβηγμένο το 1965 στη Νέα Υόρκη), η περιήγηση στους διαδρόμους της έκθεσης όπου θα παρουσιάζονται πίνακες του διάσημου καλλιτέχνη, τα διαδραστικά παιχνίδια και οι αυθόρμητες ζωγραφικές συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Dali Cybernetics- The Immersive Experience».

Πότε, πόσο, ποιοι

Όπως προαναφέρθηκε η έκθεση «Dali Cybernetics- The Immersive Experience» ξεκινάει στις 29 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου.

Το κόστος των εισιτηρίων έχουν οριστεί στα 15 ευρώ για ενήλικες, 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παιδιά από 5 ετών), 10 ευρώ για σχολεία, 50 ευρώ οικογενειακό 4 ατόμων.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι Τρίτη – Πέμπτη 09.30 – 21.30, Παρασκευή – Κυριακή 10.00 – 22.00, Δευτέρα κλειστά (εκτός αργιών και πρωινών για σχολεία).

Όπως επισημάνθηκε, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις από σχολεία, γκρουπ και συλλόγους, τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία. Ενδεχομένως να γίνει κάποια προβολή για την έκθεση και στις Βαλκανικές χώρες, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους τουρίστες να την επισκέπτονται.

Ο μέσος όρος παραμονής στην έκθεση υπολογίζεται μεταξύ 50 – 70 λεπτά, ενώ ημερησίως θα είναι επισκέψιμη σε τέσσερα χρονικά περιθώρια των 2,5 ωρών.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία, στην Κωνσταντινούπολη και ενδεχομένως στην Αθήνα.

Ποιος ήταν Σαλβαντόρ Νταλί

«Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική και η Βιολογία» είχε πει ο Σαλβαντόρ Νταλί.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού, στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ού αιώνα και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης.

Μετά το θάνατο της μητέρας του (1921), ο ίδιος σε ηλικία 17 ετών, εγκαθίσταται στη Μαδρίτη όπου και ξεκινά τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών (Academia de San Fernando). Αυτή την περίοδο, ο Νταλί πειραματίζεται με τον κυβισμό, αν και οι γνώσεις του γύρω από το νέο αυτό κίνημα είναι αρχικά ελλιπείς και στη Μαδρίτη δεν υπάρχουν άλλοι κυβιστές καλλιτέχνες. Επίσης, έρχεται σε επαφή με το ριζοσπαστικό κίνημα του ντανταϊσμού, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το έργο του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Συνδέεται παράλληλα φιλικά με τον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και με τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ. Το 1965 συναντά την Αμάντα Ληρ, η οποία τότε ήταν μοντέλο. Έκτοτε έγινε η προστατευόμενή του και μια από τις μούσες του. Ο Σαλβαντόρ Νταλί γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρες της Καταλονίας, στις 11 Μαΐου του 1904, και απεβίωσε επίσης στην Φιγέρες, στις 23/1/1989.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κεφαλογιάννη: Το ελληνικό κρασί αποτελεί διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προτεραιότητά μας

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top