Πρωταγωνιστής ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης στα κρούσματα. Σε γενικές γραμμές αποφαίνεται μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων σε όλους τους δήμους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στις 4/01. Οι πολίτες, ως επί το πλείστον τηρούν τα μέτρα, με την παρουσία της αστυνομίας, ωστόσο, να είναι… διακριτική. Δείτε τον χάρτη των κρουσμάτων και διαβάστε τι λένε 11 Δήμαρχοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στο GRTimes.gr, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Να σημειωθεί ότι οι δήμοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, λαμβάνουν ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα. Τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται παρακάτω, αφορούν στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, δηλαδή την ενημέρωση της Δευτέρας 4/01. Να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευμένων αλλάζει συνεχώς, ωστόσο η εβδομαδιαία ενημέρωση βοηθά στην παρατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Δείτε αναλυτικά το Χάρτη της Διασποράς σε 11 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, αλλά και τις δηλώσεις των Δημάρχων:

Δήμος Θεσσαλονίκης

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 1000, ενώ καταγράφονται γύρω στα 65 κρούσματα ημερησίως. Υπάρχει σημαντική μείωση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, ενώ σημειώνονται πιο ελαφρά περιστατικά κορωνοϊού.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρει στο GRTimes ότι η καθιερωμένη ενημέρωση των Δήμων, είναι άκρως απόρρητη και άκρως εμπιστευτική.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δώσω τους ακριβείς αριθμούς των κρουσμάτων. Αν το κάνω θα παρανομήσω. Ήταν βασική προϋπόθεση του ΕΟΔΥ να μη διαρρεύσουν αυτές οι πληροφορίες», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Ο χειρούργος ουρολόγος και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Χάρης Αηδονόπουλος, αναφέρει στο GRTimes ότι οι δημότες Θεσσαλονίκης προσέχουν περισσότερο.

«Μετά από τόσες ημέρες εγκλεισμού, όλοι μάθαμε να μην κινούμαστε άφοβα. Η αστυνομία δεν πρέπει να λειτουργεί εκφοβιστικά. Καλά κάνουν και είναι παντού διακριτικοί», τονίζει ο κ. Αηδονόπουλος.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του ίδιου, είναι η επόμενη ημέρα και η οικονομική δυσπραγία που ακολουθεί της πανδημίας.

«Πρέπει να υπάρξουν γενναίες κινήσεις για ανάπτυξη απ΄την κυβέρνηση. Πρέπει να δουλέψει η πόλη. Πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί με κίνητρα. Όχι επιδόματα», τονίζει κλείνοντας.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Στα 53 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στην τελευταία ενημέρωση (4/01), εκ των οποίων νοσηλεύονται τα 8, ενώ τα 45 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης στο GRTimes, υπάρχει μία μικρή μείωση στα κρούσματα, ωστόσο εκτιμά εκτίναξη λόγω του click away και της λειτουργίας των σχολείων.

«Διαφωνώ με το άνοιγμα των σχολείων. Αν υπήρχε μέριμνα για λιγότερους μαθητές στην τάξη, ίσως να ήταν καλύτερα. Με 25 μαθητές ανά τμήμα φοβάμαι ότι θα έχουμε εκτίναξη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι οι Δήμαρχοι έχουν το δικαίωμα να δώσουν εντολή για κλείσιμο των σχολείων του εκάστοτε Δήμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο μόνο για τρεις ημέρες.

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει ότι η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα, ωστόσο η παρουσία της αστυνομίας είναι… διακριτική. Συγκεκριμένα τονίζει ότι οι έλεγχοι είναι λίγοι. Ο ίδιος ερμηνεύοντας την διασπορά του ιού στο δήμο τονίζει:

«Ο ιός στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών μεταδίδεται κυρίως από το κέντρο της πόλης. Όταν ξεκινά το λεωφορείο 28 από τα Πανεπιστήμια και μέχρι να φτάσει στον τερματικό έχει μέσα 100 άτομα και μάλιστα αρκετά χωρίς μάσκες, καταλαβαίνετε τι γίνεται. Το ίδιο ισχύει για τα λεωφορεία 25 και 26. Πολλές φορές από τον κόσμο οι οδηγοί δεν σταματούν καν στις στάσεις. Πιέζουμε να διορθωθεί η κατάσταση και να αγοραστούν λεωφορεία».

