Ο Α. Κουκουβίνος, που με «ψυχραιμία λιονταριού και πείσμα από ατσάλι» επέζησε του Ολοκαυτώματος

Ελλάδα   | 24/03/2019 | 12:23

Τα λουλούδια πάνω στο πολυκαιρισμένο βαγόνι είχαν ήδη αρχίσει να «λυγίζουν» κάτω από τον καυτό ανοιξιάτικο ήλιο. Τα είχαν αφήσει εκεί, λίγο νωρίτερα, όσοι τίμησαν, την περασμένη Κυριακή, αυτούς που 76 χρόνια πριν έμπαιναν στα τρένα θανάτου για τα στρατόπεδα – κολαστήρια των ναζί ανά την Ευρώπη. Ένα απ’ αυτά ήταν και του Αχιλλέα Κουκουβίνου, του αιωνόβιου σήμερα επιζώντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με τον Χάιντς Κούνιο στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν για 7η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Αχιλλέας Κουκουβίνος -ή Κουκοβίνος, όπως πλέον είναι καταγεγραμμένος στα μητρώα, αφού το λάθος ενός υπαλλήλου τού στέρησε ένα γράμμα από το επώνυμό του- θυμάται σαν χθες τον Μάιο εκείνο του 1943, που οι Γερμανοί ήρθαν στο χωριό του και άλλαξαν τον ρου όχι μόνο της Ιστορίας, αλλά και της δικής του ζωής όπως και πολλών άλλων συγχωριανών του. Ευτυχώς, η δική του περιπέτεια έμελλε να έχει αίσιο τέλος…

Καταμεσήμερο Κυριακής και ο ήλιος έκαιγε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αυτό δεν ήταν ικανό για να αποτρέψει τον Αχιλλέα Κουκουβίνο να αφηγηθεί την ιστορία του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επειδή «…αν δεν τα πούμε εμείς, που είμαστε ακόμα στη ζωή, ποιος θα τα πει για να τα ακούσουν οι νέοι; Αν πεθάνουμε κι εμείς, θα πεθάνει και η μνήμη, αν δεν υπάρχουν οι μαρτυρίες μας».

Τονίζει ότι για να ζήσει κανείς όσα βίωσε ο ίδιος και πολλοί άλλοι, οι οποίοι δεν είχαν την ίδια αγαθή τύχη, «ήθελε ψυχραιμία λιονταριού και δύναμη από ατσάλι», τον Ελληνοαμερικανό στρατηγό, που τον σήκωσαν στα χέρια οι Έλληνες του στρατοπέδου Έμπενζεε, τη στιγμή της απελευθέρωσης, αλλά και την πικρία που ένιωσε, όταν επέστρεψε και χρειάστηκε να περάσει έναν μικρό Γολγοθά ώσπου να καταφέρει να βγάλει πιστοποιητικό γέννησης!

«Το 1943 ήρθε στο χωριό μου, στη Νέα Σκιώνη Κασσάνδρας, στις αρχές Μαΐου, μια ομάδα Γερμανών, ήταν όλοι οπλισμένοι και έκαναν συλλήψεις. Τα ονόματα αυτών που θα συλλαμβάνανε, τα ήξεραν από πριν. Τα είχαν πάρει από προδότες… Έπεσε ξύλο, ανακρίσεις… Εγώ καταδικάστηκα εις θάνατον, 29 (φορές) εις θάνατον. Αλλά δεν φοβόμασταν τους Γερμανούς. Όταν μας είχαν κλεισμένους σ’ ένα καφενείο μέσα το βράδυ τραγουδούσαμε: στους κάμπους βροντάει το κανόνι και στα βουνά οι κεραυνοί», θυμάται ο αιωνόβιος επιζών.

Μετά το ξύλο ήρθαν οι εκτελέσεις, αλλά ο ίδιος γλίτωσε …τυχαία, όπως λέει, μαζί με τον ξάδελφό του, τον Ανδρέα. «Αφαίρεσαν επτά ονόματα από τον κατάλογο και μέσα σ’ αυτά ήμουν κι εγώ», σημειώνει και θυμάται πως οι Γερμανοί τους πρόσφεραν ως δέλεαρ για να πάνε στη Γερμανία, δουλειά και σπίτι και πως όλα θα ήταν …«ευνοϊκά» γι αυτούς.

