Ο covid-19 θα επηρεάζει το λιανεμπόριο και το 2022

Ο covid-19 θα επηρεάζει το λιανεμπόριο και το 2022

Σταθεροποίηση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2021, προβλέπουν τα στελέχη του λιανεμπορίου τα οποία όμως επισημαίνουν ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος  είναι σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με εκείνα του καλοκαιριού του 2017, ενώ 7 στα 10 στελέχη προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις του covid -19 θα επηρεάζουν την αγορά και το 2022.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από την κυλιόμενη Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του ΙΕΛΚΑ, που καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις. Η έρευνα διεξήχθη 12-23 Φεβρουαρίου 2021 σε δείγμα 180 στελεχών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και προμηθευτών FMCG.

Τα αποτελέσματα καταγράφουν την αξιολόγηση των εξελίξεων από τα στελέχη του κλάδου για το Β’ εξάμηνο 2020 οι οποίες συνοψίζονται σε:

  • Σταθερές πωλήσεις το Α’ 6μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, αλλά και συνολικά το 2020 με μικρές διακυμάνσεις.
  • Σταθεροποίηση σε χαμηλό επίπεδο του οικονομικού κλίματος
  • Μείωση της επίδρασης της πανδημίας του COVID-19 στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά αύξηση του χρόνου για τον οποίο θα επηρεάζεται η αγορά.

Σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου, καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων 40% οι οποίοι θεωρούν ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχoν εξάμηνο, αλλά και μεγάλο ποσοστό οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσουν μείωση 43%. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί μείωση της τάξης του 0,2% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2021 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους 2020 εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 0,1% μεσοσταθμικά. Η μείωση στο Α’ έξαμηνο αποδίδεται κυρίως στη σύγκριση με την περίοδο του 2020 με τις αγορές «πανικού» των πρώτων ημερών εμφάνισης της πανδημίας. Σημειώνεται ότι τα στελέχη που προέρχονται από την πλευρά του λιανεμπορίου είναι πιο αισιόδοξα σε σχέση με τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις συγκριτικά με τα στελέχη που προέρχονται από τη βιομηχανία.

Το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, η οποία οφείλεται κυρίως στις εκτιμήσεις των στελεχών για τις οικονομικές συνθήκες. Ο δείκτης καταγράφεται στο -0,18, αυξημένος λίγο σε σχέση με τον Οκτώβριο, υψηλότερος σε σχέση με τις χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά με αρνητικό πρόσημο στον δείκτη, το οποίο είχε να καταγραφεί από ον Ιούλιο του 2017.

Αυτό εξηγείται και από τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για τη διάρκεια της κρίσης. Το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον COVIC-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% πιστεύει ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται από την έκτακτη κατάσταση έως το τέλος του 2021 ή και περισσότερο και το 70% τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2022.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