Τέλος, προσθέτει ότι ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι απ’ τις περιοχές απ’ όπου διέρχεται το 1/4 της πόλης, ειδικά στους κεντρικούς άξονες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Τα κρούσματα στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (4/01) είναι 35, εκ των οποίων οι 8 είναι νοσηλευόμενοι και οι 27 σε κατ’ οίκον περιορισμό με μηδέν ως ελαφρά συμπτώματα. Στους 27 υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε drive through rapid test.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου στο GRTimes, σε γενικές γραμμές οι δημότες υπακούν στα μέτρα, πλην μερικών εξαιρέσεων, στις οποίες επιβάλλεται η αστυνομία.

«Εγώ ο ίδιος όπου δω αδικαιολόγητους συνωστισμούς, ζητώ την παρέμβαση της αστυνομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, προσθέτει ότι στην περιοχή του Δενδροποτάμου, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 120 τεστ, εκ των οποίων δε βρέθηκε κανένα θετικό.

«Δεν παρατηρήθηκε στο Δήμο μας το φαινόμενο που είδαμε στην Ξάνθη με τους Ρομά», τονίζει.

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 68 κρούσματα, εκ των οποίων νοσηλεύονται τα 17 και βρίσκονται σε απομόνωση κατ’ οίκον τα 51. Υπάρχει μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, καθώς στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας τα κρούσματα ανέρχονταν σε 89, ενώ νοσηλεύονταν οι  23.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός στο GRTimes, ο κόσμος είναι δύσπιστος ως προς το εμβόλιο. Παρά το γεγονός ότι σέβεται τους κανόνες, υπάρχει αγανάκτηση και μία μικρή χαλάρωση στα μέτρα.

«Δεν έχουμε φαινόμενα σε πλατείες. Ίσως οι νεαρές ηλικίες να συνωστίζονται, αλλά δε μπορείς να έχεις πάντα μία αστυνομία να ασχολείται με το που κάθεται ο καθένας. Παρατηρούμε μία αγορά στο χείλος της καταστροφής. Υπάρχει αγανάκτηση από την πλευρά των πολιτών. Ωστόσο οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν πρέπει να διακοπούν. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν τη σημαντικότητα της κατάστασης», αναφέρει ο Δήμαρχος.

Δήμος Παύλου Μελλά

Στο Δήμο Παύλου Μελά, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 49 κρούσματα, εκ των οποίων νοσηλεύονται οι 19. Παρατηρείται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, καθώς στην ενημέρωση προ δύο εβδομάδων σημειώθηκαν 58 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 55.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Παύλου Μελλά, κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο GRTimes, υπάρχει αρκετή κινητικότητα στο Δήμο.

«Παρατηρούμε ότι στις πλατείες υπάρχει μία συγκέντρωση πληθυσμού, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι όμως φορούν μάσκα. Θα χαρακτήριζα την παρουσία της αστυνομίας… διακριτική! Τη βλέπω να κινείται στους δρόμους, ωστόσο γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για εντατικότερους ελέγχους. Πάντως υπάρχει μία σταδιακή μείωση στα κρούσματα στο Δήμο μας», τονίζει ο κ. Δεμουρτζίδης.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Στο Δήμο Ωραιοκάστρου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 23 κρούσματα εκ των οποίων νοσηλεύονται τα 9, ενώ τα 14 βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Παντελής Τσακίρης στο GRTimes, οι πολίτες σε γενικές γραμμές πειθαρχούν και ο Δήμος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρεί τους χώρους απολυμασμένους. Μάλιστα, ο Δήμος Ωραιοκάστρου, στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου πρόκειται να διενεργήσει δωρεάν rapid test στους πολίτες.

«Ο κόσμος υπακούει, ωστόσο η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι έντονη. Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή για συχνούς ελέγχους», αναφέρει κλείνοντας.