«Μας πήραν στα βαγόνια, μέσω Σερβίας, κάτσαμε και στη Σερβία ένα μήνα, στο Βελιγράδι και από εκεί πήγαμε στο Ματχάουζεν. Πριν μπούμε μέσα ρωτάει ο Γερμανός: «τι είναι αυτοί, Παρτιζάνοι;». Μας είχαν για αντάρτες. Εμείς δεν ξέραμε από κόμματα, αλλά μια που ήρθαν οι Γερμανοί και έγινε η κατοχή, μπορούσες να πας με τους Γερμανούς; Δεν μπορούσες. Ήμασταν στην Εθνική Αντίσταση, στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ήμασταν. ΕΑΜ το λέγαμε τότε», λέει και αφηγείται βήμα – βήμα την περιπέτεια, που έζησε ώσπου να μπορέσει να γυρίσει πίσω, στην πατρίδα.

«Στο στρατόπεδο Ματχάουζεν μας πήγαν πρώτα. Εκεί, δέκα μέρες μας κράτησαν, μας ξεγύμνωσαν, μας πήραν τα ρούχα, ό,τι πράγματα, ό,τι λεφτά είχε ο καθένας, κανένα ρολόι, κανένα δαχτυλίδι· όλα αυτά τα πήραν, μας έδωσαν ρούχα, σαν φαρδιές πιτζάμες με φαρδιά ρίγα και ένα σκουφάκι. Και μας έκοψαν τα μαλλιά, τα ξύρισαν σύριζα…

»Μας πήραν μετά από εκεί, από το Ματχάουζεν, μας έστειλαν στο Μελκ, στην Αυστρία. Εκεί δουλεύαμε μέσα σε ένα βουνό. Έκαναν επτά μεγάλες γαλαρίες κι έκαναν εργοστάσιο μέσα στο βουνό. Για να γίνει αυτό το εργοστάσιο, έπρεπε πρώτα να γίνουν οι γαλαρίες. Εγώ δούλευα πιστολέτο, ήταν ίσα με τρία κιλά. Και έσκαβα. Δουλεύαμε εκεί συνέχεια, κάθε μέρα, και η τροφή ήταν πολύ φτωχή. Αυτοί οι ειδικοί που ήταν στα μαγειρεία, οι Ισπανοί, αν είχε κάτι «καλό» στο φαγητό, ας πούμε …πατατόφλουδες, τις πολλές τις κρατούσαν αυτοί κι έβαζαν σ’ εμάς 2-3 και πολύ νερό…

»Εκεί έμεινα ενάμιση χρόνο. Το στρατόπεδο το δικό μας, το πήραν οι Ρώσοι, αλλά πριν το πάρουν, μας έβαλαν μέσα σε ποταμόπλοια στον Δούναβη και ταξιδεύαμε επί τρεις μέρες προς τις Άλπεις και από εκεί βγήκαμε, με μία μέρα πορεία, φτάσαμε σε ένα στρατόπεδο που δεν το ήξερε ο Θεός, μέσα στο βουνό. Έμπενζεε το λέγανε. Εκεί έγινε η απελευθέρωση, στις 6 Μαΐου του 1945, στο Έμπενζεε. Μια μέρα δεν είχαν ούτε φαγητό, ούτε ψωμί και από 22.000 που ήμασταν μείναμε 12.000, σε μια μέρα. Πείνα… Μας έκοψαν κι αυτό το λίγο και ύστερα μας έφεραν ψωμί από βελανίδι, μια φετούλα μόλις και καφέ από κριθάρι. Μέχρι που ήρθαν οι Αμερικάνοι και μας απελευθέρωσαν, ο στρατηγός Πάτον ο Αμερικάνος. Και ο στρατηγός που μπήκε πρώτος μέσα στο στρατόπεδο ήταν Ελληνοαμερικανός. Και ρώτησε: «υπάρχουν Έλληνες εδώ;». Και υπήρχαν πολλοί… Τον πήραν αγκαλιά, τον σήκωσαν στον αέρα. Μας έκαναν σούπα, τρώγαμε, ήρθε γιατρός Αμερικάνος μας εξέτασε, εγώ πήγαινα προς φυματίωση απο την πείνα και ο γιατρός μου έδωσε κάτι χάπια μαύρα για τη φυματίωση και έγινα καλά…

»Τελείωσε ο πόλεμος στις 6 Μαΐου και η πατρίδα μας, μας ξέχασε, δεν ήρθαν να μας πάρουν. Όλα τα κράτη της Ευρώπης, από τη Ρωσία, απ’ όλη την Ευρώπη, ήρθαν πήραν τους ομήρους. Εμάς μας άφησαν μέσα στο στρατόπεδο, τους Έλληνες. Επί τρεις μήνες ήμουν εκεί. Στα τελευταία, έστειλαν την Ούντρα να μας πάρει και μας πήγε στην Ιταλία, στο Μπάρι. Εκεί αναζωογονηθήκαμε λίγο, μας τάιζαν καλύτερα οι Αμερικάνοι, μέχρι να βρεθεί βαπόρι να έρθουμε στην Ελλάδα. Και βρέθηκε βαπόρι ύστερα από ένα μήνα, μας πήγαν μας έβαλαν μέσα και μας έφεραν στον Πειραιά».

Η επιστροφή στην πατρίδα, ωστόσο, δεν ήταν όπως περίμενε ο Αχιλλέας Κουκουβίνος. «Απογοήτευση. Γιατί δεν βρήκαμε Ελλάδα. Βρήκαμε νεοναζί. Το λέω αυτό, γιατί άσπρη μέρα δεν είδαμε στην Ελλάδα. Θέλαμε ένα πιστοποιητικό να βγάλουμε για μία δουλειά, και ζητούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Για να πιάσεις δουλειά, ήθελε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που δεν έβγαινε ποτέ. Δεν φτάνει αυτό, με πήραν και στρατιώτη και με έστειλαν στη Μακρόνησο, το ευχαριστώ ήταν αυτό. Απολύθηκα από τη Μακρόνησο, σε όλη μου τη ζωή είχα αυτό το κυνηγητό. Μετά ήρθε η χρονιά που παντρεύτηκα και έμεινα εδώ στη Θεσσαλονίκη και ζήτησα να βγάλω ένα πιστοποιητικό γεννήσεως, ότι γεννήθηκα στη Νέα Σκιώνη και δεν μου το έβγαλαν. Έστειλα με ένα φίλο μου τα χαρτιά και δεν έγινε και αναγκάστηκα και πήγα ο ίδιος στη Σκιώνη, στο γραφείο. Δεν έχουμε -μου είπε ένας υπάλληλος- πιστοποιητικό. Του είπα: «σου δίνω προθεσμία δύο ώρες», γιατί θα περνούσε το λεωφορείο να με πάρει για Θεσσαλονίκη. «Αν σε δύο ώρες δεν μου το δώσεις θα πάω στον Πολύγυρο, θα φέρω εισαγγελέα, θα σε ξηλώσω». Φοβήθηκε και έτσι έβγαλε το πιστοποιητικό γεννήσεως…», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Αχιλλέας Κουκουβίνος μπορεί να έχει σκοτεινές μόνο μνήμες από τα νιάτα του, αλλά τα γεράματά του, όπως λέει, είναι ωραία. «Έχω ένα γιο λεβέντη και μία νύφη πολύ καλή. Η καλύτερη νύφη του κόσμου», λέει και δακρύζει καθώς η νύφη του τον χαϊδεύει στοργικά στην πλάτη και τον απομακρύνει σιγά σιγά από τον καυτό ήλιο. Ο ίδιος μας αποχαιρετά με μια υπόσχεση: «θα σας ξαναδώ του χρόνου!».

Συνέντευξη: Σοφία Παπαδοπούλου – ΑΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11:2221/04

Σρι Λάνκα: Πάνω από 150 νεκροί από τις εκρήξεις Διεθνή ,Σημαντικά

11:1021/04

Ξυλόκαστρο: Τρεις νεκροί πεζοπόροι στο φαράγγι του Αγίου Λουκά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:0021/04

Το διαφημιστικό σποτ του Ποταμιού για τις Ευρωεκλογές (VIDEO) Κόμματα ,Πολιτική

10:5021/04

Γεωργιάδης: Οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα εάν η διαφορά στις ευρωεκλογές εί... Κόμματα ,Πολιτική

10:4021/04

Γεννηματά: Δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες στην Ελλάδα Κόμματα ,Πολιτική

10:3021/04

Λαφαζάνης: Βατερλό για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι ευρωεκλογές Κόμματα ,Πολιτική

10:3021/04

Θεσσαλονίκη: Υψώθηκε σημαία του ΠΑΟΚ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκη

10:2021/04

Το 50% των απορριμμάτων των ελληνικών θαλασσών είναι κουτιά αλουμινίου, πλαστικά μπουκά... Περιβάλλον