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη

Στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (4/01) καταγράφηκαν 40 κρούσματα εκ των οποίων νοσηλεύονται οι 15.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο GRTimes η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι αισθητή. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μέριμνα απ’ το δήμο για ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα κρούσματα είναι μειωμένα. Άλλωστε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δήμος Καλαμαριάς

Λιγότερα από 100 είναι τα κρούσματα στο Δήμο Καλαμαριάς, ενώ λιγότερο από το 20% νοσηλεύεται. Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, να δώσει τους ακριβείς αριθμούς των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, κ Έλενα Φύκα στο GRTimes, πρόκειται για άκρως απόρρητο και εμπιστευτικό έγγραφο.

Η ίδια, εκτιμά ότι οι δημότες Καλαμαριάς σε γενικές γραμμές υπακούν. Η καλοκαιρία ωστόσο, ευνοεί ώστε να παρατηρείται αυξημένη κίνηση ορισμένες φορές στον πεζόδρομο και στην πλατεία Καλαμαριάς.

«Το αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας κάνει βόλτες και υπενθυμίζει απ’ τα μεγάφωνα την τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι κυρίως συμβουλευτικός. Μόνο η ύπαρξη μηχανών και περιπολικών στους κεντρικούς δρόμους υπενθυμίζει τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. Αν παρατηρηθεί κάτι τραβηγμένο ωστόσο, και ο ίδιος ο Δήμαρχος τηλεφωνεί στην αστυνομία για να επέμβει», αναφέρει η κ. Φύκα.

Δήμος Θέρμης

Στο Δήμο Θέρμης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (4/01) καταγράφηκαν 43 κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 νοσηλεύονται. Στο Δήμο Θέρμης παρατηρείται μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, καθώς στην ενημέρωση προ δύο εβδομάδων καταγράφηκαν 70 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα  59.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης στο GRTimes, στον Άγιο Τρύφωνα διενεργούνται πολύ συχνά τεστ από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα έχουν διενεργηθεί 1.800 τεστ κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 500 αφορούν στους εργαζομένους του δήμου.

«Η θετικότητα είναι στο 1%. Έχουμε μία πολύ καλή πορεία. Κάνουμε πολλά τεστ για να διασφαλίσουμε τους πολίτες. Σήμερα ο εμπορικός σύλλογος σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό διενεργούν τεστ σε μαγαζάτορες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουγιουμτζίδης, κρίνει επίσης την παρουσία της αστυνομίας διακριτική.

«Κινούμαι καθημερινά και μπορώ να διακρίνω ότι οι πολίτες υπακούν. Ο κόσμος είναι άψογος. Δε μαζεύονται σε πλατείες και δεν συνωστίζονται, επομένως ορθώς πράττει η αστυνομία και είναι διακριτική», τονίζει.

Ο κ. Κουγιουμτζίδης επισημαίνει ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των γιορτών.

«Βλέπουμε μείωση στα κρούσματα, αλλά θέλουμε να δούμε την επίδραση των γιορτών στην επιδημιολογική εικόνα του Δήμου. Γι’ αυτό κρατήσαμε 3η εβδομάδα τον ΕΟΔΥ για τεστ», διευκρινίζει κλείνοντας.

Δήμος Λαγκαδά

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Λαγκαδά, κ. Ιωάννης Ταχματζίδης στο GRTimes, υπάρχει μία ύφεση τις τελευταίες 10 μέρες. Δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση στο Δήμο, για το πόσα είναι τα κρούσματα, ωστόσο η συμπεριφορά των πολιτών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

«Πλήρης ανευθυνότητα. Αν πάτε στην πλατεία του Λαγκαδά, είναι σαν Πρωτομαγιά. Ο κόσμος το αντιμετωπίζει πιο χαλαρά. Η αστυνομία δεν επεμβαίνει και δυστυχώς αν επαληθευθεί το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, θα είναι κόλαφος», αναφέρει.

Ο κ. Ταχματζίδης τονίζει ότι κατά καιρούς αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα social media εκκλήσεις για ατομική προστασία και υπευθυνότητα.

Δήμος Θερμαϊκού

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιώργος Τσαμασλής, τονίζει στο GRTimes ότι υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να μοιραστεί ποσοτικά στοιχεία, καθώς όπως ο κ. Ζέρβας αλλά και ο κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, επικαλείται το απόρρητο του εγγράφου.

*Να σημειωθεί ότι κατέστη αδύνατη η επικοινωνία με τον Δήμο Χαλκηδόνος, τον Δήμο Βόλβης και τον Δήμο Δέλτα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