10:1521/04

Το δ.σ. της Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ενέργεια

10:1021/04

Σρι Λάνκα: Στους 52 οι νεκροί από τις εκρήξεις Διεθνή

10:0021/04

Εισβολή Ρουβίκωνα σε κατάστημα ρούχων Ελλάδα ,Κοινωνία

09:5021/04

Κύπρος: Ένα θρίλερ διαδραματίζεται αναζητώντας τη μικρή Σιέρα Διεθνή

09:4021/04

Αυστραλία: Άνδρας παρασύρθηκε από τα κύματα – Νεκροί δύο διασώστες που πήγαν να τ... Διεθνή

09:3021/04

Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία Διεθνή ,Σημαντικά

09:2021/04

Φωτιά σε ΙΧ τα ξημερώματα έξω από την Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:1021/04

Γεροβασίλη: Κρίσιμη η ψήφος και αναγκαία η συμμετοχή στις ευρωεκλογές Κόμματα ,Πολιτική

09:0021/04

Τζιτζικώστας: Οι συμπολίτες μας να ακούσουν το σημαντικό έργο που έγινε στην Κ. Μακεδονία Περιφέρειες

08:5021/04

Θεσσαλονίκη: Μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Θεσσαλονίκη

08:4021/04

Εξάρχεια: Πεδίο μάχης για ακόμη ένα βράδυ Ελλάδα ,Κοινωνία

08:3021/04

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα ενόψει Πάσχα Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2021/04

Σρι Λάνκα: Πολλαπλές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία – Δεκάδες νεκροί (VIDEO) Διεθνή

08:1521/04

Ξυλόκαστρο: Νεκρό ένα άτομο στο φαράγγι του Αγίου Λουκά Ελλάδα ,Κοινωνία

08:0021/04

Καιρός: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις Ελλάδα ,Περιβάλλον

07:4221/04

ΕΕ: Τα Στρουμφ στη μάχη για τον γαλάζιο πλανήτη Περιβάλλον

07:4021/04

Ε. Χατζηγεωργίου στο GrTimes: Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός φίλος, όπως είναι και ως πρωθ... SamTimes ,Σημαντικά

07:3021/04

«Δείξτε το μωρό»: Γιατί οι Βρετανοί είναι έξαλλοι με τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μ... Διεθνή

07:0021/04

Αυτό είναι το πλεονέκτημα υγείας των vegan Διάφορα

06:3021/04

Σκύλο ή γάτα; Τι προτιμούν οι Έλληνες Διάφορα

06:0021/04

Να γιατί πρέπει να τρώμε αμύγδαλα καθημερινά Διάφορα

05:3021/04

O Γρηγόρης Αρναούτογλου απάντησε στον Τζίμι Φάλον: «Τι λες για ούζα;» Media

05:0021/04

Συναγερμός από δερματολόγους: Προσοχή στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών χαμηλού κόστους Διάφορα

04:3021/04

Γεννήθηκε για να σώσει τον αδερφό της – Η συμβολή της κλινικής γενετικής Υγεία

04:0021/04

Τι αποκαλύπτει η Σάσα Σταμάτη για το άγχος της Lifestyle

03:3021/04

Οι Νεοζηλανδοί αγρότες μαζεύουν μήλα με τη χρήση ρομπότ Διεθνή

03:0021/04

Με νέα επιδημία χολέρας κινδυνεύει η Υεμένη Υγεία

02:3021/04

Η Adele παίρνει διαζύγιο Lifestyle

02:0021/04

Συλλαλητήριο για τις αυξήσεις στο σουβλάκι! Κοινωνία

01:3021/04

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του 4ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου Δήμοι ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

01:0021/04

Οι Νοτιοκορεάτες κατέρριψαν το ρεκόρ του YouTube Lifestyle

00:3021/04

Γερνάει επικίνδυνα η Ιαπωνία Διεθνή

00:0021/04

Tagesspiegel: Υπό την απειλή του φαινομένου του ντόμινο, στο θέμα των αποζημιώσεων Διεθνή

23:5020/04

Λονδίνο: Για έκτη μέρα οι οικολόγοι κατέκλυσαν τους δρόμους Διεθνή

23:4020/04

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Μηνάς Εφραίμογλου Ελλάδα ,Κοινωνία

23:3020/04

Λόττο: Χωρίς «μεγάλους» νικητές η αποψινή κλήρωση Κοινωνία

23:2020/04

Γερμανία: Γεννητούρια στο ζωολογικό κήπο του Βούπερταλ (ΦΩΤΟ) Διεθνή

23:0520/04

Πυροβόλησαν εξ επαφής σκυλί και το άφησαν να αιμορραγεί μέχρι να πεθάνει Ελλάδα ,Κοινωνία

22:5120/04

Σήκωσε το κύπελλο ο ΠΑΟΚ στο Βόλεϊ (VIDEO) Αθλητισμός

22:4420/04

Η κρισιμότητα των ευρωεκλογών κι η Νέα Ευρώπη Άποψη ,Άρθρα

22:2920/04

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο: Ενδείξεις για περισσότερα πτώματα στο φρεάτιο Διεθνή ,Σημαντικά

22:1520/04

Η νέα διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας Ελλάδα

22:0520/04

Μητσοτάκης: Από Κουρουμπλή, Κουντουρά και Κόκκαλη ένας Τζουμάκας δρόμος Κόμματα ,Πολιτική

21:5120/04

Πασχάλη Τουντούρη ψηφίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης! Παραπολιτικά

21:4720/04

EΛΓΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων αλλά και ζημίες το 2018 Επιχειρήσεις

21:3720/04

Ξυλόκαστρο: Επιχείρηση αναζήτησης πεζοπόρων Ελλάδα ,Κοινωνία

21:2520/04

Αφγανιστάν: Επίθεση στο υπουργείο Επικοινωνιών – Επτά νεκροί Διεθνή

21:1020/04

Δένδιας: Υπαρκτός ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη Κόμματα ,Πολιτική

20:5020/04

Ρεκόρ ταξιδιών στο εξωτερικό το 2018 για τους Έλληνες Ελλάδα

20:4220/04

Τσίπρας: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβερνήσουν με τον Μαρινάκη (VI... Κόμματα ,Πολιτική ,Σημαντικά

20:3020/04

ΚΚΕ – Γιαννιτσά: Επίθεση σε μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ Κόμματα ,Πολιτική

20:2020/04

Σύριγγα μέσα σε εκδοτικό μηχάνημα εισιτηρίων του ΟΑΣΘ! (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

20:1020/04

Θεσσαλονίκη: Μεταφέρθηκε για τις 4 Μαΐου ο Περίπατος των Ευχών Θεσσαλονίκη

20:0920/04

Πάτρα: Με… διαμαρτυρία περιμένουν τον Τσίπρα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

20:0020/04

Θεσσαλονίκη: Ο Α. Γεωργιάδης κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

19:5020/04

Γιαννούλης: Προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ... Περιφέρειες

19:4020/04

Θρίλερ στην Κύπρο: Καθώς αναζητούσαν την 6χρονη, εντόπισαν και δεύτερη σορό Διεθνή

19:3020/04

Νέος Κόσμος: Ληστές χτυπούσαν επί ώρες ηλικιωμένη διότι δεν έβρισκαν χρήματα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

19:2020/04

Παρεμβάσεις δικηγόρων για τις συλλήψεις Λυκουρέζου – Παναγόπουλου Ελλάδα ,Κοινωνία

19:1020/04

Σγουρίδης: Οι αποκαλύψεις Καμμένου για τις βίζες δείχνουν ότι η Αριστερά χάνει το ηθικό... Κόμματα ,Πολιτική

19:0020/04

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρωτιά στις 26 Μαΐου Κόμματα ,Πολιτική

18:5020/04

Γενιά Δημιουργίας: Εγκαίνια και Αγιασμός στο εκλογικό κέντρο της παράταξης (ΦΩΤΟ) Τοπική Αυτοδιοίκηση

18:4020/04

Tο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ Κόμματα ,Πολιτική

18:3020/04

Αίγυπτος: Δημοψήφισμα για 25 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Διεθνή

18:2020/04

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1020/04

Διακοπτό – Καλάβρυτα: Δείτε το μέγεθος της καταστροφής στο σημείο της κατολίσθησης Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0020/04

Γαλλία: Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τα «κίτρινα γιλέκα» Διεθνή

17:5020/04

Αρχαιολόγος για τον κεραυνό στην Ακρόπολη: Μακάρι να αντιδρούσαμε όπως οι Γάλλοι στη No... Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:4020/04

Νεκρή 69χρονη σε τροχαίο – Οδηγός την παρέσυρε και την εγκατέλειψε Ελλάδα ,Κοινωνία

17:3020/04

Ζαρωτιάδης: Οι δικές μας δημόσιες σχέσεις δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται αλλά κατακτιού... Τοπική Αυτοδιοίκηση